שתף קטע נבחר

תאגידי מים נוספים מוקמים, והחשבון שלנו תופח

כחצי מתשלום חשבון המים הולך לתאגידים העירוניים. ככל שיש יותר תאגידים - ההוצאות גדלות וכך גם חשבון המים. כל הגורמים הקשורים להחלטה על הקמת תאגידי המים מצהירים כי הם פועלים לצמצום מספרם אך בפועל מאשרים עוד תאגידים חדשים

מדוע לא מצמצים את מספר תאגידי המים ברשויות המקומיות? כל הגורמים הקשורים למשק המים מספרים כי הם בעד צמצום מספרם של תאגידי המים, אך בפועל, אושרה לאחרונה הקמת תאגיד מים חדש בגני תקווה ושתי רשויות מקומיות נוספות, גבעת שמואל ושוהם, מצויות בעיצומו של הליך הקמה של תאגיד מים עירוני.

 

האם תאגידי המים יחוייבו לפרסם מכרזים?

דו"ח המבקר: לפקח על התאגידים העירוניים

תאגיד המים לדיירים: תשלמו על הישיבה ממול

 

לאחרונה, עם בוא החורף שהביא איתו גשמים רבים, קמה סערה סביב תעריפי המים המאמירים. לכאורה, ניתן היה לצפות שמחירי המים יוזלו בשל ריבוי הגשמים. אך לא רק שמחירי המים לא ירדו - בתחילת השנה עלה תעריפו של קוב מים ב 25-40 אגורות וכעת העלות הממוצעת עומדת על 10.1 שקלים לקוב.

 

חצי מחשבון המים עבור הפעלת התאגיד

לפי רשות המים, הפעלת תאגיד עירוני, זה המנהל את משק המים ואליו משולמים חשבונות המים הדו-חודשיים, עולה כחצי

ממחיר המים. במילים אחרות - 4.9 שקל לקוב שמהווים למעשה 48% ממחירה של כל טיפה.

 

לפיכך, ועל מנת להקטין את הוצאות התקורה, מסכימים גם ברשות המים וגם בתאגידים כי יש לאחד ולצמצם את מספר תאגידי המים, כך שכל תאגיד ישרת מספר רשויות.

 

בנוסף, בדצמבר האחרון פרסם מבקר המדינה דו"ח בנושא התאגידים ובו המליץ על צמצום מספרם באופן משמעותי.

 

מצד אחד רוצים לצמצם, מצד שני מקימים עוד תאגידים

ברשות המים טוענים כי "לפי דרישת השלטון המקומי גובשה החלטת ממשלה בנובמבר 2011, הקובעת כי רשויות מקומיות שתשתיות המים והביוב שלהם הן ברמה גבוהה ושניהלו משק מים וביוב כראוי יוכלו להקים תאגיד עצמאי. הרשות שעמדה במדדים של החלטת הממשלה היא גני תקווה. רשות המים היתה ונשארה בעד צמצום דרסטי של מספר התאגידים לכ-15 בלבד", הוסיפו ברשות המים.

 

מקימים תאגיד במקום להצטמצם, גני תקווה (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
מקימים תאגיד במקום להצטמצם, גני תקווה(צילום: בני דויטש)

 

בתאגידי המים זועמים על החלטת רשות המים. משה אשכנזי, יו"ר פורום מנכ"לי תאגידי המים, תקף את הרשות וטען כי היא מציגה מצגי שווא בפני הציבור. "רשות המים, ביד אחת אומרת שהיא רוצה לצמצם את תאגידי המים, וביד שניה מקימה תאגידים נוספים. שהציבור ישפוט", הוא אמר והוסיף, "חד משמעית רשות המים אשמה. היא זאת שנתנה את האישור להקים את התאגידים".

 

אשכנזי הוסיף כי הפורום מקדם הוזלה של תעריפי המים באמצעות הגדלת מכסת המים לתושב, וטען כי פנה לאלכס קושניר, ראש רשות המים בנושא.

 

הרשויות רוצות תאגיד משלהן

מכיוונן של הרשויות המקומיות עצמן מדובר בסוגייה מורכבת יותר. מצד אחד הן מעוניינות לעבור לניהול תאגיד עצמאי ולא להתאחד עם רשויות אחרות. לעניין זה מספר יתרונות מבחינתן: הדבר מביא לשליטה רבה יותר של גורמים בהנהלת העירייה בתאגיד וגם מפחית את החשש לקבלת שירות מרוחק המשולב עם רשויות הנחשבות לחלשות יותר. מצד שני, ניהול התאגיד העצמאי מייקר את מחירי המים לצרכן.

 

בגני תקווה, שם יוקם תאגיד מים עירוני, אמרו שהקמתו היא סוג של גזרה. "מאמצי המועצה בגני תקווה למנוע את הקמתו של תאגיד המים, במטרה לשמור על עלות צרכנית נמוכה לתושבים, לא צלחו. אבישי לוין, ראש המועצה, סבר מלכתחילה שההחלטה על הקמת תאגידי מים בהחלטה גורפת היא טעות ובבחינת בכייה לדורות".

 

"שום גוף אינו מרוויח מזה. רשויות חזקות ישארו חזקות, חלשות נשארות חלשות ומחיר המים רק עולה. החשיבה היא קפיטליסטית ומטרתה, להפריט כנראה את תאגידי המים בעתיד עבור הטייקונים".

 

בגבעת שמואל, בה עדיין לא אושרה הקמתו של תאגיד עצמאי, מתנגדים להתחבר לרשויות נוספות ומעוניינים לפעול ללא תאגיד. "העירייה מתנגדת בתוקף לחיבור גבעת שמואל לתאגיד אזורי הואיל והיא רואה בכך פגיעה בשירות לתושביה. גבעת שמואל חותרת להמשיך לשרת את תושביה באופן עצמאי ואופטימלי".

 

בשוהם, שגם בה עדיין לא קם תאגיד מקומי, נלחמים בכל התותחים על מנת לקבל אישור להימנע מקבלת שירותי מים מתאגיד של רשויות מקומיות סמוכות, כדוגמת לוד, ומבקשים לנהל את משק המים בתחומי העירייה או באמצעות תאגיד מקומי.

 

"המועצה הגישה לשרי האוצר והפנים בקשה להחרגה על פי סעיף 9 לחוק תאגידי המים. הבקשה להחרגה שהוגשה לרשות המים נדחתה והמועצה הגישה עתירה לבג"ץ בנושא. מאז, במשך כשלוש שנים הנושא תלוי ועומד. בתשובה לבג"ץ הודיע שר הפנים שהוא תומך בהחרגה. שר האוצר התנגד. המועצה מנהלת מאבק משפטי נגד רשות המים ושר האוצר, כיון שניהולו היעיל של משק המים בשוהם מצדיק את ההחרגה. אנו מקויים ששר האוצר החדש יתמוך גם הוא בבקשה", אמרו במועצה המקומית.

 

אמון הציבור: פגיעה כלכלית ושירותית בצרכנים

מהשלטון המקומי נמסר כי התאגידים החדשים יוקמו בהתאם להסכמות מרכז השלטון המקומי עם משרד האוצר שעוגנו בהמלצות ועדת ניסן ובהחלטת ממשלה. רשויות כמו גני תקווה וגבעת שמואל הינן רשויות בעלות יכולות גבוהות ומוכחות בניהול עצמי של משק המים והביוב - ולכן ראוי לאפשר להן להקים תאגיד מים וביוב עצמאי".

 

עוד הוסיפו בשלטון המקומי כי "ראוי להשלים בדחיפות את החקיקה הראשית המסדירה את המלצות ועדת ניסן - על מנת לאפשר לרשויות המקומיות לקדם התייעלות בתאגידי המים ולהוריד את העלויות ואת מחירי המים לאזרחים".

  

גלית אבישי, מנכ"לית ארגון אמון הציבור: "רשות המים הוקמה על מנת לדאוג שתאגידי המים יפעלו בצורה יעילה תוך שמירה על תחזוקת התשתיות והגנה על תעריפי המים משיקולים זרים. לצערנו, יש פגם משמעותי בהתנהלותה של רשות המים, אשר מצד אחד התחייבה באופן ברור וציבורי לפעול לצמצום מספר התאגידים, אך מנגד ממשיכה לאשר הקמת תאגידים חדשים, פעולה שפוגעת בציבור מבחינה כלכלית ומבחינה שירותית.

 

"הוספת תאגידי מים ברשויות המקומיות הקטנות יוצרת עלויות נוספות למחיר המים בצורת משכורות, משרדים והוצאות תפעוליות נוספות. התנהלות רשות המים בנושא זה מוכיחה שמתוך כלל השיקולים העומדים בפניה, טובת הצרכנים אינה מהראשונות. רשות המים חייבת לפעול לצמצום מסיבי של כמות תאגידי המים בישראל ולפקח בצורה קרובה והדוקה יותר על פעילותם. במציאות בה פועלים 54 תאגידים לרשות המים אין את היכולת לפקח באופן יעיל, בוודאי בהיעדר סנקציות משמעותיות", מסכמת אבישי.

 

מפורום מנכ"לי תאגידי המים נמסר בתגובה: "חשוב לדעת כי 48 האחוזים המועברים לתאגידים מסך תעריף המים, מתחלקים לשלושה מרכיבים: 31% מתוכם משמשים למימון תחזוקה ושיקום תשתיות שהוזנחו במשך שנים (טרם הקמת התאגידים), 31% נוספים למימון טיפול בבזבוז מים ורק 38 האחוזים הנותרים משמשים לתפעול התאגיד עצמו. מה שאומר שרק כ-15% מכלל תעריף המים בכללותו משמש לניהול התאגידים, ולא מחצית. חבל שברשות המים לא טורחים לפרט את הקיים ויוצרים מייצג שווא המטעה את הציבור.

 

"בימים האחרונים אף פנו תאגידי המים למנכ"ל רשות המים, אלכס קושניר, בדרישה להגדיל את מכסת המים בתעריף הנמוך לכלל האזרחים; מ-3.5 מ"ק מים לנפש לחודש, ל-5 מ"ק. ברשות, משום מה, החליטו שלא להיענות לאותה יוזמה, שאמורה הייתה להוזיל את תעריף המים לכלל האזרחים".

 

לעדכונים שוטפים - הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה וצרכנות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים