שתף קטע נבחר

למה סטודנטים לחינוך והוראה לא זכאים למלגות?

רננה שנהב, 27, סטודנטית שנה ב' לחינוך מיוחד במכללת סמינר הקיבוצים, רכשה טופס בקשה למלגה וגילתה שאינה זכאית. משרד החינוך: "המשרד מעניק שורה של הלוואות ומענקים לסטודנטים הלומדים במכללות להכשרת מורים"

לא זול לממן היום בישראל לימודי תואר ראשון. לא באוניברסיטה ועל אחת כמה וכמה במכללות בהן שכר הלימוד יכול להאמיר עד לסכום של למעלה מ-20 אלף שקל.

 

 

אחד האמצעים שמקלים על לימודי האקדמיה הוא קבלת מלגה. בין אם מדובר על קבלת מלגה בעקבות מצב כלכלי, הישגים יוצאי דופן בלימודים, תחומי מחקר או אפילו קבלת מלגה בשל מוצא עדתי. אחת המלגות הכי פופולריות כיום היא מלגת משרד החינוך לסטודנטים הלומדים לתואר ראשון - בעלי מעמד של תושבי קבע בישראל.

 

רננה שנהב, 27, סטודנטית שנה ב' לחינוך מיוחד במכללת סמינר הקיבוצים, רכשה טופס בקשה למלגה ולהפתעתה גילתה כי סטודנטים לחינוך והוראה אינם זכאים להגיש בקשה למלגה.

 

"הייתי בשוק", היא מספרת. "בפרטים שיש למלא בטופס לא הופיע סמינר הקיבוצים ולא הופיע תחום החינוך. אבל סטודנטים ממוסדות אחרים זכאים להגיש את הבקשה. נכתב במפורש שכל מסלולי הלימוד זכאים להגיש את הבקשה מלבד סטודנטים לחינוך ולהוראה", אמרה.

 

"התקשרתי למספר הטלפון שהיה כתוב בטופס ושאלתי, 'מדוע סמינר הקיבוצים לא מופיע ברשימת המוסדות?' הפקידה אמרה לי ש'סטודנטים לחינוך והוראה לא יכולים להגיש בקשה למלגה'".

 

מה הסיבה? "היא אמרה לי שיכול להיות שבמכללה שלי יש מלגות שהיא עצמה מחלקת", מספרת שנהב. "עניתי שכן, אבל המלגה תמורת מעורבות חברתית והיתרון של המלגה הזו שאין צורך לתת שעות בפעילות נוספת. חלילה אין לי בעיה כזו, אבל במסגרת הלימודים שלי אני כבר מחוייבת לתרום שעות לפעילות החברתית וצריך להתקיים ממשהו לא?".

 

מה הן המלגות השונות?

הסיוע מטעם משרד החינוך, במידה שהמועמד נמצא מתאים בעקבות מילוי טופס הבקשה ומסמכים נלווים בהתאם למספר קריטריונים, כפי שנכתב בדף ההסבר שמצורף לטופס הבקשה: מצב כלכלי, מצב משפחתי, מספר אחים ואחיות, גיל, אזור מגורים וכדומה.

 

המלגה מחולקת לשתי רמות זכאות, כשרמת זכאות א' כוללת מענק בסכום של 2,500 שקל. במכללת סמינר הקיבוצים בו לומדת רננה, כמו ברוב מוסדות להשכלה גבוהה ברחבי הארץ ישנן מלגות שונות שניתנות בתמורה למעורבות חברתית כשהפופולריות ביותר היא מלגת פר"ח; פרוייקט חונכות בו מסטודנטים חונכים ילדים ובני נוער תמורת מלגה שמתקזזת בשכר הלימוד שלהם.

 

במקרה של סטודנטים לחינוך, כמו במקרה של שנהב, מחוייבים הסטודנטים בשעות של מעורבות חברתית ומעבר לזה, מקוממת העובדה ש"מלגת משרד החינוך" כפי שנכתב על טופס הבקשה, לא ניתנת לאלו מאיתנו שבוחרים להשתלב במערכת החינוך בעתיד.

 

"זה מאוד מסתכל", היא מוסיפה, "אבל צריך להתקיים ממשהו. ההורים עוזרים אבל צריך גם לקחת בחשבון שברגע שתקבל את מלגת פר"ח זה מבטל את ההנחה שנותנת עיריית תל-אביב על הארנונה. אני באמת לא מבינה את הסיפור הזה".

 

ממשרד החינוך נמסר: "המשרד מעניק שורה של הלוואות ומענקים לסטודנטים הלומדים במכללות להכשרת מורים. ההלוואות המותנות ניתנות ללומדים במקצועות אנגלית, מתמטיקה ומדעים ובמסלול מצוינים על סך של 5,800 שקל ולסטודנטים הלומדים בתכניות הייחודיות ובמסלול הייחודי לגיל הרך על סך - 11,500 שקל".

 

"בנוסף, המשרד מעניק גם הלוואות סוציאליות – עד לסכום של 4,500 שקל לפי המצב הסוציו אקונומי של הסטודנט. כל המערך של ההלוואות והמענקים נעשה דרך המכללה בו לומד הסטודנט. בנוסף, המשרד נותן מענקים לסטודנטים בעלי ציון של 575 ומעלה בפסיכומטרי במקצועות ובמסלולים נדרשים על סך 2,500 שקל ולסטודנטים מצוינים בעלי ציון של 630 ומעלה בפסיכומטרי מענק בסך 5,000 שקל". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לא זול לממן תואר
צילום: shutterstock
מומלצים