שתף קטע נבחר

צילום: גיל יוחנן

האו"ם אישר ברוב עצום: פלסטין - מדינה משקיפה

בדיוק 65 שנה אחרי כ"ט בנובמבר 1947, אישרה העצרת הכללית של האו"ם - ברוב עצום של 138 תומכים מול 9 מתנגדים ו-41 נמנעים - את קבלתה של פלסטין כמדינה משקיפה. בנאום תוקפני מאוד אמר אבו מאזן כי "זו הזדמנות אחרונה לשלום", אך מיהר להאשים את ישראל בהרג של אזרחים ובטיהור אתני ב-1948

הרגע הסמלי הגדול של הפלסטינים באו"ם הגיע: באולם העצרת הכללית בניו-יורק הלילה נערכה הישיבה ההיסטורית שבה אישרו חברות העצרת - ברוב עצום - את ההכרה ברשות הפלסטינית כמדינה לא-חברה. 138 בעד, 41 נמנעים ו-9 נגד. "מדינת פלסטין" קיבלה מעמד של משקיפה באו"ם, ונשיא הרשות אבו מאזן כבר עלה לנאום והזהיר כי מדובר בהזדמנות אחרונה לשלום. הוא ביקש מהחברות באו"ם "להנפיק את תעודת הלידה של פלסטין", ואמר כי כל אחת מהן שתיתן את קולה למדינה פלסטינית - תומכת בחופש.

 

מטעם ישראל נשא דברים השגריר באו"ם, רון פרושאור, שהאשים את אבו מאזן כי התעלם מההיסטוריה בהזכרתו את הצעת החלוקה וכי הרשות הפלסטינית בראשותו עדיין מסרבת להכיר בישראל כמדינת העם היהודי. תשע המדינות שהתגדו להחלטה - ישראל, ארצות הברית, קנדה, צ'כיה, פנמה, איי מרשל, מיקרונזיה, נאורו ופלאו

 

המדינות שהצביעו נגד ההצעה הפלסטינית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
המדינות שהצביעו נגד ההצעה הפלסטינית(צילום: shutterstock)
 

 



המדינות שנמנעו בהצבעה הן: אלבניה, אנדורה, אוסטרליה, באהאמס, ברבדוס, בוסניה, בולגריה, קמרון, קרואטיה, קולומביה, קונגו, אסטוניה, פיג'י, גרמניה, גואטמלה, האיטי, הונגריה, לטביה, ליטא, מלאווי, מונקו, מונגוליה, מונטנגרו, הולנד, פפואה גינאה החדשה, פרגוואי, פולין, דרום קוריאה, מולדובה, רומניה, רואנדה, סמואה, סן מרינו, סינגפור, סלובקיה, סלובניה, מקדוניה, טוגו, טונגה, בריטניה וגם ונואטו.
 

ראשון בדיון בעצרת הכללית דיבר נציג סודן באו"ם, שהציג רשמית את הבקשה לשדרג את מעמדה של הרשות הפלסטינית באו"ם. לאחר מכן עלה לנאום אבו מאזן, שהתקבל כרגיל בעצרת בתשואות רמות. הוא פתח את נאומו בדברים על מבצע "עמוד ענן" של צה"ל בעזה, והזכיר את ההרוגים והנזק הרב שנגרם לתשתיות ברצועת עזה.

 

"פלסטין באה היום לעצרת הכללית משום שהיא מאמינה בשלום", התעקש הנשיא הפלסטיני. "פלסטין באה היום לפורום הבינלאומי היוקרתי הזה, כדי להדגיש שאנחנו משוכנעים שהקהילה הבינלאומית ניצבת בפני ההזדמנות האחרונה להציל את פתרון שתי המדינות".
פלסטין משקיפה: התפלגות ההצבעה באום

פלסטין משקיפה: התפלגות ההצבעה באו"ם
בעד

אפגניסטן, אלג'יריה, אנגולה, אנטיגואה, ארגנטינה, ארמניה, אוסטריה, אזרבייג'ן, בחריין, בנגלדש, בלרוס, בלגיה, בליז, בנין, בהוטן, בוליביה, בוצוואנה, ברזיל, ברוניי, בורקינה פאסו, בורונדי, קמבודיה, קייפ ורדה, הרפובליקה המרכז אפריקנית, צ'אד, צ'ילה, סין, איי קומורו, קונגו, קוסטה ריקה, חוף השנהב, קובה, קפריסין, צפון קוריאה, דנמרק, ג'יבוטי, דומיניקה, הרפובליקה הדומיניקנית, אקוודור, מצרים, אל סלוודור, אריתריאה, אתיופיה, פינלנד, צרפת, גבון, גמביה, גאורגיה, גאנה, יוון, גרנדה, גינאה, גינאה- ביסאו, גויאנה, הונדורס, איסלנד, הודו, אינדונזיה, איראן, עירק, אירלנד, איטליה, ג'מייקה, יפן, ירדן, קזחסטן, קניה, כוויית, קירגיזסטן, לאוס, לבנון, לסוטו, לוב, ליכטנשטיין, לוקסמבורג, מלזיה, האיים המלדיביים, מאלי, מלטה, מאוריטניה, מאוריציוס, מכסיקו, מרוקו, מוזמביק, מיאנמר, נמיביה, נפאל, ניו זילנד, ניקרגואה, ניז'ר, ניגריה, נורבגיה, עומן, פקיסטן, פרו, פיליפינים, פורטוגל, קטאר, רוסיה, סיישל, סיירה לאון, איי סולומון, סומליה, דרום אפריקה, דרום סודן, ספרד, סרי לנקה, סודן, סורינאם, סווזילנד, שבדיה, שווייץ, סוריה, טג'יקיסטן, תאילנד, מזרח טימור, טרינידד וטובגו, תוניסיה, טורקיה, טורקמניסטן, טובאלו, אוגנדה, האיחוד האמירויות, טנזניה, אורוגוואי, אוזבקיסטן, ונצואלה, וייטנאם, תימן, זמביה, זימבבואה

נמנע אלבניה, אנדורה, אוסטרליה, באהאמס, ברבדוס, בוסניה, בולגריה, קמרון, קרואטיה, קולומביה, הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, אסטוניה, פיג'י, גרמניה, גואטמלה, האיטי, הונגריה, לטביה, ליטא, מלאווי, מונקו, מונגוליה, מונטנגרו, הולנד, פפואה גינאה החדשה, פרגוואי, פולין, דרום קוריאה, מולדובה, רומניה, רואנדה, סמואה, סן מרינו, סינגפור, סלובקיה, סלובניה, מקדוניה, טוגו, טונגה, בריטניה, ונואטו
נגד ישראל, ארצות הברית, קנדה, צ'כיה, פנמה, איי מרשל, מיקרונזיה, נאורו, פלאו
נעדר גינאה המשוונית, קיריבטי, ליבריה, מדגסקר, אוקראינה

 

לוח ההצבעה באו"ם. רק 9 נקודות אדומות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לוח ההצבעה באו"ם. רק 9 נקודות אדומות(צילום: רויטרס)

 

אבו מאזן מתקבל בתשואות הלילה בניו-יורק (צילום: AP) (צילום: AP)
אבו מאזן מתקבל בתשואות הלילה בניו-יורק(צילום: AP)

חגיגות עם דגלי פלסטין ברמאללה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
חגיגות עם דגלי פלסטין ברמאללה(צילום: גיל יוחנן)
 

"יש כיבוש שחייב להסתיים, ויש עם שחייב להשתחרר", הוסיף הנשיא הפלסטיני, "לא צריך עוד מלחמה הרסנית כדי שנהיה מודעים למעלות השלום". הוא הזכיר את "התאוששות הפלסטינים מהנכבה של 1948" ואת גירושם של פלסטינים מבתיהם במהלך מלחמת העצמאות. אבו מאזן טען כי היה זה אחד האירועים הקשים ביותר של טיהור אתני בהיסטוריה המודרנית.

 

על הקיפאון המדיני אמר אבו מאזן בעצרת הכללית: "לא שמענו מילה אחת מצד ישראל המביעה רצון להציל את תהליך השלום. אנשינו ממשיכים לחזות בתקיפות צבאיות וטיהור אתני, במיוחד במזרח ירושלים, ובתקיפות של מתנחלים. הכיבוש הישראלי הוא כיבוש קולוניאלי המבטא גזענות ושנאה. הממשלה הישראלית ממשיכה במדיניות התוקפנות שלה, ומאמינה שהיא מעל החוק הבינלאומי ושיש לה חסינות מההשלכות".

 

נשיא הרשות הפלסטינית נואם. "ישראל ביצעה טיהור אתני" (צילום: AP) (צילום: AP)
נשיא הרשות הפלסטינית נואם. "ישראל ביצעה טיהור אתני"(צילום: AP)

השגריר פרושאור: "אבו מאזן מעוות את ההיסטוריה" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
השגריר פרושאור: "אבו מאזן מעוות את ההיסטוריה"(צילום: AFP)


מליאת העצרת הכללית, הערב (צילום: AP) (צילום: AP)
מליאת העצרת הכללית, הערב(צילום: AP)

 

אבו מאזן טען: "לא באנו לאו"ם כדי לחפש דה-לגיטימציה למדינה שהוקמה לפני שנים רבות, ישראל. באנו לאשר מדינה שחייבת להשיג את עצמאותה - פלסטין. לא באנו לכאן כדי להוסיף סיבוכים לתהליך השלום, אלא כדי להשיק ניסיון אחרון להשיג שלום. ניסיון להפיח חיים במשא ומתן כדי שיצליח. לא נוותר ולא נשכח. לאנשינו הזכות להגן על עצמם מפני הכיבוש, והם ימשיכו בהתנגדות השקטה. לא נסכים לפחות מעצמאות של מדינת פלסטין ובירתה מזרח ירושלים על כל השטחים שנכבשו ב-67' לצד ישראל, ופתרון סוגיית הפליטים לפי החלטה 194".

 

אבו מאזן פנה לשגרירים בעצרת הכללית וביקש מהם לתמוך בבקשה הפלסטינית להכרה כמדינה: "כל קול שתומך בנו היום הוא קול של אומץ, וכל מדינה הנותנת תמיכה היום לבקשה הפלסטינית למדינה משקיפה מאשרת את תמיכתה המוסרית בחופש, בזכויות האדם, בחוק הבינלאומי ובשלום". הוא הגדיר את ההכרה במדינה פלסטינית כ"הישג היסטורי שלא ניתן לדחות אותו עוד. העצרת הכללית מתבקשת היום להנפיק את תעודת הלידה של מדינת פלסטין".

 

פרושאור לאבו מאזן: אתם לא מכירים בנו

אחרי אבו מאזן עלה לנאום שגריר ישראל באו"ם, רון פרושאור. "ישראל היא אומה שמעולם לא היססה להגן על עצמה, אך תמיד הושיטה יד לשלום, זהו ערך מרכזי של עם ישראל", אמר השגריר הישראלי. הוא הזכיר כי השבוע מלאו 35 שנה לביקורו בישראל של נשיא מצרים, אנוואר סאדאת, והדגיש בכך את ההבדל בינו לבין אבו מאזן, המסרב כרגע לשבת למשא ומתן עם ישראל.

 

דגלים פלסטינים ברמאללה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
דגלים פלסטינים ברמאללה(צילום: גיל יוחנן)

חוגגים בכ"ט בנובמבר (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
חוגגים בכ"ט בנובמבר(צילום: גיל יוחנן)

 

"אנחנו מוכנים לחיות בשלום עם הפלסטינים, אבל כדי שיהיה שלום בר-קיימא, הפלסטינים חייבים להכיר בישראל כמדינה יהודית ולסיים את הסכסוך אחת ולתמיד", אמר השגריר פרושאור. "אף אחד מהדברים האלה לא מופיע בהצעת ההחלטה (על ההכרה בפלסטינים), ולכן ישראל אינה יכולה לקבל אותה. הדרך להשיג שלום היא דרך הסכמים בין הצדדים, ולא דרך החלטות של האו"ם המתעלמות מישראל. החלטה כזו היא כה חד-צדדית, ולא מקדמת שלום אלא מרחיקה אותו".

 

פרושאור אמר כי שום החלטה של האו"ם אינה יכולה לשבור את הקשר בן 4,000 השנים בין העם היהודי לארץ ישראל. "העם בישראל ממתין למנהיג פלסטיני המוכן לצעוד בעקבות הנשיא סאדאת. העולם ממתין שהנשיא אבו מאזן יאמר את האמת, שלפיה שלום ניתן להשיג רק על-ידי משא ומתן והכרה בישראל כמדינה יהודית".

 

נשיא הרשות הפלסטינית בניו-יורק (צילום: AP) (צילום: AP)
נשיא הרשות הפלסטינית בניו-יורק(צילום: AP)

 

ילדים פלסטינים חוגגים ברמאללה, הערב (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ילדים פלסטינים חוגגים ברמאללה, הערב(צילום: גיל יוחנן)

 

שגריר ישראל אמר שכל עוד אבו מאזן מעדיף סמליות על פני מעשיות, ו"לנסוע לניו-יורק במקום למשא ומתן ישיר בירושלים", כל תקווה לשלום לא תהיה בת מימוש. "ישראל תמיד מוכנה להושיט ידה לשלום. כשאנחנו ניצבים בפני מנהיג ערבי הרוצה לעשות שלום, אנחנו עושים שלום, כמו עם ירדן ומצרים. נפגשנו עם הפלסטינים, ונתקלנו בדחייה של הצעתנו וטרור נגד ערינו".

 

פרושאור האשים את אבו מאזן בהתעלמות מההיסטוריה בדבריו על כ"ט בנובמבר. "לפני 65 שנה הצביעה עצרת האו"ם על חלוקת הארץ לשתי מדינות. ישראל קיבלה את התוכנית, והפלסטינים דחו אותה ויצאו למלחמה כדי לזרוק את היהודים לים", הזכיר פרושאור את האירועים שאחרי החלטת החלוקה. הוא הזכיר את הנסיגה מעזה ב-2005: "במקום להשתמש בהזדמנות זו כדי להגיע לשלום, הפלסטינים הפכו את עזה בתמיכת איראן לבסיס טרור שממנו נורו אלפי רקטות לערי ישראל". פרושאור הזכיר גם את מבצע "עמוד ענן".

 

חגיגה באדום-לבן-ירוק בגדה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
חגיגה באדום-לבן-ירוק בגדה(צילום: גיל יוחנן)

 

"ישראל נשארת מחויבת לשלום, אבל לא נקים עוד בסיס טרור איראני בלב מדינתנו", הבהיר שגריר ישראל באו"ם, "אנחנו זקוקים לשלום שיבטיח את עתיד ישראל. לפני שלושה חודשים עמד כאן ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הושיט ידו לשלום ודיבר על שתי מדינות לשתי עמים". כאן פנה פרושאור לאבו מאזן: "לא שמעתי אותך משתמש בביטוי הזה היום, ולמעשה מעולם לא שמעתי אותך אומר את זה, כיוון שהמנהיגות הפלסטינית מעולם לא הכירה בישראל כמדינת לאום של העם היהודי. אתם מבקשים היום להכיר במדינה פלסטינית, אך עדיין מסרבים להכיר במדינה יהודית".

 

בהמשך עלה לדוכן הנואמים שר החוץ הטורקי, אחמט דבוטאולו, שתקף את ישראל והבטיח לפלסטינים: "אנו כטורקים עומדים לצדכם לעד. אתם לא לבד ולא נעזוב אתכם לבד, נעמוד לצדכם עד שתהיה מדינה פלסטינית עצמאית ומזרח ירושלים תהיה בירתה". השר הטורקי הוסיף: "דגל פלסטין צריך להיות ליד שלנו בבניין האו"ם". לאחר ההצבעה התחבק אבו מאזן עם השר הטורקי.

 

שר החוץ הטורקי בעצרת האו"ם (צילום: AP) (צילום: AP)
שר החוץ הטורקי בעצרת האו"ם(צילום: AP)

 

בתגובה להחלטה באו"ם נמסר מלשכת ראש הממשלה: "מדובר בהחלטה חסרת משמעות שלא תשנה דבר בשטח. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הבהיר שלא תקום מדינה פלסטינית ללא הסדר שיבטיח את ביטחונם של אזרחי ישראל. הוא לא ייתן שביהודה ושומרון יקום בסיס טרור איראני, נוסף על אלה שהוקמו בעזה ובלבנון. הדרך לשלום בין ירושלים לרמאללה עוברת במשא ומתן ישיר ללא תנאים מוקדמים, ולא בהחלטות חד-צדדיות".

 

אחרי שתאושר הבקשה הפלסטינית, "פלסטין" תהפוך מבחינת האו"ם למדינה - אך לא תהיה חברה בארגון. חברות בארגון מתאפשרת רק בהחלטה של מועצת הביטחון, ושם יש לארה"ב זכות וטו על המהלך. לכן משמעות המהלך הפלסטיני היא סמלית בעיקרה. עם זאת, לפלסטינים תיפתח דלת הכניסה לבית הדין הבינלאומי בהאג, דבר שעלול לאפשר להם להגיש תביעות נגד ישראל. ברחבי הגדה המערבית ורצועת עזה חוגגים אלפים כבר מאתמול משעות הצהריים.


ילד פלסטיני בפסטיבל ברמאללה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ילד פלסטיני בפסטיבל ברמאללה(צילום: גיל יוחנן)

 

לפלסטינים צפוי בהצבעה על בקשתם להכרה רוב עצום, של יותר מ-140 מדינות. ישראל השקיעה מאמץ אדיר בניסיון לגרום למדינות מרכזיות באירופה להתנגד למהלך, אולם כמה מדינות חשובות כמו צרפת, ספרד ואיטליה החליטו לתמוך בבקשה הפלסטינית בכל זאת. אחרות כמו גרמניה, בריטניה והונגריה יימנעו, אך הימנעותן היא אכזבה ישראלית לאור הציפייה

שיתנגדו. בין המתנגדות מלבד ישראל יהיו כמובן ארה"ב ומדינת האי מיקרונזיה, תומכת מסורתית של ישראל. גם צ'כיה הודיעה הערב שתתנגד.

 

בניגוד לכ"ט בנובמבר 1947, ההצבעה הלילה לא תהיה בצורה כזו שבה מוקרא שמה של כל מדינה בנפרד. הנציגים יצביעו בו זמנית בעזרת מערכת אלקטרונית, והתוצאות יימסרו מיד. בהמשך יתפרסם הפירוט: אילו מדינות תמכו בהכרה במדינה פלסטינית, אילו התנגדו ואילו נמנעו.

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 29/11/2012 21:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
הנשיא הפלסטיני נואם באו"ם
צילום: EPA
חוגגים מדינה בחברון
צילום: AFP
מומלצים