שתף קטע נבחר

צילום: עידו ארז

חילוקי דעות אחרונים: אלו תנאי הפסקת האש

מצרים אמורה להתחייב לפתוח את מעבר רפיח מצד אחד ולשתף פעולה במלחמה בהברחות מסיני מצד שני. ההסכם צפוי לכלול ארבעה עד שישה סעיפים, בין היתר: "רצועת הביטחון" ליד הגדר, החיסולים והסחורות. האש תופסק בשני שלבים

בישראל ממתינים אחר הצהריים (יום ג') להצעה המצרית המעודכנת ואולי גם הסופית להסדר הפסקת אש עם חמאס, הג'יאהד האיסלאמי הפלסטיני וגורמי טרור אחרים ברצועה. לפי גורמים ביטחוניים יש עדיין חילוקי דעות מהותיים אך לא רבים. גם חמאס וגם ישראל דורשות שמצרים "תתרום את חלקה" על-ידי צעדים בשטח.

 

עמוד ענן - לכל הכתבות, הפרשנויות, הסרטונים והתמונות

 

הכותרות האחרונות:

 

 

ההסכם המתגבש לא צפוי להיות מפורט, אלא לכלול בין ארבעה לשישה סעיפים שיהיו מוסכמים על דעת המצרים, ישראל, חמאס והג'יהאד. בטיוטה האחרונה שהועברה לישראל עומד החמאס על כמה דרישות:

 

גישה חופשית לפלסטינים תושבי הרצועה אל האזור שהוגדר על-ידי ישראל כשטח ביטחוני מיוחד (שב"מ). האזור המכונה "הפרימטר", הוא רצועה ברוחב שבין 300 ל-500 מטר ממערב לגדר המערכת ברצועה,

 שבו ישראל אוסרת על פלסטינים לשהות מחשש שיטמינו מטענים או יירו טילים על כוחות צה"ל מעבר לגדר. בנוסף, דורשים ארגוני הטרור שצה"ל לא יורשה לפעול ממערב לגדר כדי לנטרל מטענים ולהתעמת עם חוליות חמושים.

 

מעבר חופשי של סחורות ומוצרים מישראל שכיום אסורים, מחשש שישרתו את מאמץ ההתעצמות הצבאי של ארגוני הטרור: למשל צינורות מתכת מסוגים שונים, חומרים כימיים המשמשים חומרי מוצא לחומרי נפץ וכיוצא באלה.

 

מקום הנפילה מדרום לירושלים (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
מקום הנפילה מדרום לירושלים(צילום: אוהד צויגנברג)

תקיפה באזור רפיח (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תקיפה באזור רפיח(צילום: רויטרס)

חיילים בשטחי הכינוס ליד גבול עזה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חיילים בשטחי הכינוס ליד גבול עזה(צילום: רויטרס)

 

דרישה שלישית - שבינתיים חמאס כנראה ירד ממנה - היא הפסקת הסיכולים הממוקדים.

 

חמאס אינו דורש הסרת המצור הימי אולם הוא דורש ממצרים, כחלק מהסכם הפסקת האש, שתפתח את מעבר רפיח לתנועה כמעט חופשית של סחורות ואנשים. לישראל אין התנגדות.

 

ואלה הדרישות המעודכנות שהגישה ישראל למצרים:

שקט ייענה בשקט: אם הארגונים לא ישגרו רקטות ולא יפגעו בכוחות צה"ל ממזרח לגדר, לא יהיו תקיפות. כלל זה תקף גם לגבי הסיכולים הממוקדים. אבל במקרה של תכנון והכנת פיגועים או ירי - גם משטח סיני - ישראל שומרת לעצמה את הזכות לסכל.

 

ככל הנראה עיקרון זה מקובל גם על חמאס וגם על המצרים - הפסקת אש מיידית תוך יממה או שתיים והמשך משא ומתן אחרי שתושג הרגיעה בתיווך המצרים. ישראל מבטיחה למצרים שתמשיך לשאת ולתת איתם ברצינות אחרי הפסקת האש במטרה לסגור בצורה חיובית ובמהירות את פרטי ההסדרה.

 

פגיעה ישירה באשכול, אתמול בלילה (צילום: זאב טרכטמן) (צילום: זאב טרכטמן)
פגיעה ישירה באשכול, אתמול בלילה(צילום: זאב טרכטמן)

נתניהו ושר החוץ הגרמני, שיצא לקהיר (צילום: קובי גדעון, לע"מ) (צילום: קובי גדעון, לע
נתניהו ושר החוץ הגרמני, שיצא לקהיר(צילום: קובי גדעון, לע"מ)

 

ישראל דורשת מנגנון להפסקת ההברחות של נשק ואמצעי לחימה דרך מצרים וסיני לרצועה. גם כעת קיימים ערוצי הידברות עם מצרים, אך התביעה היא לייעל ולהרחיב אותם, ולהפוך שיתוף פעולה מודיעיני לפעילות משותפת של ממש.

 

באשר ל"פרימטר", האזור שסמוך לגדר: אם יתברר אחרי תקופה מסוימת - שתיקבע בהידברות עם המצרים - שחמאס וארגונים אחרים עומדים בתנאי הפסקת האש, תשקול ישראל בחיוב ואף תסכים לנוכחות אזרחים סמוך לגדר בצד הפלסטיני.

 

ישראל דורשת ממצרים גם לסגור את האזור בסיני שקרוב לרפיח המצרית

 ולוודא שלא מעבירים דרכו נשק ואמצעי לחימה למנהרות ומשם לעזה.

 

נושאים אלה נידונים בשעות אלה ממש בין המצרים לבין נציגי חמאס והג'יהאד והתשובה שתתקבל הערב או מחר לפנות בוקר עשויה לקבוע אם ישראל תחליט להרחיב את המבצע וצה"ל יצא למהלך קרקעי. הגורמים הביטחוניים מדגישים כי הפעולה הקרקעית עדיין לא הורדה מהפרק, ואם יתברר שהמצרים לא מצליחים לשכנע את חמאס - היא תצא לפועל. לדבריהם, ההצעה שתביא מצרים תקבל את אישורו של נשיא מצרים מוחמד מורסי והוא שיכריז עליה, אף כי ייתכן שמורסי יעדיף, כאיש האחים המוסלמים, לתת למזכ"ל האו"ם באן קי-מון ולשרת החוץ האמריקנית הילרי קלינטון להיות המבשרים לעולם על הפסקת אש, אם תושג.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיילים על גבול הרצועה
צילום: דובר צה"ל
מקום הנפילה מדרום לירושלים
צילום: אוהד צויגנברג
פגיעה בעזה
צילום: EPA
מומלצים