שתף קטע נבחר

כך תדעו - לשמור על השן או להחליף בשתל?

הבעיה העיקרית בטיפולי שיניים היא עד כמה צריך להילחם על תיקון הנזקים שנגרמו לשיניים הטבעיות, ומתי פשוט להחליף את השן בכתר או בשתל. רופא שיניים מומחה מסביר איך מחליטים מתי שומרים על הקיים ומתי מוותרים ומתחילים מחדש?

מניעה או טיפול בנזקים? בעבר עיסוקם העיקרי של רופאי השיניים היה לשמר שיניים שנפגעו מעששת , שיניים לאחר טיפולי שורש ושיניים שנפגעו ממחלת חניכיים. במקרים בהם לא ניתן היה עוד לשמר את השן היא נעקרה והוחלפה בכתר  שהשלים את חסרונה.

 

עוד כתבות על בריאות השן

 

אבל כבר 30 שנה שמהפכת השתלים כבר כאן. בשנים האחרונות עם ההתקדמות הטכנולוגית ניתן לשקם את התפקוד והאסתטיקה באמצעות שתלים. מנגד, חומרים ושיטות חדשות לטיפול במחלות חניכיים, כמו גם מכשור חדיש בתחום טיפולי השורש מאפשרים לטפל ולשמר שיניים מבחינה תפקודית ואסתטית לטווח ארוך.

 

 

מצבים שעוזרים להחליט מתי הגיע הזמן לוותר על השן (צילום: ד"ר דן גורדון) (צילום: ד
מצבים שעוזרים להחליט מתי הגיע הזמן לוותר על השן(צילום: ד"ר דן גורדון)

 

איך להחליט אם לשמר או להחליף את השן?

ישנם כמה שיקולים שיש לקחת בחשבון, לפני ההחלטה האם לנסות לשמור על השן בפה המטופל או לעקור את השן: כמות חומר השן הבריא הנותרת לצורך שיקומה, מצב העצם והחניכיים סביב השן, מיקום השן בפה, שיקולים אסתטיים, רצון המטופל, מצבו הבריאותי, עלות הטיפול ועוד.

 

1. בריאות המטופל. מצבו הבריאותי של המטופל משפיע על הצלחת הטיפול באמצעות שתלים. אוסטיאופורוזיס, סוכרת לא מאוזנת, בעיות במערכת החיסונית, עישון, נטילת תרופות מסוימות, שחיקת שיניים ועוד עלולים להשפיע לרעה על איכות העצם באזור ההשתלה ולגרום לסיבוכים וכישלונות ויש לקחת זאת בחשבון כאשר מחליטים על תוכנית הטיפול.

 

במצבים אלו על הרופא לשקול טיפול שמרני במידת האפשר כדי לשמר את השיניים ולהימנע מעקירתם.

 

2. שיקולים שיקומיים. בבואנו להחליט האם ניתן לשמר ולשקם שן טבעית חשוב לבדוק את כמות חומר השן הבריא הנותר, תמיכת העצם לשן, ניידות השן, איכות טיפול השורש ועוד.

 

שיניים לאחר טיפול שורש וחומר שן בריא בצורה מספקת לשיקום באמצעות כתר הראו שרידות גבוהה מובהקת לעומת שיניים שלא הוכתרו. מנגד, ישנם מקרים בהם לא ניתן לבצע טיפול נוסף כדי להציל את השן מעקירה. במקרים הללו יש לעקור את השן כדי למנוע נזק לעצם התומכת במידה ומעוניינים לבצע שתל במקום השן האבודה.

 

3. מצב הרקמות התומכות. לשיניים ניידות ישנה פרוגנוזה נמוכה וכך גם לשיניים טוחנות שנחשף כל מסעף השורש. ישנם טיפולי חניכיים המשפרים את מצב השן אך לא בכל מקרה.

 

במקרים בהם שיניים נעקרות עקב ניידות ואובדן עצם רב, יש לבצע פעולות מקדימות להשתלה כגון בניית עצם וזאת כדי לקבל תמיכה טובה יותר לשתל ותוצאה אסתטית טובה יותר.

 

4. הצלחה וכישלון הטיפול. במידה שיש מספיק חומר שן לצורך שחזור מחדש ומצב הרקמות התומכות תקין, והוחלט על שימור השן וביצוע טיפול שורש, מחקרים מראים על אחוזי הצלחה מאוד גבוהים של טיפולי שורש וטיפולי שורש חוזרים (90%-95%).

 

מנגד בשתלים מדברים על שרידות השתל. בשתלים, כמו בטיפולי שורש, מחקרים מראים שרידות גבוה של 95% לטווח ארוך. ישנה אפשרות של כשלון השחזור על גבי השתל עצמו ולא של השתל.

 

בנוסף, על הרופא המטפל לבחון את אפשרות כשלון הטיפול הנבחר. כאשר הטיפול השמרני נכשל, קיימת האפשרות לעקור את השן ולבצע שתל. לעומת זאת, כאשר שתל נכשל מסובך יותר לעיתים להחליפו בשתל חדש כולל הצורך בהחלפת השיקום.

 

לסיכום

 קיימת דילמה האם לשמור את השן באמצעות טיפול שמרני או לעוקרה ולהחליפה בשתל. מטרת השתלים היא להחליף שיניים חסרות ולא שיניים קיימות ברות שיקום.

 

יש לקחת בחשבון את ההצלחה לטווח ארוך של כל אחד מהאפשרויות הטיפוליות ולשלב את כל השיקולים שהוזכרו לצורך הצלחת הטיפול. כמובן שיש להתייחס לרצון המטופל והעדפותיו. בעזרת שילוב נכון של כל הנ"ל יבחר הרופא את האפשרות הטובה ביותר עבור המטופל.

  

 הכותב הוא רופא שיניים ומומחה לשיקום הפה בחיפה ובקרית מוצקין





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ד"ר דן גורדון
מתי להילחם על השן הקיימת ומתי לוותר?
צילום: ד"ר דן גורדון
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים