שתף קטע נבחר

קניה: הקלפיות נפתחו, שוטרים נהרגו במומבסה

99 אלף אנשי כוחות ביטחון מאבטחים את הבחירות בקניה. באזור מומבסה הרג ארגון בדלני חמוש שוטרים, אך עד כה לא נרשמו תקריות מהסוג שאפיין את הבחירות הקודמות, אז נהרגו כ-1,100 בני אדם. המצביעים מתלוננים בעיקר על התורים העצומים

יום הבוחר בקניה נפתח באלימות – אך לא מהסוג שאפיין את הבחירות הקודמות. לפחות 12 בני אדם נהרגו בתקיפות של קבוצות בדלנים חמושים באזור מומבסה. לפחות חמישה מהם שוטרים שנרצחו במצ'טות. ברחבי המדינה ממתינים המצביעים במשך שעות בתורים ארוכים ביותר. לא נרשמו תקריות אלימות אחרות ולא ידוע עד כה על אלימות בין הפלגים הפוליטיים והאתניים היריבים.

 

תור בניירובי  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תור בניירובי (צילום: AFP)

אשתו של ראש הממשלה, אידה אודינגה, מראה את אצבעה המוכתמת בדיו לאחר ההצבעה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אשתו של ראש הממשלה, אידה אודינגה, מראה את אצבעה המוכתמת בדיו לאחר ההצבעה(צילום: רויטרס)

 

הארגון "המועצה הרפובליקנית של מומבסה", המבקש עצמאות מקניה, איים באלימות ביום הבחירות וככל הנראה קיים.

כ-200 בני אדם, חמושים ברובים, במצ'טות ובחץ וקשת טמנו מארב לשוטרים לפנות בוקר והרגו חמישה מהם. בהתקפה שנייה נהרגו שוטר, חמישה חמושים ופקיד הקשור לארגון הבחירות באזור. גורמים במשטרה האשימו את הארגון הבדלני, אם כי איש עדיין לא קיבל אחריות למעשים.

 

בעקבות התקיפות הוטסו לאזור מומבסה עוד 400 שוטרים. כ-99 אלף שוטרים הוצבו ברחבי המדינה ביום הבחירות, לנוכח האלימות שאפיינה את הבחירות הקודמות, שנערכו לפני חמש שנים. אז נהרגו כ-1,100 בני אדם בעימותים שפרצו בין תומכי היריבים הפוליטיים, שסירבו לקבל את התוצאות. כ-600 אלף תושבים נעקרו מבתיהם ואלפים מהם עדיין שוכנים במחנות.

 

עם זאת, התקיפות הקטלניות לא מבשרות על אלימות בקנה מידה ארצי, שכן מקורן בשאיפות הבדלניות של קבוצה קטנה יחסית באזור מסוים, ולא ביריבות הפוליטית, החברתית והכלכלית בין שתי הקבוצות האתניות הגדולות, קיקויו ולואו, שאנשיהן, אוהורו קנייתה וראילה אודינגה, מתמודדים זה מול זה בבחירות.

  

14 מיליון בעלי זכות הצבעה בקניה יבחרו היום נשיא, חברי פרלמנט ומושלי מחוזות, ולראשונה יצביעו לאסיפה הלאומית שכוננה החוקה החדשה. תפקיד ראש הממשלה, שנוצר במסגרת ההסכם שנחתם לאחר גל האלימות של הבחירות הקודמות, יבוטל.  

 

ברחבי המדינה הביעו מצביעים תסכול עצום מהתורים הארוכים. חלקם התייצבו בקלפיות בארבע לפנות בוקר, כדי להספיק להצביע לפני יום העבודה, אך התאכזבו מהתהליך האיטי שגרם להם להמתין שעות. קניה משתמשת לראשונה בטכנולוגיה שכוללת זיהוי טביעות אצבע ונועדה למנוע זיופים. במקומות רבים האמצעים הטכנולוגיים קרסו ועיכבו את תהליך ההצבעה.

 

תור ארוך בניירובי. "בלבול, תמיד בלבול" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תור ארוך בניירובי. "בלבול, תמיד בלבול"(צילום: AFP)

 

אודינגה מצביע בניירובי. "מעולם לא התייצבו רבים כל כך להצביע" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אודינגה מצביע בניירובי. "מעולם לא התייצבו רבים כל כך להצביע"(צילום: EPA)

 

"מעולם לא התייצבו הקנייתים להצבעה במספרים גדולים כל כך", טען ראש הממשלה ראילה אודינגה, שגם מתמודד בבחירות, "אני בטוח שהם הולכים להצביע למען שינוי". ואילו יריבו אוהורו קנייתה, שמכהן כעת כסגן ראש הממשלה, פרסם מסר פייסני: "לאומה הזאת יהיה נשיא והנשיא הזה ייצג את כל הקנייתים". אין זה מקרי שקנייתה בוחר להיזהר בדבריו – הוא וסגנו להתמודדות יעמדו בחודש הבא לדין בבית הדין הפלילי הבינלאומי, על חלקם בתכנון המהומות הקטלניות בבחירות הקודמות.  

 

הפרות סדר וזיופים הם תופעות רווחות בבחירות בקניה, אף על פי שמשקיפים בינלאומיים אומרים כי הם מאמינים שמערכת הבחירות המשתפרת תקשה הפעם על ביצוע זיופים נרחבים. רבים מתומכיו של אודינגה מאמינים שהנשיא מוואי קיבאקי "גנב" מאודינגה את הבחירות בשנת 2007 - אמונה שהציתה את האלימות שגבתה את חייהם של בני אדם רבים במדינה.

 

שלט נגד אלימות. "אישה טיפשה מחריבה את ביתה במו ידיה" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שלט נגד אלימות. "אישה טיפשה מחריבה את ביתה במו ידיה"(צילום: AFP)

קלפי בקיברה. 14 מיליון בעלי זכות הצבעה (צילום: AP) (צילום: AP)
קלפי בקיברה. 14 מיליון בעלי זכות הצבעה(צילום: AP)

תומך של אוהורו קנייתה צבע את ציפורניו בצבעי המפלגה (צילום: AP) (צילום: AP)
תומך של אוהורו קנייתה צבע את ציפורניו בצבעי המפלגה(צילום: AP)

 

קנייתה ושותפו למרוץ ויליאם רוטו נאשמים בבית המשפט הבינלאומי הפלילי בארגון פרץ האלימות

 ב-2008-2007. אם קנייתה ינצח בבחירות, ייתכן שהוא ייאלץ לבלות חלק גדול מתקופת כהונתו בבית המשפט בהאג. 

 

משקיף חיצוני מאוגנדה, שהגיע לפקח בקלפי בקיברה, שכונת העוני הגדולה ביותר בניירובי, אמר כי הוא מתרשם לטובה ממספרם הגבוה של המצביעים. אך המצביעים עצמם היו מתוסכלים. בקיברה נעמדו בתורים כאלף בני אדם עוד לפני עלות השחר. ארתור שקווירה אמר כי הוא התייצב בארבע לפנות בוקר אך עזב את התור כי לא היה ברור איפה עליו לעמוד. "אנחנו צריכים להכין את אזורי הקלפי האלה מוקדם יותר", התלונן, "בלבול, כל הזמן בלבול".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אודינגה מצביע בניירובי
צילום: EPA
מומלצים