שתף קטע נבחר

תקלה באוויר: נזק קל למזל"ט שנחת סמוך לשכם

המטוס הזעיר, מסוג "רוכב שמיים", נחת סמוך למסלולו הייעודי, בהר ברכה. נגרם לו נזק קל והוא נאסף על-ידי כוחות צה"ל

מזל"ט צבאי מסוג "רוכב שמיים" נחת הערב (יום ד') על הקרקע בעת פעילות סמוך להר ברכה שליד שכם. נזק קל נגרם לכלי הטיס. המזל"ט, הקטן ביותר שברשות צה"ל, לא נפל בידיים עוינות ונאסף על ידי כוחות הצבא.

 

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet

 

המזל"ט על הקרקע, הערב (צילום: עידן אמיר) (צילום: עידן אמיר)
המזל"ט על הקרקע, הערב(צילום: עידן אמיר)
 

מתחקיר ראשוני של האירוע עולה כי סמוך לשעה 18:00 בערב, בזמן שהמזל"ט סיים משימה מבצעית, הוא ביצע נחיתה במקום עם שיפוע, סמוך למסלולו הייעודי. לכלי הטיס נגרם סדק בכנף ולאחר האירוע נבדק אם נזק נוסף נגרם למערכות המרכזיות שלו.

 

מזל"ט "רוכב שמים" נחשב לכלי הטיס הבלתי מאויש הקטן בצה"ל ומסייע למפקדי גדודים באיסוף מודיעין. לפני מספר חודשים, סיים מערך כלי הטיס תקופת קרקוע בעקבות התרסקות של אחד הכלים. לאחריה, עודכנה גרסה לכלל כלי הטיס במערך על ידי חיל התותחנים וזרוע היבשה.

 

"ישבנו על המדרכה והיה זמזום באוויר של כלי טיס מסוים", סיפרה אחת השכנות ל-ynet. "ראינו שמשהו נפל מהאוויר ממש קרוב לכביש. רצנו לראות במה מדובר וגילינו שזה מזל"ט קטן".

 

לפני כשבועיים, חדר כלי טיס זעיר לשטח ישראל ויורט על ידי חיל האוויר. מאז רבו ההערכות כי איראן וחיזבאללה עומדות מאחורי הפעולה. על פי דיווח ב"סאנדיי טיימס" הבריטי, המל"ט הספיק לשלוח תמונות של בסיסים צבאיים סודיים בארץ.

 

בתחילת השנה, התרסק כלי טיס בלתי מאויש מסוג "איתן" סמוך למושב יסודות, ליד גדרה. לא היו נפגעים. ההתרסקות אירעה במהלך ניסוי של התעשייה האווירית. המל"ט - הגדול ביותר בצה"ל - המריא מבסיס תל נוף, שם גם אמור היה לנחות. צוות חקירה משותף לחיל ולתע"א הוקם לצורך בדיקת נסיבות המקרה, ועדיין לא ברור אם הייתה תקלה טכנית או טעות אנוש של המפעילים.

 

בינואר 2007 התרסק מזל"ט מעל שמי רצועת עזה, באזור העיירה בית חנון. מרגע ההודעה השמיעו הפלסטינים קריאות שמחה במסגדים ברצועה וטענו כי כלי הטיס בידיהם וכי יציגו תיעוד לכך. כעבור מספר שעות פורסמו באתר חמאס תמונות בהן נראים חמושים ליד מה שנראה כמזל"ט של צה"ל.

 

חודשיים קודם לכן, התרסק מזל"ט אחר מעל שמי הנגב המערבי וחלקים ממנו נפלו באזור נתיב העשרה, סמוך לגבול עם רצועת עזה. המזל"ט טס באזור במסגרת פעילות מבצעית של כוחות צה"ל ותפקידו היה אספקת תמונה אווירית והיבטים

מודיעניים נוספים. כמו במקרה הקודם, הבהירו בצה"ל גם אז כי הסיבה להתרסקות היא תקלה טכנית ולא ירי מן הקרקע כלפי המזל"ט.

 

גם במהלך מלחמת לבנון השנייה התרסק מזל"ט בדרום לבנון וחיל האוויר דאג לפוצץ אותו, על מנת שלא להשאיר בשטח את חלקיו. אירועים דומים התרחשו גם בשנת 2005 בצפון הארץ ובגדה.

 

השימוש במזל"טים (או בשמם האחר כטב"מים - כלי טיס בלתי מאוישים) הפך לאמצעי שכיח ביותר בצה"ל בשל תכונותיו המודיעיניות ויכולתו לספק תמונת וידאו איכותית מדויקת בכל רגע נתון. בנוסף, קוטנו מפחית את הסיכוי לפגיעה בו מצד האויב והשימוש בו זול לאין שיעור מהפעלת כלי טיס מאויש.

 

Read this article in English

 

בהכנת הידיעה השתתפו יואב זיתון, נועם (דבול) דביר, איתמר פליישמן ואליאור לוי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המזל"ט על הקרקע
צילום: עידן אמיר
מזל"ט "רוכב שמיים"
צילום: ירון ברנר
מומלצים