שתף קטע נבחר

אחרי 50 שנה - דגי לבנון הירקון שבים ללב הנחל

מאמצי השבת המין הייחודי לנחל הירקון קופצים מדרגה - הדג התגלה בחלקו התיכון, בין המפגש עם נחל קנה לשבע תחנות, עשרות שנים לאחר שנעלם משם בעקבות הזיהום. ברשות נחל ירקון זוקפים את הממצא המשמח כסימן להצלחת שיקום הנחל

כ-50 שנה לאחר שנעלמו ממנו בגלל הזיהום, דגי לבנון הירקון חוזרים לחלק התיכון של נחל הירקון . כך עולה מסקר שערכה רשות נחל הירקון, שם זוקפים את הממצא המשמח כסימן להצלחת מאמצי שיקום הנחל. "זה ממצא מאוד משמעותי כי אם הדג מצליח לשרוד, זה סימן שהמים בקטע הזה באיכות גבוהה", אומר יונתן רז, אקולוג הרשות.

 

 

לבנון הירקון הוא מין אנדמי (ייחודי) ממשפחת הקרפיונים, שחי רק בנחלי החוף בישראל. הדג הזעיר, שאורך גופו מגיע ל-12 ס"מ, היה נפוץ בעבר בכל נחלי הארץ אך הגיע לסף הכחדה עקב רגישותו לזיהום שהתפשט במימיהם. מהקטע התיכון של הירקון, בין המפגש עם נחל קנה לשבע טחנות בגני יהושע, נעלם המין לפני עשרות שנים בעיקר עקב הזיהום שפשה במי הנחל.

 

אנשי הרשות בעת הסקר (באדיבות רשות נחל הירקון) (באדיבות רשות נחל הירקון)
אנשי הרשות בעת הסקר(באדיבות רשות נחל הירקון)

 

האוכלוסייה אמנם שרדה במעלה הנחל, באזור מקורות הירקון, אך בשנת 1999 נותרו רק כמה מאות פרטים והחלו מאמצי ההצלה: בפרויקט משותף של רשות הנחל, רשות הטבע והגנים ואוניברסיטת תל אביב, הועברו מספר פרטים לבריכות דגים מלאכותיות בגן הזואולוגי באוניברסיטה כדי לאפשר להם להתרבות.

 

ניסיונות ההשבה הראשונים של הדג לנחל החלו ב-2002 אך נחלו רק הצלחה חלקית, שכן הדגים לא הצליחו להתרבות. רק לאחר העתקת גרעיני הרבייה לבריכות מוגנות במעיינות גן לאומי מקורות הירקון ושחזור התנאים הטבעיים של הלבנונים – החלו ניסיונות ההשבה להצליח.

 

ואכן, מאז 2005 הצליחו להתרבות ולהתבסס אלפי דגיגים במעלה הנחל ובבריכה בגני יהושע, לשם הושבו. אולם כעת, זו הפעם הראשונה מזה יובל שנים, שהמין הייחודי לאזור שוב נצפה בחלקו התיכון של הנחל, שהיה מזוהם במשך שנים.

 

לבנון הירקון. שב להתבסס בנחל (באדיבות רשות נחל הירקון) (באדיבות רשות נחל הירקון)
לבנון הירקון. שב להתבסס בנחל(באדיבות רשות נחל הירקון)


ברשות הנחל מציינים, כי הדבר מהווה אינדיקציה לשיפור ניכר בטיב המים ובתנאים האקולוגיים בחלק זה של הנחל, שרק לפני כחמש שנים חווה זיהום חמור שהכחיד את הדגה, במהלך אירוע השריפה בסנו.

 

רז מפרט כי הדבר התאפשר בין השאר בזכות החלטת הממשלה להקצות מים לצורכי שמירת טבע, בעקבותיה כ-2%-3% מהשפיעה הטבעית של מי המעיינות, מושבים לנחל. אחוז זעיר אמנם, אבל רז אומר שבשילוב פעולות לשיקום הנחל ובתי הגידול, איכות המים השתפרה.

 

"בשנה שנתיים האחרונות זורמים בקטע התיכון של הנחל מי קולחין מטוהרים שעוברים דרך אגנים ירוקים, בשילוב מי המעיינות", הוא מספר. "בתקופה הזו התחלנו לשים לב שיש התבססות והתפתחות יפה של מינים שונים של דגים וחסרי חוליות. תמיד אמרנו שכשנמצא את לבנון הירקון, נוכל להגיד שהקטע הזה עבר שיקום מוצלח".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות רשות נחל הירקון
לבנון הירקון
באדיבות רשות נחל הירקון
באדיבות רשות נחל הירקון
באדיבות רשות נחל הירקון
מומלצים