שתף קטע נבחר

צרפת מודה: ניתן היה למנוע את הטבח בטולוז

חקירת המרדף שניהלו הרשויות אחר מוחמד מראח הצביעה על שורה של כשלים בהתנהלות גופי המודיעין, שזיהו מראש את האפשרות שיהפוך למסוכן אך לא עצרו אותו בזמן. "המחדלים האלו מתעלים מעל רמת טעות אנוש", הודו מנסחי הדו"ח

חצי שנה אחרי הטבח בבית הספר היהודי בטולוז, הרשויות בצרפת מכות על חטא. בדו"ח רשמי שפורסם אתמול (יום ג') על אודות המרדף אחר היורה, מוחמד מראח, מודים הגורמים האחראים כי החקירה הייתה רצופת טעויות וכי המעקב אחר הצעיר, שהחל עוד לפני הטבח, היה לקוי. לפי המסמך, גורמי המודיעין יכלו לעצור את מראח בשלב מוקדם יותר, וכך למנוע את הטבח שבו נהרגו הרב יונתן סנדלר, בניו אריה וגבריאל, והילדה מרים מונסנגו.

 

בחירות 2013 - לכל הכתבות ב-ynet

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet

 

לפי הדיווח באתר "פראנס 24", הדו"ח מבליט במיוחד את הכשלים בתיאום ובתקשורת בתוך סוכנות המודיעין הפנימית שפועלת בתחומי צרפת (DCRI), שהייתה מעורבת בחקירה. "המחדלים האלו מתעלים מעל רמת טעות אנוש, ונובעים יותר מצירוף של הזנחה, שיקול דעת מוטעה, בעיות ניהוליות, ארגון לקוי ופערים בין המשטרה, גופי המודיעין והאחראים על בטיחות הציבור", נכתב במסמך.

 

למראח, שרצח גם ארבעה חיילים במסגרת מסע ההרג שלו ונהרג בסוף בקרב יריות עם המשטרה, היה עבר פלילי שכלל 15 הרשעות לפחות ופעילותו הג'יהאדיסטית עוררה את תשומת לב הרשויות עוד ב-2006 - אך הן נמנעו מנקיטת צעדים משמעותיים נגדו. לאחר שנמצא כי הוא האחראי לשורת הרציחות שאירעו בעיר טולוז ובמונטובן הסמוכה, תהו רבים כיצד ייתכן שהוא חמק מידי גורמי הביטחון. בחודש יולי האחרון הורה שר הפנים מנואל ואל על פתיחת חקירה רשמית בעניין.

 

מהדו"ח שגיבשה היחידה לחקירות פנים במשטרת צרפת עולה כי החשד שהתעורר לגבי מראח באמצע העשור הקודם נשכח במהרה - אף שלאחר מכן הוא תקף שכנה שמחתה על כך שחשף את בנה לחומרי תעמולה - ורק בדצמבר 2010 שבו הרשויות לעקוב אחריו, בעקבות ביקורו באפגניסטן. ועדיין, ה-DCRI לא הורה אז למשרד של הסוכנות בטולוז לפתוח בחקירה מעמיקה בעניינו.

 

עוד כתבות בערוץ החדשות:

לפני שיגור רקטות: צה"ל חיסל 3 מחבלים בעזה

טבח במאפייה בחלב, 20 בני אדם נהרגו

 

רק כעבור יותר משנה, בינואר 2011, הוחלט להטיל מעקב על מראח ובמשך חצי שנה תיעדה משטרת טולוז את התקרבותו לאיסלאם הקיצוני. חרף הראיות המצטברות כי מדובר באיום אפשרי, הרשויות לא עשו דבר ואף לא מנעו ממראח לבקר בפקיסטן באוגוסט 2011, אז לפי החשד שהה במחנה לאימון מחבלים. גופי המודיעין כלל לא היו מודעים בתחילה ליעד של מראח, שכן הוא טס דרך עומאן, שלא נכללת ברשימת המדינות שצרפת עוקבת אחר היוצאים והנכנסים מהן.

 

מנסחי הדו"ח, שאורכו 17 עמודים, הודו כי אמנם קשה לדעת מתי בדיוק חצה מראח את הגבול והחל לעסוק בטרור, אך היה על גופי המודיעין השונים לנקוט צעדים יעילים יותר למעקב אחריו.

בין היתר, פירט המסמך שישה תחומי פעילות שדורשים שיפור, דוגמת חיזוק שיתוף הפעולה בין גורמי המודיעין השונים ושדרוג הכלים המשמשים למעקב, והדגיש גם את החשיבות של מעקב אחר חשודים בעודם בכלא. "מוחמד מראח התקרב לאיסלאם בזמן מאסרו", צוין בדו"ח, "ועובדה זו לא הייתה ידועה לגורמי המודיעין לפני החקירה שבה פתחו בתחילת 2011".

 

ואל, שקיבל את טיוטת הדו"ח לעיונו לפני כשבוע, ציין אתמול בהודעתו כי הוא מקווה שהחקירה תאפשר לרשויות ללמוד מטעויות עבר ולחזק את היעילות של סוכנויות המודיעין נוכח איומי הטרור המתפתחים. "בכוונתי ליישם בהקדם את השינויים הנדרשים", הוא הבטיח.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מראח. טס להתאמן בפקיסטן
צילום: AFP
מומלצים