שתף קטע נבחר

שובתת רעב 12 שנה מואשמת בניסיון התאבדות

תושבת מדינת המחוז מניפור שבהודו, אירום שרמילה, פתחה בשביתת רעב לפני 12 שנים במחאה על חוק שמעניק סמכויות נרחבות לחיילים נגד המורדים ומאפשר להם להרוג ולאנוס בלי חשש מעונש. היא מוזנת בצינור ועומדת לדין על ניסיון התאבדות. "איני רוצה ליטול את חיי, אני רוצה צדק ושלום", טענה

אירום שרמילה לא סעדה כבר 12 שנים. ההודית בת ה-40 שובתת רעב במחאה על חוק ששולל זכויות אדם ואזרח והיא ניזונה בכפייה באמצעות צינור. היא הועמדה היום (יום ב') לדין בגין ניסיון התאבדות. המשפט ימשוך בוודאי תשומת לב תקשורתית לאישה ולמחאתה השקטה במדינת מניפור הקטנה שבצפון-מזרח הודו, נגד "חוק הסמכויות המיוחדות של הכוחות המזוינים".

 

שרמילה בדרכה למשפט. משוחררת פעם בשנה ושבה לשבות רעב (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שרמילה בדרכה למשפט. משוחררת פעם בשנה ושבה לשבות רעב(צילום: AFP)
 

במסגרת החוק, שתקף בקשמיר ההודית ובאזורים בצפון-מזרח הודו, חיילים מורשים לירות כדי להרוג חשודים כמורדים מבלי לחשוש מחקירה או העמדה לדין. הם גם יכולים לעצור ללא צו. למשטרה ניתנת סמכות נרחבת לערוך חיפושים ולהחרים כראות עיניהם.

 

שרמילה, שתומכיה מכנים "אשת הברזל", היא סמל המאבק נגד החוק. הפעם האחרונה שבא אוכל לפיה הייתה ב-4 בנובמבר 2000, בעיר אימפל, בירת מדינת המחוז מניפור. מדינתה היא אחת מכמה שמתמודדות עם מרידות. היא נעצרה שלושה ימים לאחר מכן ומאז היא מוזנת בזונדה. על פי החוק, היא משוחררת ממעצר מדי שנה כדי לראות אם תמשיך לשבות רעב. משהיא "שבה לסורה" – היא מוחזרת למעצר וההזנה הכפויה נמשכת גם כן.

 

מקורה של התביעה הנוכחית נגדה בהפגנה שבה השתתפה בניו דלהי ב-2006. המשטרה תפסה אותה במקום ההפגנה, אשפזה אותה והגישה תלונה על ניסיון התאבדות. היא טענה לחפותה היום בבית המשפט.

 

"אני אוהבת את החיים. אני לא רוצה ליטול את חיי אבל אני רוצה צדק ושלום", אמרה שרמילה לבית המשפט. משפטה ייפתח ב-22 במאי. אם תורשע היא עלולה להישלח לשנת מאסר. "אני אמשיך בצום שלי עד שהחוק יבוטל", הצהירה.

 

שרמילה מובלת למשפט. "אוהבת את חיי" (צילום: AP) (צילום: AP)
שרמילה מובלת למשפט. "אוהבת את חיי"(צילום: AP)

 

מחוץ לאולם הפגינו תומכיה של שרמילה. "הצבא ההודי צריך לסגת ממניפור והרשויות צריכות לבטל את האישומים נגדה", אמר מפגין, סוצ'טה דיי.

 

ארגוני זכויות אדם הפועלים באזור טוענים כי החיילים מנצלים את החסינות שמקנה להם החוק כדי לעצור, לענות ולהרוג מורדים חשודים, ולעתים אף מביימים קרבות ירי כתירוץ להרוג. אך הצבא טוען כי הוא זקוק לסמכויות יוצאות הדופן כדי להתמודד עם המורדים. שר המשפטים ההודי, אשוויני קומאר, הגן על החוק ואמר כי יש בו צורך באזורים שבהם קיים קושי משפטי. "הדעה של המוסד הביטחוני וסוכנויות המודיעין קריטית בנושאים כאלה", צוטט קומאר בתקשורת המקומית אתמול.

 

תומכי שרמילה מחוץ לאולם. לטענתם, החוק מנוצל להרג, אונס וסחר בסמים (צילום: AP) (צילום: AP)
תומכי שרמילה מחוץ לאולם. לטענתם, החוק מנוצל להרג, אונס וסחר בסמים(צילום: AP)

 

אבל ארגוני סטודנטים במניפור חולקים על כך וטוענים שהחוק מנוצל לרעה ומאפשר לחיילים להתייחס לאזרחים כאל מורדים. קנדי סנאבם, חבר אגודת הסטודנטים של מניפור, אמר כי חרף סמכויותיו הנרחבות, הצבא לא הצליח להשתלט על המרידה ולמעשה מספר המורדים גדל.

 

וייתכן שהחיילים מנצלים את כוחם לפעילויות אחרות לחלוטין. בשבוע שעבר נעצר קצין וברשותו נמצאו סמים בשווי מיליוני דולרים. על רקע המחאה הציבורית החריפה בהודו שהתעוררה עם האונס הקבוצתי והרצח של סטודנטית בדלהי, טוענים ארגוני נשים שהחוק מאפשר לחיילים לאנוס מבלי לחשוש מעונש.

 

ועדה שמינתה הממשלה המליצה לפני חודשיים לשקול מחדש את החוק ולהסיר את ההגנות על חיילים במקרים של אלימות מינית. אך הממשלה לא שינתה את החוק כשאישרה שורה של צעדים להגנה על נשים. על פי החוק, ניתן להעמיד חייל לדין רק באישור הממשלה הפדרלית. ב-20 השנים האחרונות, ממשלת קשמיר ההודית הגישה 50 בקשות העמדה לדין. הממשלה הפדרלית דחתה את כולן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שרמילה. "אשת הברזל"
צילום: AFP
מומלצים