שתף קטע נבחר

מפנה גב לאירופה: ארדואן בעד עונש מוות

אחרי עליית ארדואן לשלטון בוטל עונש המוות בטורקיה, בתקווה לעמוד בקריטריונים לחברות באיחוד האירופי. אבל כעת כשתהליך הקבלה לאיחוד תקוע וטרור הכורדים גובר, ארדואן רוצה להחזירו: "שאנחנו נמחל לרוצח במקום משפחתו?". ואולי זה רק תרגיל

ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, שבשנתיים האחרונות עורר בקרב מבקריו חשש שהוא מקרב את המדינה אל האיסלאם ומנסה להפוך את שלטונו לאוטוריטרי, אמר כי טורקיה צריכה לשקול להחזיר את עונש המוות. החוק המאפשר את עונש המוות בוטל לפני כעשור, במסגרת רפורמות שנועדו לקרב את טורקיה לחברות באיחוד האירופי.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

פרשנים פוליטים מאשימים את ארדואן בפופוליזם על רקע הבחירות הקרבות לנשיאות בשנת 2014, שבהן הוא צפוי להתמודד על התפקיד. ארדואן יסיים לפני הבחירות האלה את כהונתו השלישית כראש הממשלה, ומכיוון שהחוק בטורקיה אוסר עליו לרוץ לכהונה נוספת בתפקיד זה, הוא מתכוון להפוך לנשיא - ולהעביר לידי הנשיא, במסגרת רפורמה נוספת, את רוב הסמכויות המכריעות.

 

ארדואן עם קנצלרית גרמניה מרקל. החלומות על אירופה נגוזו? (צילום: MCT) (צילום: MCT)
ארדואן עם קנצלרית גרמניה מרקל. החלומות על אירופה נגוזו?(צילום: MCT)

 

דבריו של ארדואן על עונש המוות בנאום שנשא אתמול (יום א'), באים על רקע התגברות האלימות מצד מורדים כורדים. גל פיגועים של המורדים הגביר לאחרונה את הלחץ על ממשלת ארדואן לנקוט פעולה נחרצת במסגרת הסכסוך איתם, שבו נהרגו יותר מ-40 אלף איש מאז שהחל, לפני כ-28 שנים. "אל מול מקרי מוות ומעשי רצח, אם יש צורך, צריך גם לדון באפשרות להחזיר את עונש המוות", אמר ארדואן לקהל.

 

טורקיה ביטלה את עונש המוות בשנת 2002, אז הייתה תקופת רגיעה בסכסוך עם הכורדים. היא עשתה זאת במסגרת רפורמות שנועדו לקרב אותה לחברות באיחוד האירופי. החוק בוטל סופית בשנת 2004, שנתיים אחרי שמפלגתו של ארדואן עלתה לשלטון.

 

זיכרונות מעבדאללה אוצ'לאן

ביטול עונש המוות הוא תנאי מקדים לכניסה לאיחוד האירופי, אולם התהליך לקידום חברותה של טורקיה באיחוד נעצר למעשה בשנים האחרונות, על רקע התנגדות מצד צרפת וגרמניה לשילובה בגוש. ארדואן החל לייחס פחות ופחות חשיבות לאיחוד האירופי, ובמקום זאת התמקד בהגברת כוחה של טורקיה כמעצמה אזורית.

 

ראש ממשלת טורקיה עם נשיא הרשות הפלסטינית, אבו מאזן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ראש ממשלת טורקיה עם נשיא הרשות הפלסטינית, אבו מאזן(צילום: EPA)

 

"סביר להניח שאנשיו של ארדואן, בשל מצב הרוח במדינה כפי שהשתקף בסקרי דעת קהל אחרונים, יעצו לו להביע עמדה בעד החזרת עונש המוות, בהנחה שהדבר יחזק את סיכוייו להיבחר לנשיא", כתב הפרשן יוסוף קנלי בעיתון "הורייט". ארדואן דיבר על עונש המוות כמה פעמים החודש, והעלה לראשונה את הנושא בישיבה של מפלגתו. הוא אמר אז כי סקרים מצביעים על תמיכה נרחבת בהשבת העונש.

 

עונש המוות בטורקיה בוטל בשעה שמנהיג הכורדים, עבדאללה אוצ'לאן, היה אמור להיות מוצא להורג. הוא נשפט בשנת 1999, אולם ללחץ של אירופה שלא להוציאו להורג היה תפקיד משמעותי בהחלטת אנקרה לערוך רפורמה בכל הקשור לעונש המוות. הפעם האחרונה שבה אסיר הוצא להורג בטורקיה הייתה ב-1894. ב-1961 הוצאו להורג ראש הממשלה עדנאן מנדרס ושני שרים בקבינט, שנה אחרי הפיכה שביצע הצבא.

 

נשים מפגינות בטורקיה נגד חוק ההפלות של ארדואן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נשים מפגינות בטורקיה נגד חוק ההפלות של ארדואן(צילום: AFP)

 

ארדואן הזכיר לאחרונה בדבריו כי גם בארה"ב, ברוסיה, בסין וביפן יש עונש מוות, וטען כי טורקיה חייבת לבחון מחדש את המצב. הוא אמר כי גם למשפחותיהם של קורבנות מעשי רצח צריכה להיות אמירה בנוגע לגורל רוצחיהם. "אנחנו לא חושבים שלמדינה יש הסמכות למחול לרוצח", אמר ארדואן. "הסמכות הזו שייכת למשפחתו של הקורבן, היא לא יכולה

להיות שייכת לנו".

 

ארדואן קשר עצמו בחודשים האחרונים בכמה מהלכים מעוררי מחלוקת בטורקיה. ביולי השנה אושר במדינה חוק שהוא קידם ושמגביל ניתוחים קיסריים, וצעד אחר שעליו זועמים אזרחים בטורקיה הוא החלטת ארדואן לקדם גם חוק נגד הפלות. בטורקיה גם נעצרו בשנים האחרונות המוני עיתונאים, וארגון הפועל למען חופש העיתונות קבע בדו"ח שפרסם בחודש שעבר כי ממשלת ארדואן מנהלת בשנים האחרונות את אחד ממבצעי הדיכוי הגדולים ביותר נגד חופש הביטוי, וכולאת יותר עיתונאים מאשר איראן, סין ואריתריאה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארדואן. חשש שיכונן משטר אוטוריטרי
צילום: AFP
מומלצים