שתף קטע נבחר

שליט קטאר בא לעזה, ישראל תקפה: נגד השלום

משרד החוץ האשים את אמיר קטאר, חאמד בן חליפה אל-ת'אני, כי הוא מצטרף לקיצונים האלימים. "הכסף שלו רק ישקיע את מקבליו עמוק יותר בשחיתות, הוא זורק את השלום מתחת לגלגלי האוטובוס", נמסר מירושלים

ברצועת עזה חגגו, בישראל מיהר משרד החוץ להגיב בחריפות: בעקבות ביקורו ההיסטורי של שליט קטאר, חאמד בן חליפה אל-ת'אני, ברצועת עזה, האשימו היום (ג') בירושלים את השליט הערבי כי הוא "פוגע בפלסטינים ובסיכוי להוציא את עזה מהבוץ ולהעלותה על דרך השלום". במצרים לעומת זה בירכו על הביקור.

 

 

ביקורו של אל-ת'אני הוא ביקור ראשון של מנהיג ערבי מאז ההפיכה של חמאס ועלייתו לשלטון ויש בו משום לגיטימציה לשלטון החמאס בעזה. "מוזר ששליט קטאר מתערב בסכסוך הפנים פלסטיני ובוחר להעניק את תמיכתו לחמאס דווקא", אמרו במשרד החוץ והוסיפו כי בכך הוא מצטרף למחנה של "הקיצונים האלימים".

 

המנהיג הערבי התקבל ברוב הדר, דגלים נתלו בעזה ותמונות שבהן דיוקנו של אל-ת'אני נראו בכל מקום. לאחר קבלת הפנים הודיע שליט קטאר כי יתרום 400 מיליון דולר לפרויקט שנועד לשקם את רצועת עזה, אך במשרד החוץ הדגישו כי "הכסף שלו רק ישקיע את מקבליו עמוק יותר בשחיתות, בשנאה ובבזבזנות, ויחדד את הבעיות הקשות שיוצר החמאס לעניין הפלסטיני. אפשר לומר שקטאר השליכה את השלום מתחת לגלגלי האוטובוס".

 

יחסי קטאר-ישראל הידרדרו בשל "עופרת יצוקה"

במשך שנים שמרה קטאר על יחסים דיפלומטיים חשאיים עם ישראל ובשיאם נפתח במדינה הקטנה במפרץ הפרסי משרד אינטרסים של ישראל שעסק בעיקר בנושאי כלכלה ומסחר. הקטארים הבטיחו לפתוח משרד כזה גם בישראל אך הדבר לא יצא לפועל. עם זאת, בעקבות מבצע "עופרת יצוקה" ב-2009 הידרדרו היחסים באופן משמעותי, והמשרד נסגר.  

 

אחרי שנים ארוכות שבהן הקטארים היו מעין "שווייץ של המזרח התיכון", והצליחו לנהל מערכות יחסים גם עם המערב וגם עם איראן, גם עם ישראל וגם עם עזה - הם החליטו לקחת צד ולעמוד לצד העזתים ולצד האיראנים. לאחר שהיחסים הידרדרו הקטארים הציעו לפתוח מחדש את משרד האינטרסים הכלכליים בדוחא - ישראל התנגדה, משום שהקטארים רצו לפתוח את המשרד הזה בחשאי, ואילו ישראל רצתה לעשות זאת בגלוי.

 

במצרים בירכו על ביקורו של אמיר קטאר. בהודעה שפירסם משרד הנשיאות בקהיר נכתב כי הביקור נעשה במסגרת תפקידה של מצרים לתמוך בסוגיה הפלסטינית ובמסגרת מאמציה לשבור את המצור על הרצועה ועל תושבי רצועת עזה.

 

השליט הקטארי הגיע לרצועת עזה דרך מעבר רפיח לאחר שמטוסו נחת בנמל התעופה אל-עריש. במהלך פגישתו של ראש ממשלת חמאס איסמעיל הנייה עם אל-ת'אני הוא ניצל זאת להבליט את יתרונותיו. הנייה אמר כי משמעות הביקור ברצועת עזה היא שבירת המצור הפוליטי והכלכלי על הרצועה באופן רשמי.

הוא הוסיף כי הביקור מוכיח שעזה אינה נמצאת לבדה בשטח. "אמיר קטאר הודיע כי פלסטין שוכנת בלבבותיהם של מיליוני בני החורין בעולם, והאמיר, בתמיכתו, שוכן בלבבותיהם של מיליונים מבני העם הפלסטיני", אמר הנייה.

 

הנייה הדגיש בנאומו כי הפלסטינים מסרבים לוותר על סנטימטר אחד מאדמותיה של פלסטין ההיסטורית. ראש ממשלת חמאס ציין בנאומו גם את סיועו של נשיא מצרים, מוחמד מורסי, שהעניק את הסיוע הדרוש להגעתה של המשלחת הקטארית לרצועת עזה. הוא הזכיר גם את יום השנה להשלמת עסקת חילופי השבויים בין ישראל לחמאס, והודה לקטאר על התפקיד שנשאה בשלבים אחדים בדרך להשלמתה.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אמיר קטאר וראש ממשלת חמאס הנייה, היום
צילום: רויטרס
מומלצים