שתף קטע נבחר

צילום: AP, רויטרס, AFP, EPA

לא טיול בפארק. המשוכות של נשיאת דר' קוריאה

פארק ג'ן-הייאה, בתו של הרודן לשעבר, תושבע החודש לנשיאת המדינה האסייתית - האישה הראשונה לכהן בתפקיד. אלא שהיא לא תוכל לנוח על זרי הדפנה בבית הכחול ותידרש לקיים את הבטחות הבחירות שלה - שיפור מעמד האישה וקידום רפורמות חברתיות - ובמקביל להתמודד עם הפרובוקציות של השכנה מצפון

ישראל איננה המדינה היחידה בגלובוס שבה נערכו בתקופה האחרונה בחירות: בדצמבר 2012 נבחרה לראשונה אישה לנשיאות דרום קוריאה וב-25 בפברואר תושבע פארק ג'ן-הייאה ותיכנס לבית הכחול, מעונם הרשמי של נשיאי דרום קוריאה. עבור רבים מאזרחי דרום קוריאה המבוגרים, כניסתה של פארק לבית הנשיא תזכיר להם נשכחות. אביה, פארק צ'ונג הי, היה מנהיג המדינה בשנים 1979-1961 ונחשב למנהיג מוערך מאוד בקרב הדור המבוגר (מעל גיל חמישים) לאור הישגיו הכלכליים המרשימים בשיקומה של דרום קוריאה - עשור לאחר מלחמת קוריאה - ובניית התשתית הכלכלית לעוצמתה הכלכלית ואף הצבאית תוך זמן קצר יחסית.

 

עוד חדשות בעולם :

הבית הלבן הוכיח: אובמה יורה בזמנו הפנוי

הרשלנות הורגת. ברזיל שוב נכנעה ל"יהיה בסדר"

 

מרצים במדעי המדינה בקוריאה טענו שצִלו של אביה היה גורם חשוב בהחלטה של הדור המבוגר לתמוך בפארק ג'ן-הייאה בבחירות האחרונות לנשיאות מתוך תקווה שהיא תוכל לממש את חזון אביה. לעומתם, הדור הצעיר (מתחת לגיל 40) מזוהה בעיקר עם מבקרי תקופת שלטונו של פארק צ'ונג-הי. הדור הצעיר הצביע בשיעור של יותר משישים אחוזים בעד המועמד שהתחרה בפארק, מון ג'ה-אין.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

תקופת שלטונו של פארק התאפיינה בהפרות זכויות אדם רבות וביד קשה שנקט נגד האופוזיציה והסטודנטים במדינה. פארק צ'ונג-הי נורה למוות ב-26 באוקטובר 1979 במהלך ארוחת ערב בבית הנשיא על ידי ראש סוכנות הביון הדרום קוריאנית. הסיבות לרציחתו הן בגדר תעלומה עד ימינו אנו ומקור לקונספירציות רבות.

 

אחרי עשרה גברים: אישה בבית הכחול

בחירתה של פארק לנשיאה ה-11 של דרום קוריאה היא אינדיקציה לשינוי שחל במעמד הנשים במדינה האסייתית בשנים האחרונות.

נתוני מעמד הנשים בשוק התעסוקה ובפוליטיקה בדרום קוריאה אינם חיוביים ביחס לשאר מדינות ה-OECD. אולם, בחירתה של פארק כנשיאה הראשונה של דרום קוריאה לאחר עשרה נשיאים גברים היא נדבך נוסף בתהליך ההדרגתי שעובר על החברה הקוריאנית בעשור האחרון בתחום המגדרי.

 

פארק הגדירה במהלך מסע הבחירות את שיפור מעמד הנשים בשוק העבודה בארצה, כולל סיוע לנשים לאחר לידה לחזור לשוק העבודה ולהתקדם לתפקידים בכירים, כאחד מיעדיה המרכזיים בתקופת שלטונה. היא תצטרך לקדם רפורמות חברתיות אלה מבלי לעורר אנטגוניזם מצד הגורמים השמרניים.

 

הכלכלה היא המבחן המרכזי של הנשיאה פארק. שטרות וון דרום קוריאניים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הכלכלה היא המבחן המרכזי של הנשיאה פארק. שטרות וון דרום קוריאניים(צילום: AFP)

 

פארק לא תוכל לנוח על זרי הדפנה ולזכות במאה ימי חסד שבדרך כלל מוקנים למנהיגים חדשים, בעיקר בגלל השכנה מצפון שמפרה לעתים קרובות את כללי המשחק הבינלאומיים. צפון קוריאה תהיה אחד האתגרים המרכזיים שמולם תצטרך להתמודד הנשיאה פארק. לפי הערכות מודיעין, פיונגיאנג נערכת לניסוי גרעיני שלישי ואף לא תימנע מיצירת פרובוקציות צבאיות נוספות שכוללות ניסויי טילים, כפי שעשתה בעבר, במטרה להעביר מסרים לארצות הברית ולדרום קוריאה במסגרת ניסיונותיה לשפר את מעמדה באסיה ובמשא ומתן בסוגיית הגרעין.

 

החומה הסינית

ניסיונותיהן של דרום קוריאה, יפן וארה"ב לפנות למועצת הביטחון של האו"ם במטרה להחריף את הסנקציות על פיונגיאנג בעקבות השיגור בדצמבר 2012 של לוויין לחלל (לפי גרסת הצפון) או הניסוי בטיל בין-יבשתי (לפי הגדרות סיאול ווושינגטון), נתקלו בחומה בצורה של סין. בייג'ינג לא נתנה את הסכמתה למהלך ואף איימה בהטלת וטו על כל החלטה של מועצת הביטחון שכוללת סנקציות חריפות על פיונגיאנג.

 

הנשיאה פארק תיאלץ להבין, כפי שלמדו קודמיה בבית הכחול ואף נשיאי ארה"ב, שארגז הכלים הדיפלומטי הבינלאומי שכולל את מועצת הביטחון, מוגבל ומרוסן על ידי בייג'ינג. סין, בעלת בריתה של צפון קוריאה, לא תמיד מסכימה עם מדיניותה ופועלת לרסנה בחלק מהמקרים, אך אין לה כל אינטרס לסייע בערעור שלטונו של קים ג'ונג און הצעיר, נכדו של מייסד צפון קוריאה, שהשנה יחל את שנתו השנייה בשלטון.


הפגנה בסיאול נגד איום צפון קוריאה לערוך ניסוי גרעיני (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפגנה בסיאול נגד איום צפון קוריאה לערוך ניסוי גרעיני(צילום: רויטרס)

 

מבין בעלות בריתה המועטות של צפון קוריאה, סין היא שותפת הסחר המרכזית שלה. ללא הסיוע הכלכלי של סין, תתקשה פיונגיאנג לשרוד לאורך זמן. יש לזכור שסין היא גם שותפת סחר חשובה של דרום קוריאה, ובניגוד לצפון קוריאה, סיאול משלמת את חובותיה. לכן זהו גם אינטרס של הנשיאה פארק לשמר את הקשר עם סין כאמצעי לריסונה של פיונגיאנג בעת משבר.

 

הקרב על דעת הקהל מבית

פארק תיאלץ להתמודד לא רק עם הזירה הבינלאומית בהקשר הצפון קוריאני, אלא גם עם דעת הקהל המקומית והפוליטיקה הדרום קוריאנית. במהלך תקופת כהונת הנשיא הנוכחי, לי מיונג באק, התרחשו שתי תקריות חמורות בין צפון קוריאה לבין שכנתה הדרומית שגרמו למותם של עשרות חיילים ושני אזרחים דרום קוריאנים. בשנת 2010 הטביעה צפון קוריאה ספינת טילים דרום קוריאנית ואף הפגיזה אי בגבול בין שתי המדינות.


הצפון התגרה, הדרום שמר על איפוק וספג ביקורת. חייל דרום קוריאני באזור הגבול (צילום: AP) (צילום: AP)
הצפון התגרה, הדרום שמר על איפוק וספג ביקורת. חייל דרום קוריאני באזור הגבול(צילום: AP)

חיילים דרום קוריאנים בתרגיל ביום אויב בסיאול (צילום: AP) (צילום: AP)
חיילים דרום קוריאנים בתרגיל ביום אויב בסיאול(צילום: AP)

 

התגובה המאופקת של סיאול גררה ביקורת ציבורית רבה והיו אף שקראו לנשיא לי לקחת דוגמה ממדיניות התגובה הישראלית. לאור הביקורת הרבה, התחייב הנשיא הדרום קוריאני כי בפעם הבאה שפיונגיאנג תפגע בארצו, תגובת הדרום תהיה קשה וכואבת.

במשבר הבא עם הצפון, תיאלץ פארק לתמרן בין גורמי הפנים שדורשים מצד אחד להגיב כפי שהבטיח הנשיא לי ומצד שני לא לפגוע בכלכלת דרום קוריאה. במקביל, יהיה עליה להתחשב בוושינגטון ובבייג'ינג שלא ייטו לתמוך בתגובה חריפה שעלולה לגרור את האזור לעימות.

 

מעבר להתמודדות עם צפון קוריאה, כלכלת דרום קוריאה תהיה המבחן המרכזי שבפניו תעמוד הנשיאה פארק. הציפיות הגדולות ממנה להישגים כלכליים למרות המשבר הכלכלי העולמי מציבות אתגר קשה בפניה. במיוחד כאשר כה רבים מצפים ממנה שתוכל לשחזר את הישגי הפיתוח הכלכלי של אביה ולהביא את קוריאה למעמד של חמשת הכלכלות הגדולות בעולם.

 

ד"ר אלון לבקוביץ, רכז תוכנית אסיה באוניברסיטת בר אילן וחוקר במכון בגין סאדאת, מלמד גם בחוג ליחסים בינלאומיים ולימודי אסיה באוניברסיטה העברית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זוכה לתמיכה גדולה בקרב האוכלוסייה המבוגרת. פארק
צילום: AP
הבטיח תגובה קשה לפגיעה נוספת בארצו. הנשיא היוצא לי
צילום: רויטרס
הטביעו ספינה, הפגיזו אי ושיגרו טיל בליסטי. קים ג'ונג און
צילום: AP
בחירתה של פארק - אינדיקציה לשינוי שחל במעמד הנשים. ד"ר אלון לבקוביץ
צילום: אלון לבקוביץ
מומלצים