שתף קטע נבחר

"עוד יוסף חי" לבג"ץ: המדינה רודפת אותנו

בעתירה לבג"ץ טוענים אנשי "עוד יוסף חי", כי תקציביהם נשללו בעקבות רדיפה שלטונית ושיקולים זרים. הישיבה ששניים מרבניה חתומים על "תורת המלך", מצהירה כי היא מתנגדת לאלימות, וקובלת על פגיעה בחופש הדעה, האמונה והמצפון

לפני כשנה וחצי נשללו התקציבים - ועכשיו יוצאים אנשי ישיבת "עוד יוסף חי" ביצהר למאבק משפטי: השבוע הגישו עתירה לבג"ץ לביטול ההחלטה על שלילת תקציביה, על רקע "השקפה דתית ואידיאולוגית". העותרים טוענים כי מדובר "במעשה שלטוני חמור ופסול, שתחילתו בהאשמות שווא, וסופו ברדיפה", וכי הישיבה מתנגדת לאלימות.

 

 >> כניסה מהירה לפייסבוק שלנו - כאן! <<

 

 

בנובמבר 2009 הוציאו שניים מרבני הישיבה - הרב יצחק שפירא שעמד אז בראשה, והרב יוסף אליצור - את החיבור השנוי במחלוקת "תורת המלך", ובהמשך נחשדו חלק מתלמידיה בביצוע פעולות "תג מחיר". בעקבות כך החליטה מחלקת הישיבות במשרד החינוך לבטל את ההקצבות למוסד, על סך מיליון ש"ח בשנה.

 

התבקשו להקפיד "הקפדה יתרה" עם הישיבה

"עוד יוסף חי" הוקמה בשנת 1984 בשכם, ועברה בהמשך ליצהר - והיא משמשת מסגרת לבני 18 ומעלה. העותרים טוענים

כי הרקע לסגירת ברז התקציב הינו החיבור "תורת המלך", שעוסק בין היתר בהלכות הריגת גוי. לטענתם, ההשקפה המובאת בספר ומבדילה בין חיי יהודים לגויים, "איננה עולה בקנה מידה אחד עם השקפה מוסרית ליבראלית מודרנית", אך יש לה זכות קיום, כל עוד מכירים הצדדים בחופש הדת.

 

לצד כך מצוין כי הספר איננו חלק מחומרי הלימוד בישיבה. בעתירה נטען כי מיד עם צאת הספר החלה "מתקפה מתוקשרת וממושכת כנגד הספר 'תורת המלך' וכותביו", והוגשו תלונות ליועץ המשפטי לממשלה בבקשה לפתוח בחקירה פלילית נגד מחברי הספר - שהסתיימו בהחלטתו של היועץ המשפטי לממשלה שלא לפתוח בחקירה, מאחר שהספר כתוב בצורה כללית, ולא ניתן לקבוע כי יש בו קריאה לביצוע מעשה אלימות.

 

לטענת העותרים, להפסקת התקצוב קדמה פנייה של "המרכז לפלורליזם יהודי", המזוהה עם התנועה הרפורמית, אל משרד החינוך, בדרישה להפסיק את התקצוב לישיבה, ובעקבותיה נערכה פגישה בין-משרדית עם משרד המשפטים, שבה נדרשו במשרד החינוך להקפיד "הקפדה יתרה" בנוגע לנהלים עם הישיבה.

 

"פגיעה משיקולים זרים"

בשל ליקויים בבדיקת רואה החשבון של הישיבה, לא אושר התקציב לשנת 2011, והובהר לה כי נבדק המשך התקצוב ותמיכת משרד החינוך בישיבה, "על רקע החשדות כי תלמידי הישיבה מעורבים בפעילויות אלימות, וכי רבנים בישיבה מעודדים פעילות מסוג זו". בעקבות כך טוענים העותרים, כי הוחלט לשלול מהישיבה את התקצוב, וכן כספים קודמים שהוענקו לה. במהלך 2012 אישררה וועדת התמיכות של משרד החינוך את ההחלטה, על רקע מידע ממשרד הביטחון כי אין שינוי במצב.

 

העותרים טוענים כי הטענות במכתב השימוע שהופנה לישיבה היו כוללניות ולא מבוססות. מעשי "תג מחיר" שיוחסו לתלמידי הישיבה כלל לא נעשו בתקופה שבה למדו בה, ובכלל, הישיבה מתנגדת לאלימות והתלמידים נמצאים בה אך ורק כדי ללמוד תורה. כן נטען, כי במכתב לא הייתה אף טענה להליך החינוכי בישיבה, לחומר הלימודים או פעילות אחרת בה. "עצם העלתן... מהווה מעשה שלטוני חמור ופסול, שתחילתו בהאשמות שווא, וסופו ברדיפה", כותבים העותרים.

 

הישיבה טוענת כי היא עומדת בכל הקריטריונים של משרד החינוך לקבלת הכספים, וכי שלילת התמיכה "על פי השקפה דתית ואידיאולוגית, הינה זרה ובלתי רלבנטית... ומובילה לפגיעה בזכות לשוויון".

 

כן טוענת הישיבה כי משרד החינוך חרג בהחלטתו מהנחיות היועץ המשפטי לממשלה לעניין העברת כספים, כשלא זימן

את הישיבה לשימוע, וכי אין בהנחיות הוראה לשלול תמיכות ממוסד שנגד מי מאנשיו מתקיים הליך פלילי. מעבר לכך מציינת הישיבה כי הרב יצחק שפירא התפטר מראשות עמותת הישיבה עוד בשנת 2010, וכי לא הייתה כל עילה לשלילה.

 

"הלכה למעשה התעלם משרד החינוך מהנחיות היועץ המשפטי לממשלה, והחליט כי פרסום הספר 'תורת המלך' מהווה הסתה לגזענות או לאלימות, זאת בשעה שהגורם המוסמך – פרקליטות המדינה – טרם הכריע בעניין". בנוסף מציינת הישיבה, כי למרות סגירת תיק החקירה - לא חודשה התמיכה מצד משרד החינוך. "שיקולים זרים ופסולים" הניעו את המשרד, ולא החקירה, אומרים שם. ומתלוננים על פגיעה בחופש הדעה, האמונה והמצפון.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרב יצחק שפירא. כבר לא בראש הישיבה
צילום: גיל יוחנן
הרב יוסף אליצור
צילום: אבי מועלם
מומלצים