שתף קטע נבחר

ו' הכספים לאוצר: החזירו המכס על יבוא טקסטיל

ועדת הכספים דרשה מהאוצר לבטל את הצו שמסיר את המכס על יבוא של מוצרי טקסטיל. התערבות הוועדה נעשתה בעקבות התנגדות תעשיית הטקסטיל לצו מחשש לסגירת מפעלים והעלאת האבטלה. המכס בוטל על פי החלטת הממשלה על סמך המלצת ועדת טרכטנברג

ועדת הכספים דרשה היום (ד') מהאוצר לבטל לאלתר ולמפרע את הצו של שר האוצר שמבטל את המכס על יבוא של חלק ממוצרי הטקסטיל. הצו פורסם לפני 5 חודשים ונכנס לתוקף ב-1 בינואר. המכס בוטל על פי החלטת הממשלה על סמך המלצת ועדת טרכטנברג, להפחית את שיעורי המכס על כלל הפרטים התעשייתיים למעט רכב וחלקיו.

 

המכס נגד סמסונג: זה לא טאבלט, זה טלפון 

האוצר: נפחית את המכס על יוגורט וגבינות רכות

אחד מ-10 עובדים בטקסטיל לא מקבל שכר בזמן

 

הוועדה התערבה למרות שהחוק מחייב את אישור מליאת הכנסת של צווי המכס, בהמלצת ועדת הכספים רק במקרים של העלאת שיעורי המכס. האישור לא נדרש להפחתת מכסים. התערבות הוועדה נעשתה על סמך חוות הדעת של היועצת המשפטית שלה עו"ד שגית אפיק כי לפי הפרשנות הראויה של החוק יש לאפשר לוועדה לגבש המלצה למליאת הכנסת להתנגד גם להפחתת מכסים.

 

היו"ר הזמני של הוועדה ח"כ משה גפני (יהדות התורה) ביקש מנציגת האוצר שתפעל לבדוק מחדש את השלכות הצו על התעשייה המקומית אם ביטול המכס הביא להפחתת מחירי המוצרים. "אחרת אבקש מהוועדה בשבוע הבא להמליץ על ביטול הצו". עוד ביקש ממנה כי בתקופה הקרובה, בטרם הוקמה הממשלה, שהאוצר יימנע מהוצאת צווי מכס ללא קבלת הסכמה מראש של הוועדה.

 

"במצב הקיים המדינה כמעט משותקת. מליאת הכנסת איננה מתפקדת כרגיל, ואין דרך אחרת כל זמן שוועדת הכספים מתפקדת בהרכב זמני", אמר גפני. הוא ציין כי בימים כתיקונם הוועדה והמליאה יכולים להתערב בפרק זמן קבוע לאחר כניסת הצווים לתוקף כדי למנוע את הפעלתם למפרע. ימי פגרות הכנסת לא נחשבים במניין התקופה. אבל כיום הכנסת נמצאת בתקופת ביניים ולכן מתבקש האוצר להימנע לפחות מצעדים חד צדדיים.

 

עו"ד עירית ויינברגר מהלשכה המשפטית של רשות המסים, השיבה כי בחודשים האחרונים לא יצאו צווים חדשים ואין כרגע צווים חדשים בצנרת. אבל היא לא יכולה להתחייב למדיניות המבוקשת של קבלת אישור מראש של הוועדה לפני הוצאת כל צו, למרות שבחיי המעשה מאד בעייתי ולא טוב למשק לבטל צו למפרע.

 

חשש לסגירת מפעלים ופיטורי עובדים

התערבות הוועדה נעשתה בעקבות התנגדות תעשיית הטקסטיל המקומית לביטול המכס מחשש לסגירת מפעלים ולאבטלה גבוהה, והחשש שביטול המכסים לא תורם להוזלת מחירים. הביטול מותנה במתן הטבה מקבילה ליצוא מוצרים ישראליים על פי הסכמי הסחר ההדדיים עם המדינות המייצרות את מוצרי הטקסטיל המיובאים. אבל התעשיינים טענו כי השוק הסיני ממנו נרכשים רוב מוצרי הטקסטיל, לא מעניק לתוצרת ישראל הטבות דומות.

 

ח"כ אבישי ברוורמן (עבודה) חיזק את דברי התעשיינים. "אנחנו לא מעניינים את השוק הסיני. המדינה תפסיד מסים במאות מיליוני שקלים ותאלץ לשלם מיליונים כדמי אבטלה לפועלי הטקסטים המפוטרים. כל המהלך נועד לעזור רק לכמה יבואנים". ח"כ יעל גרמן (יש עתיד) שאלה אם יש הסכמי סחר לא ידועים שמצדיקים את הצו. השיב לה חבר סיעתה ח"כ מאיר כהן, לשעבר ראש עיריית דימונה שהתמודד עם סגירת מפעל כיתן המקומי, "אין שום הסכמים. יש רק קבוצת מקורבים לשלטון שיודעים ללחוץ על הכפתור הנכון".

 

הוועדה תחליט בשבוע הבא על צעדיה על פי התשובות שתקבל מהאוצר להצעות גפני.

 

בראשית הדיון ביקש ח"כ ברוורמן שהוועדה תדון בעסקת המכירה של כימיקלים לישראל לחברת פוטאש הקנדית שעלולה להביא לפיטורי עובדים במפעלי ים המלח עקב מעורבות החברה הקנדית גם בהפקת האשלג בצד הירדני של הים.

 

ח"כ איציק שמולי (עבודה) ביקש דיון בהתייקרות מוצרי החלב שהיא "גזירה שערורייתית שרוב הציבור לא יעמוד בה". גפני הגיב שהוא יעלה עניין זה לשר האוצר אך ציין כי הנושא איננו בסמכות ועדת הכספים אלא של ועדת הכלכלה. הוא הודה כי הוועדה בראשותו בכנסת הקודמת "התמקדה במקרו כלכלה וכשלה בהשלכותיה על הצרכן הקטן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
להחזיר המכס על יבוא טקסטיל
צילום: רויטרס
ח"כ משה גפני
צילום: גיל יוחנן
מומלצים