שתף קטע נבחר
צילום: EPA

כניסה קרקעית - אפשר גם בלי

צה"ל פוגע בסמלי שלטון, המערכה האווירית עדיין לא מיצתה את יכולותיה וחמאס לא הניף דגל לבן. התסיסה הגוברת בעולם הערבי מחייבת נקיטת אמצעי זהירות וגיוס מילואים נרחב מהצפוי. שיקולים בעניין הרחבת "עמוד ענן" למבצע קרקעי

ההחלטה אם להרחיב את מבצע "עמוד ענן" ולהיכנס קרקעית לרצועת עזה, ובאיזה מתווה והיקף, עדיין לא התקבלה בפורום התשיעייה או בקבינט הביטחוני. צה"ל הגביר ב-12 השעות האחרונות את ההכנות למהלך קרקעי. הכוחות מגיעים לשטחי כינוס ונצבר בהם גם כוח הנדסי, בעיקר טרקטורים כבדים, שימלאו תפקיד חשוב בכניסה קרקעית, אם וכאשר תתבצע.

 

לכל הידיעות על מבצע "עמוד ענן "

הנחיות פיקוד העורף: איך להתגונן בזמן אזעקה?

 

אחד השיקולים החשובים בהחלטה על מבצע קרקעי יהיה התגובה האפשרית מצד גורמים באזור, בראשם מצרים, ירדן וחיזבאללה, וכן גורמים בינלאומיים. ביממה האחרונה ניכרת התעוררות בעולם הערבי, היום נערך כינוס של הליגה הערבית בקהיר וראש ממשלת טורקיה ארדואן יגיע להשתתף בו. הנשיא מורסי נשא נאום שאפשר להגדירו כמתלהם בפני הפגנה של האחים המוסלמים בקהיר וכמוהו ארדואן עצמו. מלך ירדן הזהיר את וושינגטון מפני ערעור היציבות באזור אם ישראל תבצע פעולה קרקעית ברצועה.

 

התבטאויות אלה, והתסיסה שניכרת גם במצרים וגם במדינות מוסלמיות שונות, הן הרקע להחלטת הממשלה לבקש הרשאה מהכנסת לגייס 75 אלף אנשי מילואים. הצורך להכפיל ואפילו יותר את כמות אנשי המילואים שהצבא רשאי לגייס בצווי 8 נובע ישירות מהחשש מהתלקחות אזורית בעקבות כניסה קרקעית של צה"ל. עם זאת, הרשאה לגייס אנשי מילואים בצו 8 אין פירושה שהצבא יגייס את כל האנשים, אך מרגע שתתקבל ההרשאה, יוכל הרמטכ"ל לגייס על פי שיקול דעתו באישור שר הביטחון.

 

קיים גם חשש, אותו מדגיש שר הביטחון אהוד ברק, כי הלגיטימציה הבינלאומית היחסית שישראל נהנית ממנה כרגע תתכרסם אם תהיה פעולה קרקעית ובעיקר אם יהיו בה נפגעים אזרחיים לא מעורבים רבים.

 

שיקול שני נגד פעולה קרקעית הוא העובדה שהמערכה האווירית עדיין לא מיצתה את יכולותיה להגיע להישגים. אמנם, לכתישת מערך השיגור של הארגונים הפלסטינים יש הישגים מרשימים וזה ניכר בכמות שיגורי הרקטות שהולכת ומצטמצמת, אך בינתיים לא נעלמת לגמרי. במקביל, מנוהל ציד אחרי מה שמכונה בצה"ל "פעילי השיגור". גם בתחום זה יש הצלחה מסוימת ביממה האחרונה, עם פגיעות ישירות וסיכולים ממוקדים של שיגורים ושל האנשים שאחראים להם.

 

הפגזות, נפילות והכנות. מבצע "עמוד ענן" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפגזות, נפילות והכנות. מבצע "עמוד ענן"(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: אלון בסון, דוברות משרד הביטחון) (צילום: אלון בסון, דוברות משרד הביטחון)
(צילום: אלון בסון, דוברות משרד הביטחון)
 

תחום שלישי שצה"ל מתמקד בו כעת מהאויר ומהים הוא פגיעה במוסדות שלטון ובסמלי שלטון, מה שאמור לפגוע ביכולת משטר חמאס לתפקד ועל ידי כך, בעקיפין, לאיים על שרידותו בטווח הארוך. צריך לזכור שרק לאחרונה הצליח חמאס לשקם את מוסדות השלטון ואת מבני השלטון שנהרסו בעופרת יצוקה ב-2009.

 

תחום רביעי הוא פגיעה בשדרת הפיקוד הבינונית של חמאס והג'יהאד האיסלאמי באמצעות סיכולים ממוקדים ופגיעה בבתיהם של פעילים, למשל בביתו של איסמעיל הנייה ובביתו של מפקד חטיבה בזרוע הצבאית של חמאס ר'נדור. הפגיעה נעשית אחרי שהמודיעין והשב"כ וידאו כי הבתים ריקים מאזרחים לא מעורבים. מתנהל מאמץ כבד מאוד של צה"ל, באמצעות טלפונים ובאמצעים אחרים, למנוע פגיעה באזרחים כאלה והוא נותן תוצאות. זו אחת הסיבות שיש בינתיים, בניגוד לתחזיות הפסימיות, לגיטימציה בינלאומית לפעילות צה"ל ברצועה.

 

חמאס מצדו מתמקד כעת בניסיונות לצוד משתפי פעולה. גורמי חמאס מתפארים בתקשורת הערבית כי הם הצליחו לחשוף ולעצור את האיש שהביא לחיסולו של אחמד ג'עברי. קשה לברר אם יש לידיעה זו בסיס, חמאס גם מפיץ דיסאינפורמציה ביחס לפגיעות רבות כביכול בתל אביב ובירושלים במסגרת מלחמת התודעה שהוא מנהל כעת כדי לשמור את האוכלוסיה מאחוריו.

 

המילה האחרונה עוד לא נאמרה, חמאס לא הניף דגל לבן ובינתיים גם אינו לוחץ על מצרים לתווך עבורו להפסקת אש. בישראל, עם זאת, יש לחץ של הקברניטים להגיע מהר לתוצאות לפני שמשהו מסתבך ולפני שנסגר חלון הלגיטימציה שפתחה עבורנו הקהילה המערבית הבינלאומית. לכן, אם תהיה החלטה על פעולה קרקעית, היא תתקבל בקרוב מאוד תוך נקיטת אמצעי זהירות לקדם אפשרות של הסלמה אזורית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיילי צה"ל סמוך לרצועה
צילום: AP
סוללת "כיפת ברזל"
צילום: מוטי קמחי
נפילה בדרום
צילום: AFP
מומלצים