שתף קטע נבחר

הממשלה תאשר: עידוד גז טבעי ותחבורה בדיונית

הכירו את התכנית הלאומית לצמצום התלות בנפט בתחבורה: החל בעידוד מסיבי של מנועים רב-דלקיים, ועד קפסולות תחבורה אישיות על עמודי חשמל גבוהים. המכונית החשמלית? המדינה ממתינה לירידת מחיר והגדלת טווח

להתראות מכונית חשמלית, שלום מכונית "רב-דלקית". בישיבת הממשלה השבועית, אושרה היום (א') תוכנית לאומית לצמצום השימוש בנפט בתחבורה. והחדשות החשובות: עיקר תשומת הלב של משרדי הממשלה תופנה בשנים הקרובות לקידום כלי רכב פרטיים וציבוריים שיכולים לעשות שימוש במגוון דלקים - ובעיקר דלק שמופק מגז טבעי, וכן תערובות שונות של בנזין ומתנול. במשרד ראש הממשלה מעריכים כי השימוש בדלקים אלה יאפשר הוזלה של עד כ-2 שקלים במחיר לצרכנים.

 

  

 

עוד מתברר מעיון בתכנית, כי הרעיונות הנועזים ביותר שמורים לפתרונות תחבורה עירוניים. כך למשל, אגף התקציבים ורשות המסים ייבחנו כעת דרכים לעידוד אמצעי תחבורה שנראים כאילו נלקחו מסרטי מדע בדיוני, ובין היתר "אמצעי תחבורה אישיים", הכוללים כלי רכב חשמליים בעלי שניים או שלושה גלגלים, וחלקם דומים ל"סגוויי" המפורסם.

 

ויש רעיונות בדיוניים אף יותר, בדמות "אמצעי הסעת המונים אישית מהירה". כאן כבר עוסקים במשרדי הממשלה ברעיונות להחליף פתרונות מקובלים לתחבורה ציבורית - למשל, רכבות תחתיות או קלות - בכלי רכב ציבוריים-אישיים. סוכנות החלל האמריקאית (NASA) בחנה בסוף העשור הקודם פרויקט דומה, במסגרתו הוצע להקים רשת של "רכבלים" אישיים, המאפשרים נסיעה באמצעות מעין קפסולות שמשונעות על מסילות עיליות.

 

ומה עם מכוניות חשמליות? נראה כי התוכנית הממשלתיות מנמיכה ציפיות בנושא זה. "כלי רכב חשמלי הוא טכנולוגיה חדשה בשוק, ולכן עדיין לא הגיעה לכדאיות כלכלית מלאה ודורשת סבסוד ממשלתי". רק בהמשך העשור, כך צופים בממשלה, תיגבר הדרישה למכוניות חשמליות, וזאת במקביל להוזלת מחיר הרכישה שלהן ושיפור טכנולוגיית הסוללות, שיאפשר את הגדלת טווח הנסיעה. 

 

מה זה בכלל "רב-דלקי"?

על-פי התוכנית הממשלתית, התפקיד המרכזי בצמצום התלות בנפט בתחבורה יונח על כתפי "כלי רכב רב-דלקיים". בדברי ההסבר של התוכנית, מובהר כי "כלי רכב רב-דלקיים... מסוגלים להשתמש במגוון דלקים, תמהילי דלקים ומקורות ארגיה שונים". דוגמה לכלי רכב שכזה היא מכוניות שעושות שימוש בתמהיל של בנזין ומתנול בשיעורים שונים. כלי רכב רב-דלקיים, המוכרים בשם "Flex-Fuel", נמכרים בעולם כבר שנים רבות - למשל בארה"ב וברזיל.

 

על-פי התוכנית הממשלתית, החל מ-2015 יתאפשר יבוא של כלי רכב שיוכלו לעשות שימוש בתמהיל מסוג M60 (או 60% מתנול). החל מ-2020, כך מתכננים בממשלה, יתאפשר יבוא של כלי רכב המותאמים לתמהיל M85 (או 85% מתנול). היתרון העיקרי של מכוניות רב-דלקיות הוא זמינות - הן עושות שימוש במנועי בעירה פנימית ומכלולים קיימים ומוכרים, ולכן נדרשת הסבה פשוטה יחסית.

 

כדי לקדם את הפתרון, משרדי התחבורה והאנרגיה כבר החלו בביצוע ניסויים לבחינת כלי רכב שמתודלקים בתמהילי מתנול-בנזין. עם סיום הניסויים, יוחלט כיצד לקדם תקינה שתאפשר שימוש מסחרי בתמהילים. ראוי לציין כי ניסויים בתמהילים דומים נערכו בישראל כבר בסוף שנות ה-70.

 

כדאי רק להזכיר כי כדי להשיג הצלחה מסחרית, זקוקה הממשלה לשיתוף פעולה של יצרניות הרכב והיבואניות, ולא פחות חשוב - לדאוג לתשתית נרחבת, שתאפשר לבעלי המכוניות לתדלק בתמהילים השונים. אגב, כדי לעודד את השימוש בתמהילי דלק מציעה התוכנית גם לבחון הענקת הטבות-מס למי שירכוש מכוניות רב-דלקיות.

 

ומה עם משגר בין-כוכבי?

בתוכנית הממשלתית מופיעים רעיונות רבים, וחלקם נועזים במיוחד - למשל, בכל הנוגע ל"תחבורה אישית" (Personal Mobility). בדברי ההסבר לתוכנית, מבהירים במשרדי הממשלה כי חלק גדול מכלי הרכב החשמליים הקיימים כיום הם אמצעי תחבורה קטנים ואישיים, המיועדים לשימוש בעיקר באזורים עירוניים וצפופים. 

 

איזה כלי רכב רוצה הממשלה לקדם? התוכנית הממשלתית מתייחסת למעשה לכל כלי רכב עם גלגלים ומנוע חשמלי: "אופניים ממונעים, אופנועים, כלים ממונעים תלת-גלגליים, וכלים ממונעים ארבע-גלגליים". אגב, בדברי ההסבר לתוכנית, מובהר כי כלי רכב קטנים ואישיים, הנמנים עם קטגוריה הנקראת "L", מתאימים במיוחד לשימוש בישראל, שסובלת מצפיפות חריגה בכבישים.

 

בכל הנוגע לתחבורה ציבורית, מציעה התוכנית שלל פתרונות - כמה מהם ישימים כבר בטווח הזמן הקרוב, וחלקם נשמעים כמו מדע בדיוני. החלק המעשי הוא הרחבת השימוש בכלי רכב ציבוריים המונעים בחשמל או גז טבעי. כלי רכב שכאלה, שכבר נמצאים בשימוש בעולם, יכולים להפחית משמעותית את השימוש בדלק, ולהקטין את זיהום האוויר במרכזי ערים.

 

אלא שזו רק ההתחלה. בעתיד הרחוק, כך חוזה התוכנית הממשלתית, ייכנסו לשימוש אמצעי תחבורה מתקדמים יותר, המאפשרים "הסעת המונים אישית מהירה". מאחורי ההגדרה המבלבלת, ניצבים פרויקטים עתידניים שנמצאים בשלבי בחינה שונים בעולם - כמו אותה "רשת רכבלים" שנבדקה על-ידי סוכנות החלל האמריקאית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עתיד התחבורה כבר כאן?
צילום: רויטרס
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים