שתף קטע נבחר

מתנה לגיל 60: טוביק תרוץ מרתון בפעם הראשונה

לפני עשר שנים החליטה טוביק שפר, מורה להתעמלות, להעניק לעצמה מתנה לחיים - והחלה לרוץ סביב כמה בתים בשכונה. כעת היא מתכוונת להשלים מרתון בשיטת ריצה ייחודית, וממליצה לכולם לנטוש את השולחן לטובת פעילות בטבע

עד לפני חמישה חודשים לא חשבה טוביק שפר, בת 60 מקדימה ואם לשניים, שתרוץ מרתון שלם. אבל בינתיים השתנו התוכניות, ואם הכל ילך (וירוץ) כשורה היא תעמוד ב-10 בינואר על קו הזינוק במרתון טבריה, נחושה להשלים לראשונה בחייה מסלול של קצת יותר מ-42 קילומטרים.

 

רוצים לרוץ מרתון? קראו עוד:

 

פעילות גופנית אינה מושג זר לשפר. מגיל 20 היא עובדת כמורה להתעמלות, בעיקר עם קבוצות מבוגרים שאותם היא מדריכה בשיטת אלכסנדר. בגיל 40 הוסיפה לקורות החיים לימודי רפואה סינית ובגיל 50 - התחילה לרוץ.

 

"בגיל שבו מתחילים את החצי השני של החיים חיפשתי מתנה לעצמי", היא מספרת בראיון ל-ynet. "רציתי לעשות משהו טוב ואמיתי, שימשיך איתי הלאה וייתן ערך מוסף מכל מיני בחינות, גם בריאותית.

 

"ריצה, ללא ספק, נותנת הרבה מאוד אנרגיה ומצב רוח, ומה שנכון לי בה הוא שהיא תתבצע בחוץ, בטבע. זה משנה את החיים".

 

שפר החלה לרוץ בהדרגה, בכל פעם סביב כמה בתים נוספים במושב שבו היא מתגוררת, ולאט-לאט הגדילה את המרחק. מהריצות האלה היא חזרה מוקסמת תמיד.

 

"כשחוזרים מריצה מצב הרוח טוב, הפרופורציות שונות לגבי הרבה דברים והגישה נהיית חיובית, קלילה ושמחה", היא אומרת.

 

"בריצות ארוכות צריך פוקוס וכוח רצון, והריצה מקנה את זה לחיים, עם אנרגיה טובה וחיוניות ליומיום. כל הדינמיות של האדם, הריכוז, שמחת החיים וההתייחסות המנטלית בחיים משתנים מאוד עקב הריצה".

 

-למה היה חשוב לך לרוץ בחוץ דווקא?

"אני ממליצה לכולם לצאת החוצה, לאוויר ולטבע, לחוות את עצמך במרחבים. צריך להרים את העיניים מהשולחן ומהמחשב ולראות קצת אופק, ירוק, אדמה וים. זה עושה לנו דברים נפלאים, כי הגוף חוזר למשהו טבעי ועתיק שהוא שכח. משהו פנימי בריצה אומר חופש ושקט".

 

יוצרת בריאות תוך כדי ריצה

עם ניסיונה הרב בחינוך גופני, שפר מביאה עמה לריצה תמהיל ייחודי של טכניקות. "לאורך השנים עסקתי בפעילות גופנית שקטה יותר, קצת חיזוק שרירים וקצת גמישות", היא מסבירה, "והבאתי לזה ידע על אנטומיה ופיזיולוגיה מהלימודים.

 

"כשלמדתי את טכניקת אלכסנדר נכנסה רוח של כיוונים בתוך התנועה הזאת, ועם הרפואה הסינית נכנסו נקודות מפתח של בריאות בתוך היציבה שלי ובתוך התנועה.

 

"היום, למעשה, אני רצה עם כל המרכיבים האלה. אני יוצרת לעצמי בריאות תוך כדי ריצה, הפוך מהאופן שבו רצים אומרים תמיד שהם דופקים את הברכיים ואת המפרקים".

 

-איך זה מתבטא בתנועת הגוף בריצה?

"אני רצה עם חוליות מרווחות מאוד ושומרת על מפרקים משוחררים. אני מקפידה שלא לרוץ עם האגן קדימה ולא לדחוף את הגב לכיוון הבטן, שומרת על שיווי משקל וצוואר גבוה תמיד.

 

"כל הדברים האלה באים עם הרבה שקט. אני מחפשת תמיד את המקום שאוכל להשקיט בגוף שלי ביחס לאזורים אחרים, כך שלא יהיה עליו לחץ. זה הייחוד האישי שלי בריצה".

 

לעזוב את השולחן לטובת הטבע. טוביק שפר (צילום: טוביק שפר) (צילום: טוביק שפר)
לעזוב את השולחן לטובת הטבע. טוביק שפר(צילום: טוביק שפר)

 

רצים 4 דקות - והולכים דקה

אחרי שהשתתפה במירוצים קצרים, זכתה במקצים המתאימים לגילה וגם צלחה חצי-מרתון שלוש פעמים, שמעה שפר לפני חמישה חודשים על קבוצת ריצה באזור העובדת בשיטת ג'ף גלוואיי, אלוף אולימפי בריצות מרתון וגורו ריצה. בתוך כמה אימונים, היא נכבשה.

 

"שמעתי על השיטה והחלטתי לנסות", היא מספרת. "לא הייתה לי שום כוונה לרוץ מרתון, אבל זה מתבקש. בשיטה הזאת הגוף לא סובל, ולמרות הריצות הארוכות והאימונים התחושה טובה".

 

-מה מיוחד בשיטה הנוכחית?

"הריצה מיועדת למרחקים של עשרה קילומטרים מעלה, ורצים בה ארבע דקות והולכים דקה. זה נשמע איטי יותר, אבל בעצם מגיעים באותם זמני ריצה.

 

"בדקת ההליכה הזו יש התאוששות של הגוף, וזו המטרה - לסיים את הריצה עם גוף שאינו מותש כולו, וללא פציעות, כי בדקה הזאת הגוף משקם את עצמו מבחינה פיזיולוגית. זה מאפשר לכל אחד לרוץ ריצות ארוכות".

 

גם במרתון טבריה מתעתדת שפר ליישם את השיטה, וללכת דקה לאחר כל ארבע דקות ריצה. "לפי שיטת גלוואיי המרתון הראשון נועד כדי לחוות את המרחק, את המרחבים. זו ריצה קשה איך שלא מסתכלים על זה וגומאים את זה, והרעיון הוא לסיים בלי פציעות ועם התאוששות מהירה.

 

"מבחינה קבוצתית אנו מתכננים לרוץ לאחר מכן את מרתון ברלין, ובמרתון השני הזה נתאמן אולי למהירות קצת יותר גבוהה, אחרי שהגוף שלנו חווה את העומס של המרתון הראשון".

 

-איך הגיבו אנשים סביבך כשהתחלת פתאום לרוץ בגיל 50?

"היה פרגון מאוד גדול מהסביבה ואנשים שמחו אפילו יותר ממני כשזכיתי במירוצים, כי אני לא הרגשתי כמו אצנית גדולה. זה נחמד ובהחלט מעודד".

 

שפר מעידה על עצמה שאינה זקוקה להכנות מיוחדות לריצה או למנוחה יותר מאשר רצים צעירים. "הריצה איטית, הקצב נעים ונוח", היא מסבירה. "מבחינה מנטלית צריך הרבה שקט וכוח לריצה כזאת, הרבה שליטה עצמית - וזה דווקא עובד לטובת הרצים המבוגרים יותר.

 

"אני לא מרגישה שיש הבדל כלשהו מבחינת הגיל, ואני מקפידה על תזונה מתאימה מיוחדת לפני הריצה כמו כל רץ מרתון אחר".

 

-ומי יחכה לך על קו הסיום במרתון?

"בעלי, בני ובתי יהיו איתי בהכנות ובהתרגשות וימתינו בסיום. הבן שלי משרת בגמלא וקיבל אישור מיוחד להגיע".

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טוביק שפר
לא מרגישה הבדל בגלל הגיל. טוביק שפר
צילום: טוביק שפר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים