שתף קטע נבחר

עדיין אין אפיפיור חדש: עשן שחור בוותיקן

המוני המאמינים הקתולים חיכו לקריאה "הבמוס פאפאם", אבל 115 הקרדינלים לא הצליחו בהצבעה הראשונה להגיע להסכמה - ומכנסיית פטרוס הקדוש שבוותיקן יצא עשן שחור. מפגינות התפשטו מחוץ לכנסייה והתעמתו עם השוטרים

עדיין לא יצא עשן לבן. המוני המאמינים חיכו בכיכר פטרוס הקדוש לעשן הלבן ולקריאה "הבמוס פאפאם", אבל בינתיים הם קיבלו עשן שחור והמתנה ליום נוסף. הקרדינלים, שהתכנסו היום (ג') ל"קונקלווה" בקפלה הסיסטינית בוותיקן כדי לבחור את האפיפיור הבא, לא הגיעה בינתיים להחלטה על מחליף לבנדיקטוס ה-16, שפרש מתפקידו לפני שבועיים. היום נערכה הצבעה אחת, בימים הבאים כבר ייערכו עד ארבע הצבעות - עד לבחירת אפיפיור חדש.

 

מחוץ לכנסייה התפשטו מפגינות, שהתעמתו עם השוטרים המקומיים. עדי ראייה סיפרו כי שתי נשים לפחות לקחו חלק במחאה שאירעה מיד לאחר הפגנת נשים שבה הציתו נר עם עשן ורוד על גבעה מעל לוותיקן. המחאות באו על רקע דרישת ארגוני פמיניסטיות שדורשות ייצוג גדול יותר לנשים בכנסייה הקתולית.

 

ב"קונקלווה" חברים 115 קרדינלים מ-48 מדינות שונות, ובמהלך הדיונים הם ייפגשו מדי יום לשיחות בדלתיים סגורות, שבהן יכירו זה את זה, ידונו בסוגיות הקשורות בכנסייה ויעריכו מה מידת התאמתם של המועמדים לכס הקדוש. במהלך כל ימי ה"קונקלווה" מנותקים הקרדינלים מהעולם החיצוני והם אינם מורשים להשתמש בטלפונים ובאינטרנט או לקרוא עיתונים. הליך ההצבעה נמשך עד שאחד המועמדים מקבל לפחות שני-שלישים מהקולות, כלומר - 77 קולות.

 

אין עשן לבן (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
אין עשן לבן(צילום: Gettyimages)

 

ההפגנה בוותיקן (צילום: AP) (צילום: AP)
ההפגנה בוותיקן(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

הקרדינלים כותבים על גבי פתקים את המועמד שלדעתם צריך להיבחר ומשליכים אותם לתוך גביע מזהב. אם לא הושג הרוב הדרוש, כמו הפעם, הפתקים והנייר שעליו נכתב חישוב הקולות נשרפים יחד עם תוסף הגורם לעשן שחור, דבר שמעיד על כך שלא נבחר עדיין אפיפיור חדש. אם לא תושג הכרעה תוך שלושה ימים של הצבעות, הן יושעו ליום אחד, כדי לאפשר לקרדינלים לדון זה עם זה, להתפלל ואף לעשות מדיטציה.

 

ואלו המועמדים

ב-2,000 השנים האחרונות שלטו 265 אפיפיורים על העולם הנוצרי. כל ה-265 היו לבנים, ויכול להיות - אם כי לא בסבירות גדולה - שהאפיפיור החדש יהיה שחור. בכל מקרה, סביב אף אחד מן המועמדים אין קונצנזוס ולכן קשה לנחש את זהות ראש הכנסייה הקתולית הבא. אז מי בין המועמדים?

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

ביום שבו הודיע בנדיקטוס ה-16 על פרישתו מתפקיד האפיפיור לא היה קרדינל אנג'לו סקולה אחד משלושת הפייבוריטים להחליפו, אבל בחודש החולף דרך כוכבו. סוכנויות ההימורים סימנו את האיטלקי בן ה-70, המשמש כארכיבישוף של מילאנו, כמועמד הבולט לזכות בתפקיד הרם. סקולה, ששימש בעבר כפטריארך של ונציה, נחשב לשמרן. בעבר נטען שהוא מגנה לא רק הפלות, אלא גם פמיניזם והומוסקסואליות, ותכונות שאותן הוא מקשר עימם - כאינדיבידואליזם.

  

מעולם יליד יבשת אמריקה לא שימש כאפיפיור ואודילו פדרו שרר מברזיל הוא כנראה הקתולי בעל הסיכויים הטובים ביותר לשנות זאת. הקרדינל בן ה-63, הארכיבישוף של סאו פאולו, לא נחשב לשמרן מבחינה דתית, אבל גם הוא מתנגד להפלות. שרר הוא אחד מהקרדינלים הבודדים שמשתמשים באופן קבוע ברשתות החברתיות.

 

הקרדינלים מתכנסים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הקרדינלים מתכנסים(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

לפני חודש נחשב פטר טרקסון למועמד הבולט להחליף את בנדיקטוס ה-16 ולהיות האפיפיור השחור הראשון. כחלק מקמפיין מסתורי ברומא נתלו בעיר תמונותיו של טרקסון, קרדינל בן 64 מגאנה, אבל סוכנויות ההימורים כבר לא מעניקות לו את המקום הראשון ברשימת המחליפים הפוטנציאליים. טרקסון דובר שש שפות: אנגלית, פנטה (שפת אקאן שמדוברת בגאנה), צרפתית, איטלקית, גרמנית - וגם עברית, ומבין גם לטינית ויוונית. כמו בנדיקטוס ה-16, גם טרקסון סבור כי קונדומים אינם הפתרון למלחמה באיידס באפריקה. הוא טען כי התנזרות ונאמנות הן דרכים טובות יותר להילחם במחלה.

 

סקולה הוא המועמד המוביל להחזיר עטרה ליושנה, אבל לאיטלקים יש גם plan B. טרקיסיו ברטונה, בן 78, הוא אחד מ-28 הקרדינלים האיטלקים שמשתתפים בקונקלבה, ומהבולטים שבהם. בשנים האחרונות הוא מתפקד כדיפלומט של הוותיקן, לפני כן שימש בין היתר כארכיבישוף של גנואה. וגם לו יש שדים בארון, והתבטאויות מעוררות מחלוקת. הוא טען כי פרשת הפדופיליה בכנסייה נבעה מ"הסתננות הומוסקסואלית לכמורה", והואשם כי שיקר וטייח בפרשת ה"ותיליקס".

 

הקרדינל הקנדי מארק אולה, בן 68, לא נשמע בעבר נלהב מדי לשמש כאפיפיור. "עבורי זה יהיה סיוט", אמר ב-2011. לדבריו, הוא ראה את עומס העבודה שעל בנדיקטוס ה-16, "וזה לא דבר שאפשר לקנא בו. לדבר כזה אתה לא רוצה לעשות קמפיין". אולה, לשעבר הארכיבישוף של קוויבק, פרסם לפני חמש שנים בעיתונים בעיר מכתב התנצלות על "הטעויות" של הכנסייה המקומית, ובהן קידום אנטישמיות, גזענות ואפליית נשים והומוסקסואלים. אבל דעותיו בנושא הפלה מסורתיות יותר. במאי 2010 חזר אולה על דבריו שהפלה אינה מוצדקת בכל מקרה, לרבות אונס.

 

עוד מועמדים אפשריים: קרדינל אוסקר רודריגס מרדייאגה מהונדורס, הארכיבישוף של בואנוס איירס חורחה ברגוליו, הדרום אפריקני ווילפרד פוקס נפייר (הארכיבישוף של דרבן), הברזילאי קלאודיו הומס, והארגנטינאי לאונרדו סנדרי, כריסטוף שונבורן מאוסטריה (בן 68, הארכיבישוף של וינה), פיטר ארדו מהונגריה (בן 60, הארכיבישוף של בודפשט), שון אומאלי מארה"ב (בן 60, הארכיבישוף של בוסטון) וג'אנפרנקו רבאסי מאיטליה, בן ה-70.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הקרדינלים בכנסיית פטרוס הקדוש
צילום: רויטרס
מי יחליף את בנדיקטוס ה-16?
צילום: AP
מומלצים