שתף קטע נבחר
צילום: אסף גדיש, תומר בדני

נזק רב לחקלאים: האם יוכרז "אסון טבע"?

בהתאחדות החקלאים מברכים על גשמי הברכה אך אומדים כבר עתה את הנזק שהם גרמו במיליוני שקלים. ההערכות הן כי אם יימשכו השטפונות, לא יהיה מנוס מלהכריז על מצב של "אסון טבע". מזכ"ל ההתאחדות: "הכרזה כזאת משמעותה פיצוי מאוד גדול ולכן הממשלה מצידה נמנעת ונזהרת"

נזקי הסופה הממושכת שפוקדת בימים אלה את ישראל, מורגשים ביתר עוצמה בקרב המגזר החקלאי. מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל, אבשלום (אבו) וילן, אמר היום (ג') ל-ynet כי "הגשמים הם גשמי ברכה אך העוצמה והכמויות גרמו לשיטפונות כבדים אשר משמידים יבולים רבים ואין מנוס מלהכריז על אסון טבע אם השיטפונות יימשכו".

 

 

לדברי וילן, ההכרזה על אסון טבע משמעותה פיצוי מאוד גדול ולכן הממשלה מצידה נמנעת ונזהרת מהכרזה כזו. "כעת עוד מוקדם מדי לקבוע את הנזק, יש לחכות לסוף הגל ולראות אם תהיה הצפה של שדות יבול חיטה ותבואות חורף בעיקר בצפון, אך כבר עכשיו ניתן להעריך שמדובר בנזק של מיליוני שקלים".  

 

שדות חיטה שהוצפו בעמק החולה (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
שדות חיטה שהוצפו בעמק החולה(צילום: אביהו שפירא)

 

חוק פיצוי נפגעי אסון טבע, שנחקק ב-1989, מאפשר לממשלה להכריז בהמלצת שר החקלאות (כיום מדובר באורית נוקד) על אסון טבע ולהקצות תקציב ייעודי לפיצוי חקלאים שנפגעו ממנו. בין השנים 2010-2006 הכריזה הממשלה על 8 מקרים של אסון טבע בעקבות הצפות. בעקבות ההכרזה הקצתה הממשלה סכום כולל של כ-2 מיליון שקל.

 

רמת הגולן שוצפת וגועשת (צילום: סלביק פרידמן) (צילום: סלביק פרידמן)
רמת הגולן שוצפת וגועשת(צילום: סלביק פרידמן)

 

החקלאי שנפגע מאסון הטבע זכאי לקבל החזר בגין עלות שיקום הנזק שנגרם לו או בגין עלות הנזק, אם הנזק לא שוקם. מהסכום מנוכה השתתפות עצמית בגין 10% מעלויות השיקום או 20% משווי הנזק, במידה והחקלאי לא שיקם.

 

נזק גם לכלי רכב, לכבישים ולתשתיות 

מלבד הנזק הגדול שכבר נגרם וייתכן שעוד ייגרם לחקלאות, הסערה חוללה גם נזק לכלי רכב רבים - וגם למרכז בילוי. קניון מודיעין, שספג אתמול בשעות הצהריים כמויות גשם שהובילו להצפתו, חזר לאחר מכן לפעילות כמעט מלאה.

 

קניון מודיעין סוער מתמיד (צילום:  איתן נייגט) (צילום:  איתן נייגט)
קניון מודיעין סוער מתמיד(צילום: איתן נייגט)

 

היום תנאי מזג האוויר הביאו לסגירת ציר התנועה הראשי של אזור המרכז לשני הכיוונים - נתיבי איילון. לכך נוספה גם הפסקה של תנועת הרכבות דרך תל-אביב. אמנם עדיין מוקדם לאמוד את הנזק הכלכלי שנגרם עקב פעולות אלו אך אפשר לשער ששיבוש בצירי תנועה מרכזיים ובתחבורה הציבורית בסדר גודל כזה פוגע בתעשייה ובאלפי עסקים שעובדיהם "נתקעו" בפקקים או בבית.

 

נתיבי איילון. נהר במקום מכוניות (צילום: lowshot.com ) (צילום: lowshot.com )
נתיבי איילון. נהר במקום מכוניות(צילום: lowshot.com )

 

בנוסף לכך, שכונות רבות, בעיקר בתל-אביב, הוצפו והרשויות המקומיות ייאלצו לשאת בעלות שיקום הנזקים שנגרמו לתשתיות הביוב, הכבישים והמדרכות. 

 

בעקבות מזג האוויר אירעו גם הפסקות חשמל נקודתיות ברוב אזורי הארץ, שגם להן השלכה כספית מסוימת. רוב הפסקות החשמל נגרמו עקב פגיעת ענפים, קריסת עצים או חפצים אחרים בקווי החשמל אשר גרמו לקריעתם וכתוצאה מכך להפסקות חשמל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרדס מוצף ליד נתניה
צילום: רותי חי
מקורות הירדן עולים על גדותיהם
צילום: אביהו שפירא
רכב שוקע במימי הסערה, נתניה
צילום: אלון תורג'מן
אבו וילן, מזכ"ל החקלאים. "עוד מוקדם מדי לקבוע את הנזק"
צילום: יותם פרום
מומלצים