שתף קטע נבחר

הנזק הסביבתי: מבני אסבסט נפגעו מרקטות

הלחימה בדרום גרמה גם לנזקים סביבתיים חמורים, לאחר שרקטות פגעו בארבעה מבני אסבסט. הרס מבנה שעשוי אסבסט גורם לשחרור סיבי אסבסט מסרטנים וקטלניים. בדקנו איך מתגוננים מהסכנות הסביבתיות, כשברקע טילים ואזעקות

מבצע "עמוד ענן " גרר אחריו, בנוסף לפגיעות ברכוש , גם לנזקים סביבתיים חמורים. מאז תחילת הלחימה בדרום נפגעו באזור הדרום ארבעה מבני אסבסט מפגיעת רקטות שנורו מרצועת עזה.

 

עוד על מבצע "עמוד ענן " בערוץ הכלכלה :

 

לכאורה, פגיעה במבנים או בגגות אסבסט מהווה דבר חיובי, שכן הגג החדש יהיה עשוי מחומר אחר ובטיחותי יותר. אך עוד קודם להגעת הגג החדש, טמונה סכנה סביבתית מהאסבסט השבור והמתפורר.

 

גג אסבסט שנפגע במפעל פרי אור באשקלון (צילום: יעל רביבו) (צילום: יעל רביבו)
גג אסבסט שנפגע במפעל פרי אור באשקלון(צילום: יעל רביבו)

 

פגיעה באסבסט נחשבת למפגע סביבתי קשה, המשחרר מיליארדי סיבים רעילים של החומר. באזורים בהם נפגע מבנה העשוי אסבסט, נמדדו ריכוזים גבוהים של סיבי אסבסט באוויר ובחריגות גבוהות ביותר מהערך הסביבתי המנחה.

 

האסבסט ידוע כחומר מסרטן זה עשרות שנים. סיבי אסבסט הנכנסים לגוף דרך מערכת הנשימה, עלולים לגרום להתפתחות סרטן ומחלות ממאירות נוספות שאינן ניתנות לריפוי. מחלות אלה עלולות להתפתח גם כתוצאה מחשיפה סביבתית נמוכה, לאחר עשרות שנים ממועד החשיפה לאסבסט.

 

הבעיה המרכזית עם האסבסט היא היותו רגיש, ואפילו פגיעות קלות בו עלולות להביא להשתחררות של מיליוני ואפילו מיליארדי סיבים מיקרוסקופיים של החומר. ככזה, המגמה היא לפרק באופן מוסדר מבני אסבסט על ידי קבלנים מורשים, ועבודות אלו נחשבות ליקרות במיוחד. זאת משום שמדובר בטיפול קפדני ועדין, הכולל איטום החומר מראש והתגוננות של בעלי המקצוע המבצעים את המלאכה.

 

פגיעות טילים באסבסט: ניסיון של שנים

פגיעת טילים במבני אסבסט אינה חדשה בנוף הישראלי. עוד במלחמת לבנון השנייה התמודד המשרד להגנת הסביבה עם מפגעים קשים במבנים העשויים אסבסט. בין היתר נפגעו מפעל עוף גליל בקריית שמונה, בתי מלאכה באזור התעשייה בקריית אתא וכן מבני חקלאות ומבנים פרטייים באזור הצפון.

 

"יש 100 מיליון מ"ר של אסבסט במדינה - בבתים פרטיים כקירוי לחניה, בבתי ספר וכן הרבה מבנים חקלאיים", מסבירה ל-ynet תמר בר און, מנהלת האגף לאבק מזיק במשרד להגנת הסביבה המטפל במפגעי אסבסט. "לצערנו, יש נוהל של המשרד לפיו אנו עובדים זה כמה שנים, מאז התחילו הקאסמים ועוד מימי מלחמת לבנון השנייה. רק בשבוע שטרם המבצע נפגעו שני מבני אסבסט מרקטות".

 

לדברי בר און, אסבסט-צמנט הוא לא מסוכן, אך במצב של פגיעה ישירה של טיל המצב שונה לחלוטין ויש סכנה של פיזור סיבי החומר. לפי נהלי המשרד להגנת הסביבה, העוסקים בטיפול באירוע חייבים בחבישת אמצעי מיגון נשימתי מתאימים. בנוסף, יש לתחם את המבנה שנפגע, וכן למנוע כניסה של אוכלוסייה או כל גורם בלתי ממוגן לקרבת המבנה שנהרס ולסביבתו.

 

על פי הנוהל, יש למנות גורם מקצועי לביצוע עבודות באסבסט, שיגיע באופן מיידי לאתרים בהם נפגע אסבסט, לשם ביצוע פעולות מידיות למיזעור פיזור הסיבים, טיפול בפסולת ובפינוייה. "המשרד להגנת הסביבה דרש ממס רכוש כי בעודו הוא מטפל במבנה שנפגע, הוא ייקח בחשבון את הפגיעה באסבסט. כאשר יש פגיעה ישירה, כוחות הכיבוי מזהים את הפגיעה ומרחיקים את האוכלוסייה בשל סכנת הסיבים שבאוויר", אומרת בר און.

 

לדבריה, "לאחר מכן, מס רכוש יוצר קשר עם קבוצה של קבלנים בעלי רשיון לטפל באסבסט, ועבודה זאת מחוייבת בהיתר מהמשרד. במצב זה אנו מטפלים בדברים בנוהל מזורז".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יעל רביבו
גג אסבסט שנפגע מטילים באשקלון
צילום: יעל רביבו
מומלצים