שתף קטע נבחר

צפו: דורסים נדירים הקימו בית ליד פתח-תקווה

בחודשים האחרונים עקבה חבורת צפרים אחרי דאות שחורות כתף, עופות דורסים המגיעים לביקורים נדירים בישראל, שהחליטו להגר לאזור המרכז וגידלו בהצלחה שבעה גוזלים. "זו מתנה של הטבע שאסור להחמיץ", הם אומרים

מחירי הנדל"ן באזור המרכז מרקיעים לשחקים, אך צמד דאות שחורות כתף, דורסים נדירים שממעטים להגיע לישראל, מצא שטח מגורים בחינם על עצי הברוש ליד פתח-תקווה.

 

במאי 2012, הבחינו הצפרים רפי פז, דודו ראב"ד, יהודית ואיתן קאופמן, מיכה אורבך ואדמון בדאות הנדירות. במשך חודשים רבים הגיעו דודו ראב"ד, יהודית ואיתן קאופמן לתצפת על הקינון של הזוג הנדיר. יש לציין כי ב-2011 תועד לראשונה קינון של דאות באגמון החולה ולדברי הצפרים, וזו הפעם הראשונה שנצפה קינון של דאות באזור המרכז הסואן.

 

 

"הדבר החשוב שהנחה אותנו לאורך כל התהליך, היה לא להפריע להם במלאכת הקינון", מסביר ראב"ד ל-ynet. "זו מתנה של הטבע שאסור להחמיץ. בילינו כל אחד מאתנו עשרות שעות בשטח ותיעדנו אותם בכל שלב, החל מרגעי ההזדווגות ועד לטיפוח הדור הצעיר לאחר הפריחה מהקן".

 

מרגלים ממרחק בטוח

הצפרים שתיעדו את הדורסים ממרחק של 100-150 מטר מעצי הקינון, בילו זמן רב במעקב אחר העופות הדורסים. באמצעות משקפות, טלסקופים וציוד צילום המאפשר להתקרב לדורסים ללא הפרעה. הם תיעדו ארבעה קנים של הדאות וטיפול במספר גוזלים עד שפרחו מהקן.

 

"הדאות קיננו בשרשרת ללא הפסקה בין קינון אחד לשני ואפילו תוך כדי גידול גוזל בקן השני שנהרס, כבר קיננו בקן השלישי שנבנה. יתכן שהסיבה היתה שזה עקב פעילות רבה של נברנים בשדות", מספרת הצפרית יהודית קאופמן.

 

הדורסים הקימו את הקנים על שדרת ברושים צפופה, ששימשה בית בעבר גם לעורבים אפורים. לדברי הצפרים, הדאות שמרו על הקנים שלהם גם מפני עופות דורסים גדולים והצליחו להבריח אותם מהשטח.

 

 

(צילומים: דודו ראב"ד, מיכה אורבך ואיתן קאופמן) 

 

  • גולשים דרך אפליקציית ynet? לחצו כאן לצפייה בגלריית התמונות

 

הגוזל בקן, ההורים חוגגים על צמרת העץ

הדאות התגלו כמומחיות באדריכלות ובניית קנים. "הנקבה ירדה לשדה, הביאה זרדים וסידרה אותם בקן חדש, תוך כדי שהיא ובן הזוג שלה מזדווגים פעמים רבות", הם מסבירים. 

 

"אם קן אחד נהרס, הם העבירו את חומרי הבנייה לקן אחר. מדובר בפעולה שדורשת תכנון וכוח רב כדי להעביר ענפים וזרדים ממקום למקום".

 

לדבריהם, התנהגות החיזור בין הזכר לנקבה לוותה במספר דרכים כדי להוכיח לה שהוא בן זוג מיומן בציד ובתעופה. "הזכר נראה מביא במתנה מכרסמים לנקבה, ביצע תעופת ראווה במהלכה ריפרף מסביב לשטח הטריטוריה שלהם", הם מספרים.

 

לאחר שהקן השני נהרס וגוזל אחד הצליח לשרוד ולפרוח ממנו, הוא המשיך לשהות בין ענפי הברוש עד שהפך לעצמאי לגמרי. הקינונים של הדאות נמשכו בכל פעם מספר שבועות, כאשר חלק מהגוזלים לא הצליחו לשרוד.

 

אחרים החלו להתפתח בהצלחה, התחזקו וגדלו, עד שלמדו לצאת בכוחות עצמם מהקן, החלו להצמיח נוצות תעופה ויצאו לקורס מזורז ותובעני לשיפור יכולות התעופה והציד, כשהם צמודים להוריהם. 

 


 

חינוך נוקשה: סטירות לגוזלים מפונקים

"החינוך של ההורים היה נוקשה. באחת הפעמים פרחון (גוזל שפרח מהקן. א.א.) צרח וביקש מזון מאביו תוך כדי תנועות חיבוק והושטת רגל, בזמן שהאם כבר הייתה עסוקה בדגירה על ביצים חדשות", מפרט ראב"ד.

 

"האב לימד את הפרחון כיצד לעמוד בצל העצים בשעות היום החמות, איך לעוף ולבסוף – ההורים גירשו את הפרחונים מאזור הקן כדי שיצאו לדרכם החדשה. הם גערו בפרחונים ודירבנו אותם לצוד עצמאית כשהגיע זמנם, דבר שהפך במהירות להתנהגות אגרסיבית מצד האב שהסתיימה בסטירות ומכות כנף".

 

אך לא רק הנקבה דגרה על הביצים. בקרב הדאות גם הזכר לוקח חלק פעיל בדגירה. "הנקבה לא חוששת לצעוק בקול מהקן כדי להעביר לזכר מסרים שהיא זקוקה למזון וגם להתאווררות ". 

 


 

מזווה לשעת חירום עם מלאי מכרסמים

הזכר שצד נברנים למען הנקבה, דואג להסיר את ראשם לפני שמביא לה את האוכל ותוך דקות מעטות הנקבה אוכלת אותו במהירות ובולעת חלקים גדולים ממנו וחוזרת מיד לקן ואילו הזכר מפרק את מזונו באיטיות ויכול לבלות דקות ארוכות באכילת טרף. 

 

לדאות התגלתה יכולת לשמור מזון גם לזמני חירום או לארוחות לילה ובוקר מוקדם של הגוזלים הקטנטנים ייחדו פינה בקן בו הונחו עודפי ציד של מכרסמים, שהיו מיועדים לגוזלים . 

 

"מה שהפתיע אותנו הוא שהאבא לא חשש לקחת את תפקיד המחנך. האכיל את הגוזל ששרד בקן השני ההרוס בזמן שהאמא דגרה בקן השלישי ולימד אותו איך להיות עצמאי". מסכם ראב"ד.

 

בקרוב אמורה משפחת הדאות להתחיל במחזור קינון נוסף וחבורת הצפרים מקווה כי גם הפעם יצליחו לתעד את הקמת המשפחה באזור המרכז.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילומים: דודו ראב"ד, איתן קאופמן ומיכה אורבך
מומלצים