שתף קטע נבחר

ב-2013: היכונו לעלייה של 12% במחיר החשמל

אחרי סדרה של העלאות רצופות בהיקף של 21.7% במהלך השנה האחרונה, במרס 2013 צפויה העלאה נוספת של תעריף החשמל בשיעור של כ-12%. ל-ynet נודע בימים אלה נערכים החישובים האחרונים לקראת הדיונים בינואר

אחרי סדרה של העלאות רצופות במהלך השנה האחרונה , בהיקף מצטבר של 21.7%, העלאה נוספת של מחיר החשמל בשיעור של כ-12% צפויה בחודש מרס 2013 - כך נודע ל-ynet. בימים אלה נערכים החישובים האחרונים, לקראת תחילת הדיונים בחודש ינואר.

 

כתבות נוספות על תעריפי החשמל :

 

ההערכה האופטימית מדברת על עלייה של 10% במחיר החשמל וההערכה הפסימית על עלייה של 15%. ההערכה השמרנית היא כי מחיר החשמל יעלה ב-12% ויעמוד על כ-67.4 אגורות לקווט"ש (קילו-ואט לשעה).

 

הגורמים השונים, המעורבים בדיונים סביב מחיר החשמל לשנה הבאה (רשות החשמל, חברת החשמל, משרד האנרגיה ומשרד האוצר), משתדלים לאחרונה לשמור על חשאיות רבה בנוגע להערכות השונות. זאת בשל הרגישות שבדיון בהתייקרות של מוצר כה בסיסי במהלך מערכת בחירות.

 

הדיונים במליאת רשות החשמל יחלו בינואר, סמוך לתום הבחירות, ולאחר שישלימו ברשות החשמל את חישוב העלויות של ייצור החשמל בשנת 2012. עלויות אלה הן שקובעות את שיעור ההעלאה הנדרש בתעריף, וכבר עתה ידוע כי הן גבוהות משהיה צפוי. בהתאם לכך, גם ההתייקרות תהיה גבוהה יותר מההערכות הקודמות - שדיברו על העלאה של כ-4.4% בלבד בתעריף.

 

צפו בדיון בנושא תעריפי החשמל באולפן ynet

 

 

חלון הזדמנויות למתן את ההתייקרות

בחודשיים שיחלפו בין פרסום ההערכות הראשונות ותחילת הדיונים במליאה, לבין ההחלטה הסופית הצפויה במרס, ייפתח גם חלון הזדמנויות לממשלה שתקום למתן את ההתייקרות. לרשותה של הממשלה עומדים מספר כלים על מנת למנוע התייקרות כה חדה של החשמל.

 

כלי ראשון, שנעשה בו כבר שימוש רב בשנה החולפת ולא סביר כי יופעל שוב, הוא מתן ערבות מדינה לגיוסי חוב של חברת החשמל. משרד האוצר כבר אישר השנה ערבויות בהיקף של כ-4 מיליארד שקל לחברת החשמל, שהיקף חובותיה עומד על יותר מ-70 מיליארד שקל.

 

כלי שני, הוא הארכת תוקפן של ההקלות שהעניק משרד האוצר לחברת החשמל במס על הדלקים שהיא רוכשת. כלי נוסף, הוא שחרור כספים מקופת החיסכון של עובדי חברת החשמל, שנועדה להבטיח את תשלום הפנסיה וההטבות לגמלאיה.

 

כלי אחרון למיתון ההתייקרות הוא פריסה של העלאת התעריף על תקופת זמן ארוכה יותר. הייקור של 12% הוא חלק ממתווה של שלוש שנים, וניתן להאריך את המתווה לתקופת זמן של חמש שנים. הארכה כזו תאפשר לייקר את החשמל בשיעור מתון יותר ב-2013, ובמקביל להוזיל אותו בשיעור מתון יותר כשתגיע השעה להורדת מחירים.

 

הורדה עתידית של מחירי החשמל צפויה בשנים הקרובות, לאחר שמאגרי הגז של ישראל, "תמר" ו"לוויתן", יחלו להזרים גז לחופי הארץ. בשלב זה, צפוי הגז ממאגר "תמר" להגיע לחופי הארץ באמצע אפריל 2013. עם זאת, לקראת ההכרעה הסופית בנוגע למחיר החשמל במרס, תיערך גם הערכה נוספת של מועד הגעת הגז מ"תמר". אם יחולו עיכובים באספקתו, ההתייקרות תהיה חריפה יותר.

 

ההוצאה הדו-חודשית על חשמל זינקה ב-40% תוך שנה

העלאה זו מצטרפת להעלאה של 21.7% שספגו משקי הבית בישראל במהלך 2012, מ-49.45 אגורות לקווט"ש ל-60.18. בשנה האחרונה זינקה ההוצאה הדו-חודשית הממוצעת על חשמל ב-40.7%, מ-718 שקלים ל-1,010 שקלים למשק בית.

 

העלאת התעריף שעליה עומדת להחליט רשות החשמל גבוהה בהרבה מההעלאה שעליה דובר עד כה, בהיקף של כ-4.4%. הסיבה המרכזית להחלטה להעלות את מחיר החשמל בשיעור גבוה יותר, היא היקף ההפסדים שנגרמו לחברת החשמל בקיץ האחרון, בעקבות גלי החום שפקדו את הארץ ובעקבות הפסקת הזרמת הגז ממצרים לישראל.

 

לפני כשנה וחצי החלו שיבושים תקופים באספקת הגז מהמאגרים בחצי האי סיני לתחנות הכוח של חברת החשמל הישראלית. השיבושים החלו בעקבות התרופפות האחיזה של צבא מצרים בחצי האי, בשל ההפיכה הפוליטית במצרים. שיבושים אלה באו תחילה לידי ביטוי בפיצוצים שיזמו ארגוני טרור ומשפחות פשע מקומיות בצינורות שהזרימו את הגז לישראל ולבסוף בביטולו המוחלט של ההסכם לאספקת גז לישראל.

 

בעקבות הפסקת ההזרמה של הגז הטבעי לישראל, נאלצה חברת החשמל הישראלית לעבור מייצור חשמל בגז לייצור חשמל באמצעות נפט, חומר גלם יקר יותר. לישראל אמנם מאגרי גז משלה, אך האספקה ממאגר הגז היחיד שפועל כעת, ים-תטיס, אינה סדירה ותחילת האספקה ממאגר "תמר" הגדול, נדחתה לאביב 2013 בשל אי הצלחתה של הממשלה להקים תחנה לקליטת הגז במעד הנדרש, על רקע אי הסכמות בנוגע למיקום התחנה.

 

העלויות העודפות בייצור החשמל, החתו על חברת החשמל בו זמנית עם עלייה חדה בביקוש לחשמל בקיץ האחרון, שהיה חם במיוחד. על פי נתוני חברת החשמל, בעוד שבקיץ האחרון ירד היקף ייצור החשמל מגז ירד מ-30% ל-15%, מספר הימים שבהם נמדדו יותר מ-32 מעלות צלסיוס, עלה מ-36 ל-55. עקב כך, זינקה צריכת החשמל ב-15.6%, מ-1451 קווט"ש ביולי-אוגוסט 2011, ל-1,678 קווט"ש ביולי-אוגוסט 2012.

 

 

מקור: חברת החשמל ()
מקור: חברת החשמל

 

רשות החשמל: "צורך ריאלי בהעלאת תעריפים"

מרשות החשמל נמסר בתגובה: "הפסקת הזרמת הגז הטבעי המצרי למשק הישראלי, תוך הידלדלות נמשכת בהזרמת הגז ממאגר הגז הטבעי הישראלי (ים תטיס) ועליית מחירי דלקים עולמית, הביאו בשנה שחלפה לצורך ריאלי בהעלאת תעריפים, המסתכמת בלמעלה מ-40%.

 

"בהקשר זה, הובילה רשות החשמל מהלך כלל-ממשלתי מתואם למיתון שיעור עליית התעריף, ופרסה את עליית התעריף למשך שלוש שנים על מנת להקל על צרכי החשמל. בעקבות המהלך, שכלל ערבויות מדינה מטעם משרד האוצר והקלות מטעם המשרד להגנת הסביבה, הסתכמה העלייה לשנת 2012 בשיעור של 8.9% - והפעימה הבאה נקבעה לרבעון הראשון של שנת 2013 בשיעור של 4.4%.

 

"יצוין כי צרכני החשמל העלו את שיעור צריכתם בשנה זו בשיעור חד למדי שהגיע אף לכ-10%, ומגמת הידלדלות הגז הטבעי במשק התחזקה. רשות החשמל גיבשה שורת הסדרים לצמצום הצריכה בחשמל למגזרי הצרכנים השונים, והרשות בוחנת בימים אלו את נתוני חברת שמל לגבי היקפי צריכת הדלקים (מזוט וסולר היקרים משמעותית מגז טבעי)".


פורסם לראשונה 22/12/2012 23:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים