שתף קטע נבחר

מצרים רועשת: "סוכלה הברחת מסמכי יהודים"

לפי דיווחים בכלי התקשורת במדינה, מנגנוני הביטחון הצליחו למנוע הברחת 1.7 מיליון מסמכים ותעודות ששייכים לקהילה היהודית בדרכם לישראל. "גיבורי" הפרשה: אשה צרפתייה ובכיר במפלגתו של מובארק. ויש כבר מי שקשר את הפעולה למוסד

כלי תקשורת במצרים עוסקים בשבוע האחרון בדיווחים שמהם עולה כי מנגנוני הביטחון הצליחו לסכל ניסיון הברחה של מסמכים ותעודות ששייכים לקהילה היהודית במצרים שהיו אמורים להגיע לירדן ומשם לישראל. אותם מסמכים, כך דיווח העיתון המצרי הממסדי "אל-אהראם", נמצאו ב-13 משלוחים שכללו מזוודות גדולות בחברה להובלת מטענים שממוקמת באזור קהיר. ביומון סעודי נטען היום (א') מפי מקור ביטחוני מצרי כי המוסד הישראלי עומד מאחורי ניסיון ההברחה.

 

"המסמכים נמצאו ב-13 מזוודות". מתוך הדיווח ב"אל-אהראם" ()
"המסמכים נמצאו ב-13 מזוודות". מתוך הדיווח ב"אל-אהראם"

 

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet בעמוד מיוחד

 

לפי המידע שעלה עד כה מהחקירות, במרכז הפרשה עומדת אשה בעלת אזרחות צרפתית שיצאה כבר מתחומי מצרים. שמה היה כתוב על המשלוחים. בנוסף התגלה כי בפרשה מעורבים אישי ציבור ובכיר במפלגתו של נשיא מצרים המודח חוסני מובארק. נגד הבכיר הוצא צו מעצר לשם ניהול חקירה, לאחר שנחשף כי הוא אסף את המסמכים והתעודות הקשורים ליהודים עבור חברו שמתגורר בלבנון ונושא כמה אזרחויות ובהן מצרית, תוניסאית, צרפתית ולבנונית. שמו של החבר שמתגורר בלבנון הוא רובר חליל סרסק.

 

אותו חבר, כך נטען, ביקש את המסמכים בטענה כי חלק מהם קשורים לאבותיו. בפעולת האיסוף נטל חלק לפי הפרסומים גם מנהל מועדון ספורט גדול במחוז אל-גיזה, שגם כן היה חברו של הלבנוני. מנהל מועדון הספורט כבר נעצר והועבר לפרקליטות המצרית.

 

"מסמכים שמתוארכים למאה ה-19". מתוך הדיווח ב"אילאף" ()
"מסמכים שמתוארכים למאה ה-19". מתוך הדיווח ב"אילאף"

 

בדיווח ב"אל-אהראם" נמסר כי מה שעדיין לא ברור הוא מהיכן הודלפו המסמכים. אחד מהעצורים, כך נטען, אמר בחקירותיו כי הוא קיבל אותם מחנות עתיקות באזור זמאלק. הטענה שלו עומדת בסתירה מוחלטת לדו"ח של הוועדה שהוקמה לצורך בדיקת הפרשה ולפיו אותם מסמכים נושאים אופי ארכיאולוגי ולא ניתן לסחור בהם. העיתון טען, על סמך אותה קביעה, כי ישנן שתי אפשרויות לגבי מקור הדלפתם. אפשרות אחת היא שהמסמכים הודלפו מגורם ממשלתי - דבר שמהווה סכנה לביטחון הלאומי המצרי.

 

האפשרות השנייה היא שהם נגנבו מהמכון המדעי המצרי במהלך הצתתו לאחר מהפכת 25 בינואר. בינתיים, הגנרל אוסמה א-סריר, סגן שר הפנים שאמון על הביטחון בקהיר, הוציא הנחיות להגביר את המאמצים לתפוס את החשודים הנמלטים ובהם חבר מפלגתו לשעבר של מובארק ובעל חנות העתיקות באזור זמאלק.

 

"הברחה עבור איש עסקים יהודי-לבנוני"

במקביל, היומון הסעודי "אילאף" דיווח כאמור היום מפי מקור ביטחוני מצרי כי המוסד הישראלי עומד מאחורי הניסיון להבריח 2.5 טון של מסמכים ותעודות הקשורים לקהילה היהודית במצרים. גם כאן נטען כי היעד להברחה היה ישראל. בעיתון הסעודי נטען כי טרם הצליחו להגיע לזהותם של "הפושעים שעומדים מאחורי הפרשה", אך מה שכן ניתן לדעת הוא שההברחה בוצעה עבור איש עסקים יהודי-לבנוני ואשה יהודייה בעלת אזרחות צרפתית.

 

המקורות הביטחוניים, כך דווח, מניחים כי השניים קשורים למוסד הישראלי. המקורות הביטחוניים סיפרו לעיתון כי קבוצה של גורמים ביטחוניים נוטלת חלק בחקירת הפרשה ובכללם מנגנון הביטחון הלאומי והמודיעין הכללי על מנת לחשוף את קצות החוטים של הפרשה, בייחוד שהיא קשורה לביטחון הלאומי המצרי. המקורות גם סיפרו כי נשיא מצרים מוחמד מורסי עוקב אחרי הפרשה באופן אישי.

 

מנסים לאתר את המדליפים 

לפי המקורות, מדובר ב-1.7 מיליון מסמכים היסטוריים שוועדה של מומחים ממשרד העתיקות שוקדת כעת על בדיקתם בדקדקנות על-מנת להחזיר את הסדר שלהם ועל-מנת לברר מיהו הגורם שממנו דלפו המסמכים.

 

מומחי העתיקות גילו עד כה כי מדובר במסמכים שכוללים אינפורמציה על היהודים ורכושם במצרים ומתוארכים למאה ה-19. בעיתון צוין כי במסגרת החקירות הועלתה השערה כי המטרה של ההברחה הייתה להשתמש במסמכים נגד מצרים במסגרת הניסיון של ישראל להחזיר את רכושם של היהודים שעזבו לישראל לאחר מהפכת הקצינים החופשיים במצרים ביולי 1952. המסמכים גם כוללים, לפי המקורות, חוזי בעלות של בתי

מסחר, בנקים ומוסדות מסחריים שהקימו היהודים במצרים. חלקם משויך לשנת 1863.

 

המקורות אמרו לעיתון הסעודי כי יש אינדיקציות ברורות לגבי מעורבות של בכירים במשרד העתיקות ואנשי עסקים שפועלים בתחום התיירות, המסחר והעתיקות וחלקם משתייך למפלגתו של נשיא מצרים המודח מובארק. התכנון לפעולת האיסוף של המסמכים וסידורם בשביל ההברחה החל לפני שנה או יותר.

 

ד"ר מוחמד זין א-דין, מרצה בתחום ההיסטוריה המודרנית באוניברסיטת קהיר, אמר בראיון לעיתון הסעודי כי המסמכים לא מוכיחים את בעלותם של היהודים על קרקעות או נכסים במצרים. לדבריו, היהודים מכרו את רכושם במצרים לפני שעזבו לישראל. לטענת ההיסטוריון המצרי, ישנם חוזי בעלות וטענות נוספות לבעלות לטובת מצרים בתאריכים מאוחרים יותר. הוא הבהיר כי העניין שישראל מעוררת סביב הרכוש של היהודים במצרים הוא משולל יסוד והמטרה היא לעורר בלבול ולהעסיק את מוחם של מקבלי ההחלטות בסוגיות שוליות.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית הכנסת היהודי בקהיר. בודקים אפשרות שהמסמכים הודלפו מגורם ממשלתי
צילום: AP
מורסי. עוקב אחרי הפרשה
צילום: AP
מומלצים