שתף קטע נבחר

צילום: ירון ברנר

אין צווי מניעה, שביתת האחיות נמשכת

בתום דיון בלשכת נשיאת בית הדין הארצי לעבודה, הוחלט כי האוצר והאחיות ימשיכו לקיים משא ומתן עד יום ראשון בערב ואז ישובו לעדכן את השופטת ארד. יו"ר הסתדרות האחיות: "האוצר גורר אותנו מבית משפט לבית משפט, אני מרגישה כמו אסירה"

אחרי הכישלון המוחץ בבית הדין האזורי לעבודה, ניסתה המדינה לכפות על האחיות לשוב לעיסוקן בערכאה הגבוהה יותר, אולם השביתה תימשך: בתום דיון מקדים, שהתקיים אמש (יום ה') בלשכתה של נשיאת בית הדין הארצי לעבודה השופטת נילי ארד, בבקשת המדינה להוציא צווי מניעה לאחיות ששובתות זה 11 יום, החליטו הצדדים לקבל את הצעת השופטת ארד וינהלו משא ומתן עד יום ראשון בערב ואז ידווחו לבית הדין על המגעים. לפיכך, עיצומי האחיות יימשכו גם בסוף השבוע. עם זאת, אחיות שירותי בריאות כללית לא ישבתו עד אז. לנוכח ההסכמות בין הצדדים, לא התקיים דיון באולם בית הדין לאחר הפגישה בין הצדדים בלשכת השופטת.

 

כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet 

 

לפי דברי הצדדים נראה הפערים במשא ומתן עדיין גדולים. יו"ר הסתדרות האחיות אילנה כהן אמרה בתום הדיון כי "הפערים עדיין גדולים, אנחנו זקוקים למשא ומתן ופתרון אמיתי". ראש מנהל הבריאות במשרד הבריאות, פרופ' ארנון אפק, אמר כי "כל יום של שביתה הוא נזק למערכת. יש הצטברות של ניתוחים ופרוצדורות שנדחו". הממונה על השכר במשרד האוצר, עו"ד קובי אמסלם, ציין בעקבות הצעת השופטת ארד כי "ההחלטה התקבלה בהסכמה לאחר שהשופטת הציעה לצדדים את חסותה. במהלך הימים הקרובים נעשה מאמצים גדולים".

 

בהתייחסו למשא ומתן, הודה אמסלם כי לא נרשמה התקדמות משמעותית. "אני לא חושב שהתשובה היא להזרים עוד ועוד כסף, אתה לא יכול לפרוץ דרך בתקופה כזו ולטמון את הראש בחול לגבי היום שאחרי", הוא הבהיר. "תגי המחיר שהם מייצרים אינם הגיוניים. הקושי הוא בעבודה במשמרות סביב השעון בבתי החולים ואני רוצה להזרים כסף לשם, למקומות הקשים, אך יש כרגע פערים בגישות הצדדים גם על אופן החלוקה וגם על מסגרת העלות".

 

הדיון אתמול עסק בבקשת הערעור שהגישה המדינה על החלטת בית הדין האזורי לעבודה בתל-אביב ביום שלישי, שלא להוציא צווי מניעה לאחיות. עשרות אחים ואחיות הגיעו אז לבית הדין הארצי וקיימו הפגנה רועשת. המפגינים הניפו שלטים שעליהם נכתב בין היתר: "אחות, מקצוע בסיכון" ו-"להציל את הרפואה הציבורית". בין לבין חסמו המפגינים לסירוגין את הכביש ברחוב קרן היסוד הסמוך.

 

יו"ר הסתדרות האחיות כהן אמרה ל-ynet לפני הדיון: "זה יום עצוב במדינת ישראל, אני לא מבינה מה משרד האוצר רוצה מהאחיות שעובדות כל כך קשה יומם וליל. אנשי האוצר גוררים אותנו מבית משפט לבית משפט, אני מרגישה כמו אסירה, אבל אנחנו לא מתכוונות לוותר. נילחם עד הסוף".

 

ליאת גבעתי (40), אחות ביחידת ההתאוששות בבית החולים קפלן ברחובות, עלתה לירושלים כדי לתמוך במאבק. "לוקחים אותנו כמובן מאליו, אנחנו קו החזית ביום-יום ובמלחמה. במבצע עמוד ענן השארנו את הילדים בבית לבד כשמסביבם נפלו טילים והלכנו למחלקות". גבעתי, אם חד הורית, ציינה כי בניגוד לטענות האוצר, "אני ורוב הקולגות שלי מרוויחים שכר של 5,000 שקל. בעבודה של שעות נוספות, לילות, סופי שבוע וחגים, אנחנו מגיעים ל-10,000 שקל".

 

עדאל מזאל, אח בבית החולים לבריאות הנפש נווה יעקב, אמר כי "אנחנו לא נאבקים רק על המשכורת ועל התנאים הבלתי אפשריים. אנחנו מגיעים לשבע או שמונה משמרות בשבוע פשוט כי אין ברירה, כששלוש אחיות מטפלות ב-45 חולים. זה עומס מתמשך ובלתי אפשרי".

 

עבד אבו חאמד, חברו לבית החולים, סיפר: "בית הדין האזורי קיבל את הגרסה שלנו והאוצר לא מוכן לקבל את ההפסד. האוצר הפסיק לחשוב על בריאות הציבור, יש שם פקידים אטומים שלא מודעים לנזק שהם גורמים. הם לא יצליחו להחזיק יום אחד במחלקה או שעה בחדר מיון".

 

אחיות וחולים הפגינו יחד. ביה"ח רמב"ם, אתמול (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
אחיות וחולים הפגינו יחד. ביה"ח רמב"ם, אתמול(צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

היום ה-11 לשביתת האחיות נפתח אתמול בהפגנה מחוץ לבית החולים בילינסון בפתח תקווה. עשרות אחיות, רופאים מומחים, מתמחים ותומכים נוספים הפגינו ברחובות הראשיים ז'בוטינסקי וקפלן וחסמו את הצומת המחבר ביניהם. "הסיעוד מת, השם יקום דמו", צעקו המפגינים. יו"ר ועד האחיות של בית החולים, דליה הדר, שגם ארגנה את ההפגנה, התריעה שאם המצב יימשך צפויה להתקיים הפגנה חריפה יותר ביום ראשון.

 

על השלטים שנשאו המפגינים נכתב בין היתר "ליאיר יש עתיד, לסיעוד אין עתיד" ו"ביבי לא עומד בתור לאחות". ד"ר גד סבח, רופא בכיר במחלקת נשים בבילינסון, עזב גם הוא את משמרתו ויצא למחות עם האחיות. "באתי לתמוך", הוא אמר. "אני מסכים עם השביתה ואפילו חושב שהיא לא חריפה מספיק".

 

רופאים: "הן צריכות להחמיר צעדים" 

למפגינים הצטרפו גם כמה רופאים מתמחים שהסבירו את תמיכתם בקולגות שלהם: "הן חייבות לקבל את החשיפה שלהן לפני הבחירות. למרות שאנחנו לא יכולים להחליף אותן, אנחנו מבינים ואפילו חושבים שהן צריכות להחמיר את הצעדים שלהן".

 

הפגנה התקיימה גם בכניסה לחדר המיון בבית החולים "רמב"ם", שם עמדו לפני הצהריים אתמול כמה עשרות אחיות ואחים בקריאה לפתרון המשבר ולזירוז המשא ומתן על תנאי שכרם והעסקתם. רונן קרויטורו, אחד מחברי הוועד, אמר שמטרתם היא לקבוע שהסיעוד הוא מקצוע בעדיפות לאומית: "השביתה הזו נכפתה עלינו ואנחנו מקיימים אותה לטובת החולה במסדרון".

 

בין המפגינים ברמב"ם היו גם מספר חולים שהגיעו להביע הזדהות. אחד מהם היה איגור סיבק, קטוע רגליים שיוצא ונכנס לבית החולים כבר קרוב לשנה וחצי: "מזמן היו צריכים לעשות את השביתה הזאת כי לאחיות מגיע הרבה יותר. הן לא יכולות להמשיך ככה".

פורסם לראשונה 13/12/2012 20:31

 

בהכנת הכתבה השתתפו בועז פיילר, מאור בוכניק, אחיה ראב"ד, בועז פיילר ושירי הדר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אין הסכמות. הפגנה מול בית הדין הארצי לעבודה, אמש
צילום: גיל יוחנן
מומלצים