שתף קטע נבחר

חשמל כשר בבני ברק: כ-120 שקל לסוף שבוע

תושבים שומרי שבת בבני ברק מתנתקים מחברת החשמל בשבתות מכיוון שהחברה מחללת שבת. התחליף: תחנה עם גנרטורים אליה מתחברים התושבים. הבעיה: הגנרטורים המזהמים והמרעישים ממוקמים בשטח ציבורי סמוך לבתי מגורים, ומטרידים את השכנים. העירייה: "אין מטרדי רעש וזיהום אוויר"

ממה עדיף ליהנות ביום שבת - מחשמל כשר או מגנרטור מרעיש? שאלה זו מטלטלת את תושבי בני ברק, בשל תחנת גנרטורים המופעלת באמצעות סולר, ומספקת לאלפי משפחות בעיר חשמל בשבת. התושבים מתנתקים בסופי שבוע מחברת החשמל, כיוון שהיא מחללת שבת, ומתחברים לתחנת הגנרטורים, אולם משפחות הגרות בסמוך מדווחות על מטרדי רעש, זיהום ופגיעה באיכות חייהם בשל פעילות תחנה זו.

  

תושבי דרום ת"א: לרשויות לא אכפת שנחלה בסרטן  

אתר חדש ימצא לכם מפגעים ליד הבית

המפעל זוכה מאשמת זיהום "ולו מחמת הספק"

 

לפי זרמים חרדיים מסוימים, שרובם ממוצא אשכנזי-ליטאי, החיבור לרשת חברת החשמל בשבת אסור מכיוון שעובדים יהודים עובדים בחברה ולפיכך החיבור לרשת מהווה חילול שבת. זרמים חרדיים אחרים, ש"סניקים לדוגמא, נשארים בדרך כלל מחוברים לרשת החשמל באמצעות שעון שבת, המפעיל ומכבה מכשירים באופן אוטומטי.

 

"היתה תחנה קטנה - והיא גדלה"

הרחובות "שמעיה" ו"הלוחמים" בבני ברק, שוכנים במקומות גבוהים יחסית בעיר, מול גן העצמאות. מזה שנים שמוצבים בקצה הגן, מול בנייני המגורים, גנרטורים המופעלים בסופי שבוע. הגנרטורים מרעישים כשהם פועלים ופולטים עשן ופיח מארובותיהם. "בתחילה זו היתה תחנה קטנה אך לאט לאט היא גדלה", אומר תושב רחוב שמעיה.

 

תושבי המקום טוענים כי התחנה פועלת בשטח ציבורי פתוח, שאינו מיועד מבחינה תכנונית למטרה זאת. לפני כחמש שנים אף הגישו התושבים עתירה נגד הגנרטורים ובית המשפט הורה לעירייה לטפל במפגעים, אך אלה לא טופלו.

 

הגנרטורים מרעישים ומזהמים את האוויר בשבת ()
הגנרטורים מרעישים ומזהמים את האוויר בשבת

 

לאחרונה, החליטה עיריית בני ברק להקים בשטח מאגר מים שבצמוד לו פועלות משאבות. לצורך זה הוזזו הגנרטורים ממקומם אך במקום להרחיקם מבתי התושבים, התחנה התקרבה אליהם. הפרויקט החדש הביא לכך שנוסף על גנרטורים, צפויים להיות באזור גם חדרי חשמל המיועדים למשאבות שימוקמו בתוך מבני בטון.

 

יש לציין כי גם בעניין מאגר המים הוגשה עתירה נגד העירייה לבית המשפט, והיא טרם הוכרעה. בעתירה טוענים התושבים, כי מדובר בשטח ציבורי פתוח ושהשימוש התכנוני אינו מאפשר את הקמת מאגר המים. כמו כן הם טוענים כי העירייה לא הסדירה את הטיפול בגנרטורים למרות שהתבקשה לעשות כן.

 

חשמל כשר - 800 שקל בחודש

"קניתי פה דירה לפני שלוש שנים וחצי, ועל פי התוכנית היא היתה אמורה להיות מול גן ירוק במקום הכי טוב בעיר. במקום זאת קיבלתי אזור תעשייה", אומר תושב רחוב שמעיה, חרדי שומר שבת בעצמו. "לא די בכך שהגנרטורים מרעישים ומזהמים את האוויר, עכשיו חופרים בריכה והגנרטורים מתקרבים אלינו. בעקבות הבנייה החדשה נוספו עוד מתקנים עם קרינה מסוכנת והכל במרחק מטרים ספורים מהבית.

 

"אני לא צריך את הגנרטורים, טוב לי עם שעון שבת וחיבור לחברת החשמל, אבל אם משתמשים בגנרטורים, שזה לא יהיה על הגב שלי. אני כל השבוע עובד ובשבת אני רוצה לנוח. איכות הסביבה לא מעניינת את עיריית בני ברק".

 

תושב נוסף ברחוב אומר, כי מכחצי שעה לפני כניסת השבת ועד חצי שעה מצאתה, סובלים תושבי האזור מריח של פיח וסולר וממטרדי רעש. "פנינו אין ספור פעמים למשרד לאיכות הסביבה ולעירייה, אך גם מההליכים המשפטיים העירייה מתעלמת".

 

גורמים בבני ברק טוענים כי מדובר בעסק כלכלי המכניס לעמותות חרדיות לא מעט כספים. לפי הערכה של אחד התושבים בעיר מדובר באלפי משפחות שמחוברות לשירות ומשלמות מדי שבוע כ-120 שקל לצריכת חשמל בשבת באמצעות הגנרטור.

 

אם אותה משפחה מבקשת גם חיבור לאחד המזגנים, מחיר השירות קופץ לכ-200 שקל בשבוע. על פי הערכות, הצריכה של "חשמל כשר" בסופי שבוע עולה למשפחה בבני ברק בין 500-800 שקל - הכנסה לא רעה שמסבירה לטענת הגורמים בבני ברק את השיקול האמיתי למיזם החשמל הכשר.

 

"מעבר למטרד הסביבתי הקשה של פיח ורעש, מדובר בסכנת נפשות. יש פה ילדים שמשחקים ומסתובבים והתקן הזה לא בטיחותי. אני לא רוצה לדמיין מה עלול לקרות אם יהיה כאן פיצוץ", אמר אחד מתושבי האזור.

 

 

גם במשרד לאיכות הסביבה קיבלו באחרונה תלונות מתושבים. לפי בדיקת המשרד, הגורם שמפעיל את הגנרטורים מדי סוף שבוע במתחם הרחובות שמעיה והלוחמים בבני ברק הוא "ועד מקדשי שביעי", המכונים גם "הוועדה למען קדושת השבת מקדשי שביעי".

 

מכתב ששלח לאחרונה ברוך ובר, מנהל מחוז תל אביב במשרד, אל הרב יום טוב קופשיץ, העומד מאחורי המיזם של הגנרטורים, מתריע בפניו על הפרת חוק אוויר נקי. "במהלך הביקורת נמצא כי קיים יסוד סביר להניח שפעילות הגנרטורים במתחם בסופי שבוע יוצרת מפגעים סביבתיים, פולטת עשן שחור וחושפת את האוכלוסייה (אשר בה ילדים רבים ואוכלוסיות רגישות אחרות), המתגוררת ופעילה במרחק עשרות מטרים בודדים מהמתחם, לזיהום אוויר חזק או בלתי סביר. יצויין, כי במהלך הביקורת נמצא פיח רב שהצטבר על גבי הארובות וסביבתן", כך טען ובר מול קופשיץ.

 

בסיכום הדברים, התריע המשרד כי אם לא יטפל קופשיץ במפגעים, ינקוט באמצעים משפטיים מולו כולל עונשי מאסר עד שנתיים וקנסות עד 678 אלף שקל.

 

בקרוב: חשמל כשר גם בחברת החשמל

חברת החשמל מרכזת מאמצים כדי להפיק חשמל שיהיה מאושר לשימוש בשבת, ונעזרת במכון המדעי טכנולוגי להלכה. לדברי דן דוידיאן, מהנדס במכון, "החברה עובדת במתכונת שדורשת מעובדיה להפעיל ידנית מכונות ומשאבות בשבת. ההסבה לאוטומציה טובה גם לימי חול וגם לשבת ומשתלבת עם הצורך בהחלפת מערכות שהתיישנו והחובה לפעול נגד זיהום אוויר".

 

דוידיאן מעריך, כי בתוך פחות משנה החברה תספק חשמל שלא דורש הפעלות ידניות, והמכון מקיים התייעצויות עם רבנים בירושלים ובני ברק כדי להגיע איתם לפתרון כולל שיספק את הקהילות החרדיות בהפעלת שעון שבת על רשת החשמל של חברת החשמל, במקום להתחבר לגנרטור.

 

חברת החשמל - בקרוב שעון שבת במקום אנשים (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
חברת החשמל - בקרוב שעון שבת במקום אנשים(צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

מעיריית בני ברק נמסר בתגובה: "הגנרטורים הפועלים בשבתות ובחגים אינם מהווים מטרד לרעש ולזיהום אוויר, בהתאם לחוות דעת מקצועיות. חוות דעת אלו הוגשו גם במסגרת עתירה מינהלית שהגישו השכנים, לפני כחמש שנים, כנגד העירייה לבית המשפט המחוזי בתל אביב.

 

"בעתירה זו הועלו כל הטענות, וביהמ"ש המחוזי לא נתן כל סעד משפטי לפונים. הוגש גיליון דרישות לוועד הגנרטור, שאגב אין מדובר בחוות גנרטורים, אלא בגנרטור גדול וקטן לגיבוי, ע"י המחלקה לאיכות הסביבה בעיריית בני-ברק, בתיאום עם אנשי המקצוע במחוז תל אביב של המשרד הממשלתי להגנת הסביבה, וכעת הוועד אוסף את כל הנתונים ופועל בהתאם לדרישות אלו.

 

"בנוסף, בעתיד הלא רחוק, הכוונה היא להעתיק את מקומם של הגנרטורים ממקום זה, במסגרת עבודות מאגר מים במקום".

 

למרות ניסיונות חוזרים ונשנים, את תגובתו של הרב יום טוב קופביץ לא ניתן היה להשיג.


פורסם לראשונה 13/03/2013 22:06

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טל כהן
ארכיון - למצולמים אין קשר לכתבה
צילום: טל כהן
מומלצים