שתף קטע נבחר

הייגל: אני לא אנטי-ישראלי. ריבלין: אנחנו מודאגים

אובמה בחר בצ'אק הייגל לשר ההגנה, למרות כוונת סנאטורים לסכל את המינוי בשל התבטאויות "אנטי-ישראליות" מצדו. הייגל נלחם על המינוי: "תומך באופן מלא וחד-משמעי בישראל. מבקריי עיוותו את דבריי". יו"ר הכנסת: מודאגים בגלל עמדותיו בעבר

צ'אק הייגל, מועמדו השנוי במחלוקת של נשיא ארה"ב ברק אובמה לתפקיד שר ההגנה, דחה אמש (יום ב') את הטענות שהושמעו נגדו כאילו הוא עוין את ישראל. שעה קלה אחרי שאובמה הכריז כי בחר בהייגל לתפקיד שר ההגנה, וכשברקע ההיערכות של הממשל האמריקני לקרב עיקש בסנאט סביב אישור מינויו בשל התנגדות סנאטורים רבים למינוי, הבהיר הייגל כי הוא תומך "תמיכה מלאה" בישראל.

 

למרות דבריו של הייגל, בישראל יש מי שלא משתכנעים. בתגובה ראשונה של גורם ישראלי בכיר לאחר המינוי, אמר יו"ר הכנסת ראובן ריבלין לסוכנות הידיעות AP כי "בשל הצהרותיו של הייגל בעבר ועמדתו כלפי ישראל, אנחנו מודאגים". עם זאת, ריבלין ציין כי השותפות האסטרטגית בין ארה"ב לישראל חזקה "ואדם אחד אינו קובע את המדיניות".

 

עוד חדשות מהעולם :

 

בראיון לעיתון אמריקני, "Lincoln Journal Star", הסביר הייגל כי הוא אינו מבין מדוע רפובליקנים ודמוקרטים רבים רואים בו כמי שאינו תומך מספיק בישראל. הוא אמר כי בחינה מדויקת של דבריו מהעבר תעלה כי הוא נוקט "תמיכה מלאה וחד-משמעית בישראל" ותומך בסנקציות כלכליות בינלאומיות קשות נגד איראן. לדבריו, מבקריו "עיוותו לחלוטין" את דבריו מהעבר.

 

אובמה מכריז על בחירתו בהייגל ()
אובמה מכריז על בחירתו בהייגל

 

"אין אף לא בדל ראיה אחת שאני אנטי-ישראלי, אף לא הצבעה אחת בסנאט העלולה לפגוע בישראל", אמר הייגל. את הטענות נגדו על כך שסירב לחתום כמו פוליטיקאים בכירים אמריקנים אחרים על הצהרות תמיכה בישראל בהזדמנויות שונות, כמו למשל בימי האינתיפאדה השנייה, הדף באומרו: "לא חתמתי על החלטות ומכתבים מסוימים מפני שהם היו לא-מועילים ולא פתרו בעיות. איך בדיוק זה מקדם את תהליך השלום במזרח התיכון? האינטרס של ישראל הוא לעזור לישראל ולפלסטינים למצוא פתרון של שלום כדי לחיות יחד".

 

באשר לטענות שלפיהן נקט עמדה רכה מדי כלפי איראן, והתנגד לסנקציות חד-צדדיות של ארה"ב נגדה, הזכיר הייגל כי מנגד כן תמך בסנקציות בינלאומיות חריפות נגד טהרן. "לא תמכתי בסנקציות חד-צדדיות מפני שכשעושים זאת לבד הן אינן עובדות והן רק מבודדות את ארה"ב", טען הייגל, "סנקציות של האו"ם עובדות".

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

"אמרתי פעמים רבות שאיראן היא מדינה המממנת טרור", התעקש הייגל. "ישראל נמצאת בעמדה קשה מאוד. אף אחד מגבולותיה של ישראל אינו בטוח תמיד. אנחנו צריכים לעבוד כדי לסייע להגן על ישראל כדי שהיא לא תבודד. קידום תהליך השלום במזרח התיכון הוא האינטרס של ישראל". לדבריו, "העיוותים של דבריי היו פשוט מדהימים".

 

בראיון כבר פזל הייגל לקרב הקשה על אישור מינויו בסנאט: "אני מכיר לגמרי בכך שהאישור תלוי בסנאט. כל מה שאני מבקש הוא שימוע הוגן, ואני אקבל את זה. אני מצפה מאוד לשימוע מלא, פתוח ושקוף בנוגע לכישורים שלי ולניסיון שלי. כל מה שאני מצפה לו הוא הזדמנות להגיב". הייגל החמיא בראיון לאובמה, דיבר על הביטחון המלא שיש לו בנשיא, והבהיר גם שבסופו של דבר המפקד העליון הוא אובמה והוא זה שיקבל את ההכרעות החשובות.

 

הייגל ואובמה. בינתיים אפשר לחייך (צילום: MCT) (צילום: MCT)
הייגל ואובמה. בינתיים אפשר לחייך(צילום: MCT)

 

יו"ר הכנסת אמנם אמר כי ישראל מודאגת בשל הצהרותיו של הייגל בעבר, אבל בירושלים אין תמימות דעים ובכל מקרה מתווכנים לעמוד על קנקנו של שר ההגנה החדש. גורם מדיני אמר כי "בסופו של דבר מה שיקבע זה המדיניות שמוביל אובמה. אם למשל הוא התחייב למנוע גרעין איראני בכל דרך, אז כולם מחויבים לזה בממשל. בסוף זה יחסים אסטרטגיים עמוקים בין מדינות, מעבר לעניין הפרסונלי".

 

גורם מדיני אחר אמר כי בירושלים "לא אוהבים אותו, אבל שותקים. לא רוצים להסתבך עם אובמה שוב ונזהרים להתערב. יש לו היסטוריה הצהרתית שאינה פרו-ישראלית, לכן צופים עבודה לא טובה מולו".

 

הקרב שמחכה בסנאט

הייגל, בן 66, הוא סנאטור לשעבר מנברסקה וגיבור מלחמת וייטנאם. במשך 12 שנה הוא היה סנאטור רפובליקני, אולם בבחירות לנשיאות ארה"ב ב-2008 הוא הביע תמיכה דווקא באובמה הדמוקרטי על חשבון ג'ון מקיין, עמיתו ל"קליקה" של יוצאי מלחמת וייטנאם בסנאט. מאז שהתפרסם רצונו של אובמה למנות את הייגל לשר ההגנה לפני כמה שבועות, החלו סנאטורים להטיח בהייגל האשמות קשות, והבהירו כי המינוי - שחייב לקבל את אישור הסנאט - ייתקל בקשיים, בין השאר בשל מה שהצטייר בעיניהם כעוינות מסוימת מצדו כלפי ישראל.

 

בזו אחר זו החלו לצוף התבטאויות שנויות במחלוקת של הייגל מהעבר. ב-2006 הוא כינה את התקפות ישראל בלבנון "הרס שיטתי של ידידי ארה"ב, המדינה והעם הלבנוניים". שלוש שנים אחר-כך חתם על הצהרה המפצירה באובמה לעודד ממשלת אחדות בין פתח לחמאס, וב-2007 הוא גם הצביע נגד הכנסת משמרות המהפכה האיראניות לרשימת הטרור. בהמשך סירב לומר שארה"ב חייבת להשתמש בכוח אם איראן תסרב לוותר על תוכנית הגרעין שלה, והיה בין התומכים בהמשך המשא ומתן עם איראן על תוכנית הגרעין.

 

"הייגל מכיר בכך שאנחנו חזקים כשאנחנו עומדים לצד בנות בריתנו" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"הייגל מכיר בכך שאנחנו חזקים כשאנחנו עומדים לצד בנות בריתנו"(צילום: רויטרס)

 

התבטאות אחרת של הייגל שהקימה עליו זעם הייתה זו שבה הביע התנגדות למינויו של ג'יימס הורמל, הומוסקסואל מוצהר, לשגריר ארה"ב בלוקסמבורג ב-1998, בתקופת ממשלו של ביל קלינטון. מאז הוא התנצל על דבריו, אולם הרושם שהותיר ממשיך לפגוע בו גם עתה. הייגל הפך במהלך השנים למתנגד החריף ביותר של המלחמה האמריקנית בעיראק, אף שהצביע בעד היציאה למלחמה הזו, ועל רקע התנגדותו זו נוצר

הקשר בין הייגל לאובמה.

 

במסיבת העיתונאים שבה הכריז אובמה על בחירתו בהייגל הוא אמר כי הייגל "יהיה שר ההגנה הראשון שהשתתף במלחמת וייטנאם כחייל. הוא אחד משרי ההגנה היחידים שנושאים צלקות מהקרב". במה שעשוי להשתמע כתשובה לביקורת על דברי הייגל בנוגע לישראל, הוסיף אובמה כי "הייגל מכיר בכך שארה"ב הכי חזקה כשהיא עומדת לצד בנות בריתה". אובמה קרא לסנאט לאשר את מינוי הייגל וברנן במהירות, ואמר כי הייגל מייצג מסורת דו-מפלגתית שצריך עוד ממנה בוושינגטון. הנשיא האמריקני כינה את הייגל "המנהיג שכוחותינו ראויים לו".


פורסם לראשונה 07/01/2013 22:05

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צ'אק הייגל. מחכה לו קרב קשה בסנאט
צילום: AP
מומלצים