שתף קטע נבחר

צילום: אלעד גרשגורן, ירון ברנר

מלכוד 61 של נתניהו: ארוכה הדרך לממשלה רחבה

צוותי המו"מ יגיעו היום לכפר המכביה להציג את דרישותיהם. כדי לא לסנדל את עצמו עם ממשלת ימין צרה שתישען על 61 ח"כים ותתקשה לשרוד, ייאלץ צוות המו"מ של נתניהו להתגמש: בין ש"ס ללפיד בסוגיית השוויון בנטל ובין לפיד לבנט בנושא המדיני

לקראת פתיחתו של המשא ומתן הקואליציוני היום (א') בצהריים, מעוניין ראש הממשלה בנימין נתניהו להקים ממשלה רחבה ככל שניתן ולשתף את מרבית או את כל המפלגות שייטלו חלק במשא ומתן: יש עתיד, הבית היהודי, ש"ס, יהדות התורה, התנועה וקדימה. בטקס בבית הנשיא אמש, שבו הטיל עליו שמעון פרס את הרכבת הממשלה הבאה, קרא נתניהו גם למפלגות שהודיעו כי אינן מעוניינות להיכנס לממשלה, לבוא ולשבת עם צוותי המו"מ.

 

אולם אף על פי שזוהי שאיפתו המוצהרת של נתניהו, הוא מעריך כי הסיכוי לכך קטן בגלל חילוקי הדעות המשמעותיים בין המפלגות השונות. יחד עם זאת, בכירים בליכוד אמרו כי בשיחות סגורות אמר נתניהו שאין לו כוונה לוותר על השותפות עם ש"ס.

 


1. התנועה היא ברוב המקרים "על תנאי" ואינה מצטרפת אוטומטית לכל קואליציה שתקום. 2. ההערכה היא כי קדימה בראשות שאול מופז תיכנס לכל קואליציה שתקום.

 

בכירים בליכוד ציינו, כי נתניהו אינו מוכן לחזור על "מעשה שרון" בהקמת ממשלתו השנייה של שרון ב־2003 ולשלוח את ש"ס לאופוזיציה. הבכירים טענו, כי למרות ההתקפות החריפות בין הליכוד-ביתנו לש"ס בקמפיין הבחירות, הוא רואה בתנועה "שותפה טבעית". בליכוד אומרים עוד, כי בעוד ש"ס עשויה למצוא את הדרך לתוך ממשלה שתכלול את יש עתיד, הבית היהודי, התנועה וקדימה, קלושים הסיכויים שגם יהדות התורה תצטרף לממשלה שכזו.

 

בליכוד תקפו את האפשרות כי לפיד ובנט ישתפו פעולה על מנת לכפות ממשלה צרה יותר שתתבסס על הליכוד, יש עתיד והבית היהודי. לדבריהם, "בקמפיין לפיד תקף את העמדות של בנט ושל המפלגה שלו, והתחייב להניע את המשא ומתן המדיני, אז איך הוא יוכל להסביר לבוחרים שלו מדוע הוא רץ לזרועותיהם של אורית סטרוק ויתר חברי הרשימה? נראה אם לפיד יוכל להסכים על קווי יסוד מדיניים עם בנט, כך שכל חברי הבית היהודי יסכימו לחתום עליהם ולהתחייב עליהם. אין לכך סיכוי בלי שמישהו מהם יצטרך להתקפל ולהפר הבטחה".

 

הגורמים הוסיפו כי "לעומת זאת, בממשלה רחבה עם ש"ס יכולת התמרון של הבית היהודי יורדת - והדבר יגרום להם להתגמש יותר על מנת להצטרף לקואליציה".

 

המפלגה הראשונה שתגיע לשבת היום עם צוותי המו"מ של הליכוד-ביתנו תהיה יש עתיד. הדרישה הראשונה שיעלו אנשי יש עתיד היא יישום מלא של התוכנית לשוויון בנטל שהציג יו"ר המפלגה במהלך הקמפיין. התנאי השני של לפיד ואנשיו יהיה חידוש המו"מ המדיני.

 

דרישות נוספות יעסקו בצמצום גודל הממשלה, בשינוי שיטת הממשל, בהשקעה משמעותית יותר בחינוך ובעיקר מתן מענה מיידי לסוגיית יוקר הדיור.

 

השאיפה במפלגת הבית היהודי, המפלגה השנייה שתגיע היום למו"מ, היא לדרוש להיות חלק בטיפול בסוגיות חברתיות.

בראש ובראשונה ייצוג בצוות שיוביל את הרפורמה לשוויון בנטל ולאחר מכן בקשת תפקידים עם זיקה לתחום הדיור או פירוק הריכוזיות והמונופולים.

 

ש"ס, המפלגה השלישית שתגיע מחר לדיונים בכפר המכביה, מתכוונת להציב בראש הדרישות שלה השגת הסדר גיוס שלא יכפה על תלמידי הישיבות את הגיוס לצה"ל. בנוסף, ובדרגת חשיבות זהה, ידרשו בש"ס שהקיצוץ המתוכנן יפגע כמה שפחות בשכבות החלשות.

 

מחר יצטרפו למו"מ גם מפלגות יהדות התורה, התנועה וקדימה.

 

לו"ז המו"מ הקואליציוני לימים הקרובים

היום

13:30 - יש עתיד

15:00 - הבית היהודי

16:30 - ש"ס

 

מחר 

13:30 - יהדות התורה

15:00 - התנועה

16:30 - קדימה

 

יום שלישי

16:00 - ישיבת הכנסת הראשונה והשבעת 120 הח"כים.

 

2 במרס

מסתיימים 28 הימים שניתנו לנתניהו להקמת הממשלה. אם לא יצליח יוכל לקבל ארכה נוספת של 14 יום.

 

16 במרס

תום הארכה הנוספת. אם גם תקופה זו חלפה מבלי שנתניהו יצליח להקים ממשלה, הנשיא יטיל את המשימה על חבר כנסת אחר בתוך שלושה ימים.

 

בהכנת הידיעה השתתפו יובל קרני, צביקה ברוט, איתמר אייכנר, עקיבא נוביק ומורן אזולאי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו מקבל את המנדט, אתמול בבית הנשיא
צילום: גיל יוחנן
ובאותו הזמן: לפיד חגג עם הגיטרה
צילום: מוטי קמחי
נפתלי בנט. שת"פ עם לפיד?
צילום: גיל יוחנן
ש"ס. לא לגיוס בני ישיבות בכפייה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים