שתף קטע נבחר
צילום: EPA

בישראל עוד מחפשים את האחראי על האינטרנט

במוסד ובמשרד ראש הממשלה לא מבינים כיצד פועלת התקשורת בעידן מהפכת המידע. אי אפשר לסגור את הדלת כשהסוסים ברחו מהאורווה ואפשר לראות אותם מאוסטרליה

מה שהתפרסם עד עכשיו בפרשת איש המוסד לשעבר שהתאבד בכלאו לא מריח טוב. נראה שהייתה פה פגיעה בסיסית בזכויות אדם ובהליכי משפט תקינים מצד משרד ראש הממשלה. כאמור, זה מה שעולה ממה שהתפרסם בתקשורת.

 

אני מודה שאיני בקיא בפרטי הפרשה שבה מעורב בן זיגייר ולכן איני יכול לנקוט עמדה, אבל צריך להביא בחשבון שיש מקרים במסגרת המלחמה החשאית שמנהלת ישראל נגד גורמי טרור ונגד מדינות המאיימות להשמידה - שבהם מוצדק למנוע פרסום של מעצר אדם למשך זמן רב.

 

בג"ץ גם קבע הלכה כזו בשעתו, אולם לא ברור אם באמת נשקפה סכנה מוחשית לביטחון מדינת ישראל שהצדיקה את מעצרו של בן זיגייר בשם בדוי ובבידוד.

  

אתמול, כאשר פורסמה הכתבה ברשת ABC האוסטרלית, מיהרו גורמי ביטחון בכירים לכנס את ועדת העורכים ולנקוט צעדים אחרים שתכליתם לצמצם את הנזק. לא ברור בכלל אם עשו זאת כדי לצמצם את הנזק והמבוכה לתדמית של עצמם או מפני שבאמת נשקפה סכנה לאינטרסים של מדינת ישראל. מבלי לפרט, די ברור שבמוסד ובמשרד ראש הממשלה לא מבינים כיצד פועלת התקשורת בעידן מהפכת המידע. מה שאפשר היה לעשות במדינת ישראל עד ראשית שנות ה-90 אי אפשר לעשות בעידן הרשתות החברתיות ויוטיוב. אי אפשר לסגור את הדלת אחרי שהסוסים ברחו מהאורווה ואפשר לראות אותם מאוסטרליה עד ישראל.

 

היבט אחר של הפרשה הוא העובדה שבן זיגייר נמצא מת בכלאו אחרי שהתאבד. חובבי תאוריות קונספירציה ימהרו לטעון שהאיש התאבד לאחר שעונה או מכיוון שטפלו עליו אשמה חסרת בסיס והוא ניצב חסר אונים בפני מערכת שדרסה אותו גופנית ונפשית. אחרים יטענו שהאיש התאבד פשוט מפני שהכיר בחומרת מעשיו ובנזק שהביא ולא יכול היה לשאת עוד בנטל האשמה. כל עוד איננו יודעים את הפרטים, שתי הגרסאות תקפות. אבל לאותו בן זיגייר יש משפחה בישראל, אישה ושני ילדים קטנים. יש לו גם הורים באוסטרליה והם צריכים ורוצים לדעת מהי האמת. הם גם רוצים שתדמיתו של בן זיגייר בציבור תוצג באור הנכון מנקודת ראותם.

 

בן זיגייר בתמונה במדי צה"ל  ()
בן זיגייר בתמונה במדי צה"ל

קברו של בן זיגייר במלבורן  (צילום: EPA) (צילום: EPA)
קברו של בן זיגייר במלבורן (צילום: EPA)

 

לציבור גם יש עניין לדעת אם מדובר בפושע שסיכן את האינטרסים הביטחוניים החיוניים של כולנו או שהמערכת דרסה על לא עוול בכפו אדם שעלה לארץ מאוסטרליה עם כוונות טובות. השאלות הללו מחייבות מענה, גם בעיצומה של המלחמה החשאית המוצדקת שמערכת הביטחון מנהלת עבורנו ובשמנו. צריך לזכור, בן זיגייר התאבד בכלאו ב-2010. מאז היה למוסד מספיק זמן ויכולות למזער את הנזק.  

 

ההיבט השלישי הוא הדיפלומטי. גם כאן לא ברור מה ידעה ממשלת אוסטרליה. לרוב, במקרים כאלה יש כמה גרסאות. בכל מקרה, הנזק הדיפלומטי הוא הקטן ביותר מפני ששר החוץ של אוסטרליה בוב קאר, שהוא ידיד ותיק של ישראל, וגם ממשלת אוסטרליה מבינים שבמלחמה החשאית כמו במלחמה חשאית קורות תאונות. צריך להתגבר עליהן, לנזוף בפומבי במי שצריך וללכת הלאה. נקווה שכך יקרה וכי ממשלת אוסטרליה יודעת או שתדע בקרוב מאוד הרבה פרטים שאנחנו, אזרחי ישראל, אולי לא נדע אף פעם. זה אולי יקל על קנברה להעביר דף על פני הפרשייה המביכה הזו המעיבה על יחסי שתי המדינות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים