שתף קטע נבחר

ביידן: 'ננסה לעשות שלום בין ישראל לפלסטינים'

סגן נשיא ארצות הברית ביידן השביע את ג'ון קרי למזכיר המדינה ואמר כי הוא מקווה שעד סוף כהונת אובמה ייחתם הסכם. במקביל, דיפלומט בכיר הודה כי הנסיעה המתוכננת של נשיא ארה"ב הייתה לא צפויה, אך עוררה תקווה לקידום המו"מ המדיני

כוונתו של נשיא ארצות הברית ברק אובמה לבקר בישראל כבר באביב, חודשים ספורים לאחר תחילת כהונתו ולאחר שלא חל שום שינוי בתהליך המדיני, נתפסה בעיני מדינות אירופה כלא צפויה בכלל. "הופתענו מההודעה האמריקנית לפיה הנשיא אובמה יבקר בישראל כל כך מהר", גילה אתמול (ד') דיפלומט אירופאי בכיר, ששוחח עם ynet. בינתיים בבית הלבן משדרים אופטימיות, ובמהלך טקס השבעתו של ג'ון קרי למזכיר המדינה החדש אמר סגן הנשיא ג'ו ביידן: "בעזרת האל ננסה לעשות שלום בין ישראלים לפלסטינים עם ג'ון קרי בתפקיד". קרי לא הזכיר בנאומו את ישראל וסיים אותו במילים "בואו ניגש לעבודה".

 

דובר הבית הלבן: אובמה לא יביא יוזמה חדשה

 

לדברי הבכיר האירופאי, ביבשת פשטה התחושה כי "אובמה משך את ידיו מהתהליך המדיני במזרח התיכון, ואנחנו פעלנו באינטנסיביות רבה כדי לשכנע את האמריקנים לשוב ולהיות מעורבים". הגורם, הבקי בנושאים המדיניים, גילה כי בחודש האחרון פעלו המדינות המובילות באיחוד האירופי כדי לשכנע את הממשל האמריקני להעמיק את פעילותו בסוגיה הישראלית-פלסטינית.

 

נתניהו כאורחו של אובמה. הפעם על אדמת ישראל (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ) (צילום: עמוס בן גרשום, לע
נתניהו כאורחו של אובמה. הפעם על אדמת ישראל(צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)

 

הבית הלבן הודיע רשמית על ביקורו של אובמה רק אתמול, אולם גורם בממשל מסר כי ההחלטה על כך התקבלה במהלך שיחת טלפון שקיים הנשיא האמריקני עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ב-28 בינואר - שישה ימים לאחר הבחירות לכנסת ה-19. בבית הלבן ציינו כי הביקור יהיה באביב, אך לא נקבו בתאריך מדויק.

 

גורמים דיפלומטיים אמריקניים אמרו היום בהתייחסם להגעתו הצפויה של אובמה כי "ארצות הברית נחושה לחדש את המו"מ המדיני עם הפלסטינים. למרות היחסים העכורים עם ראש הממשלה נתניהו, היחסים בין שתי המדינות לא יכולים להתנהל על בסיס היחסים האישיים בין שני המנהיגים". לפי הגורמים, הביקור נועד להבהיר לנתניהו שארה"ב לא מתכוונת להזניח את הנושא המדיני, וכי בכוונתה לחדש את מעורבותה בעניין כבר בעתיד הקרוב.

 

גם הדיפלומט האירופאי ציין כי בכוונת מדינות האיחוד "לנסות לחזק את המהלכים האמריקניים לחידוש המשא ומתן עם הפלסטינים, ואף לגבש שורה של הצעות שיקלו על ישראל לשוב לשולחן המשא ומתן". בבירות אירופה שוקדים בימים אלו על ניסוח התמריצים לעידוד חידוש השיחות, ובין היתר, נשקלת האפשרות להציג לישראל ערבויות ביטחוניות שירגיעו את החששות של נתניהו, לצד צעדים בוני אמון נוספים.

 

"אנחנו נפעל יחד ובשיתוף פעולה עם האמריקנים, ונתחזק את הצעדים שיוביל הנשיא אובמה", התחייב הדיפלומט האירופאי. הוא דחה גם את הדיווחים שראו אור בחודשים האחרונים, לפיהם נשקלת אפשרות לדרוש מישראלים ויזות כניסה למדינות האיחוד כסנקציות על הקיפאון בתהליך המדיני, והבהיר: "אין כוונה לפעול נגד ישראל, אלא להציג תמריצים וערבויות שיאפשרו את קידום המשא ומתן. אחרי הכול, ישראל היא חברה אמיתית של אירופה, ואין לנו כוונה להטיל עליה סנקציות או לפגוע ביחסים".

 

מודאגים מבנט, מעודדים מלפיד

הגורם האירופאי הוסיף כי ביבשת עוקבים בעניין רב ובדריכות אחר ההתפתחויות הפוליטיות בישראל, ומביעים עניין רב במשא ומתן הקואליציוני המתנהל בימים אלה. לדבריו, הבחירה ביש עתיד כמפלגה השנייה בגודלה הפיחה תקווה באירופה כי ניתן יהיה לחדש את המגעים עם הפלסטינים. "אנחנו מקווים כי המפה הפוליטית שהשתנתה תוביל לשינוי בגישה", הוא אמר.

 

עם זאת, באירופה הודו כי הם מודאגים מהתחזקות המתנחלים בכנסת ומוטרדים מן האפשרות שהבית היהודי, אם תצטרף לממשלה, תגביל את צעדיו של נתניהו בתחום המדיני. "חששנו מאוד כי הבית היהודי תקבל 20 מנדטים", הודה הדיפלומט, "החשש נבע מההתבטאויות של נפתלי בנט לפיהן הוא מתנגד לפתרון שתי המדינות, ואנחנו עדיין לא מצליחים להבין אם הוא ייכנס לקואליציה, ואם תחודש הקפאת הבנייה בהתנחלויות, או יחודש המשא ומתן המדיני. עמדותיו בסוגיות האלה עדיין לא ברורות לנו".

 

בנט ולפיד בהשבעת הכנסת. באירופה מודאגים (צילום: AP) (צילום: AP)
בנט ולפיד בהשבעת הכנסת. באירופה מודאגים(צילום: AP)

 

גם ההתנהלות העתידית של יו"ר יש עתיד, יאיר לפיד, מעוררת שאלות בקרב הגורמים האירופאים. לדברי הדיפלומט, לצד התקווה כי הוא יפעל לחידוש המשא ומתן עם הפלסטינים, לא ברור עד כמה הסוגיה המדינית נמצאת בראש סדר העדיפויות של לפיד, נוכח התחייבות המפלגה לטפל בנושאים אזרחיים וחברתיים-כלכליים.

 

"אנחנו לא לגמרי בטוחים עד כמה לפיד מחויב לתהליך השלום", הודה הגורם, "הוא הציג התחייבויות רבות בפני הציבור הישראלי, ולא ברור עד כמה הנושא המדיני חשוב לו". הוא הוסיף כי בבירות אירופה מתכוונים להזמין את לפיד לביקורים רשמיים, על מנת לבחון את עמדותיו וכדי לעודד אותו לפעול לחידוש המשא ומתן המדיני.

פורסם לראשונה 06/02/2013 23:36

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ג'ון ביידן
צילום: EPA
ג'ון קרי
צילום: רויטרס
צילום: אלכס זגר
אובמה בביקורו הקודם בישראל ב-2008
צילום: אלכס זגר
מומלצים