שתף קטע נבחר

דיווח: בעלי פקדונות גדולים בקפריסין יפסידו יותר

רויטרס: בעלי פקדונות הגדולים ממאה אלף אירו ב-Bank of Cyprus, הבנק הגדול במדינה, עלולים להפסיד כ-62.5% מכספם. על פי הערכות קודמות, היו ההפסדים של בעלי פקדונות אלו בטווח שבין 30%-40%. מעמדה של קפריסין כמקלט מס צפוי להפגע קשות, מה שיחמיר את המשבר

בעלי הפקדונות הגדולים בבנק הגדול בקפריסין - Bank of Cyprus - עלולים להישאר רק עם 37.5% מכספם, כך על פי סוכנות הידיעות רויטרס. החשש הוא כי בעלי פקדונות הגדולים ממאה אלף אירו עלולים להינזק בהיקפים גבוהים הרבה יותר מההערכות המוקדמות, על רקע הקשחת תנאי החילוץ לקפריסין.

 

המהלכים האחרונים בהם נקטה הממשלה, כדוגמת מס על פקדונות בנקים, עלולים לפגוע באופן בלתי הפיך במעמדה הפיננסי של קפריסין בעולם כמקלט מס, מה שעלול להאיץ את הידרדרות המצב הכלכלי במדינה ולגרום לעלייה בשיעור האבטלה, לנוכח ירידה בהיקפי ההון הזר הנכנסים לאי. בסוכנות הידיעות רויטרס מציינים כי על פי הערכות קודמות, היו ההפסדים של בעלי פקדונות אלו בטווח שבין 30%-40% , ואילו כיום, ההערכה הרווחת היא שהם יאמירו לשיעור של עד כ-62.5% מכספם.

 

ביום שישי הגן נשיא קפריסין ניקוס אנסטאסיאדס על תוכנית החילוץ בהיקף של 10 מיליארד אירו עליה חתם עם האיחוד האירופאי בתחילת שבוע שעבר. לדבריו, מדובר בהסדר שצפוי להכיל את הסיכון של הגעת המדינה לחדלות פירעון מיידית. בתוך כך הודיע הנשיא כי "אין בכוונת המדינה לעזוב את גוש האירו, ובכל מקרה, אין בכוונתנו להעמיד את עתידה של המדינה שלנו למבחן".

 

תושבי קפריסין מביעים בימים האחרונים זעם רב בכל הקשור לתג המחיר שעליהם לשלם על תוכנית החילוץ - ובעיקר סוגיית החילוץ של הבנקים המקומיים. עם היוודע פרטי תוכנית החילוץ, התנפלו אזרחים שבבעלותם פקדונות בהיקף של מעל מאה אלף אירו בבנק השני בגודלו במדינה - Cyprus Populara Bank - המוכר יותר בשמו המקומי - Laiki - על פקדונותיהם וביקשו למשוך אותם, על רקע הודעת הממשלה כי כל נכסי הבנק אמורים לעבור באופן מיידי לבנק הגדול במדינה - Bank of Cyprus.

 

22.5% מהפקדונות ב-Bank of Cyprus הינם בהיקף הגבוה ממאה אלף אירו, ועל פי התקנות החדשות, לא יניבו ריבית. 40% מהפקדונות, בסכום הנמוך ממאה אלף אירו - יישאו ריבית ואף יהיו מוגנים על פי חוק במסגרת ערבות מדינה.

 

ביום חמישי האחרון נפתחו שוב הבנקים בקפריסין לאחר כמעט שבועיים בהם היו סגורים. פתיחתם לא לוותה בהתנפלות המונית, ואזרחי קפריסין, שביקשו למשוך את כספם, עמדו בתורים בשקט על מנת לקבל את המכסה היומית המותרת להם על פי החוק - 300 אירו בלבד. מגבלה נוספת קיימת על משיכת כסף מכספומטים.

 

בתוך כך, עולה מהתבטאויותיו של הנשיא כי המגבלות על ההון שהוטלו בשבועיים האחרונים צפויות לרדת בהדרגה. הוא לא מסר בדיוק מתי, אך הודיע כי הבנק המרכזי של קפריסין יבדוק את האופציה לביטולן מדי יום, ובהתאם להתפתחויות במצב. הנשיא, שנמצא בתפקידו רק כחודש ימים, הטיח ביקורת קשה על גוש האירו המבקש מקפריסין להתמודד עם מצב קרוב לבלתי אפשרי, תוך שהוא מעמיד בפניה "דרישות העלולות להעמיד אותה במבחן".

 

להערכת כלכלנים בגוש האירו, יתקשה נשיא קפריסין להסיר את הסנקציות שכבר הטיל, וזאת חרף הבטחתו כי הן יוסרו בהדרגה כשהמצב באי יחזור באיטיות לנורמליות. עם תחילת ההגבלות, הודיעה כאמור הממשלה כי הן יימשכו שבוע אחד בלבד, אולם בהמשך הודיע שר החוץ לואניס קאסולידס כי הן צפויות להישאר בתוקף לפחות חודש. ביום שישי האחרון, החליטה הממשלה לאפשר לאזרחים הקלה נוספת, והיא לבצע תשלומים למוסדות ממשלתיים או מוסדות ציבור בהיקף של עד 5,000 אירו. כל סכום גבוה מכך, דורש את אישורו של הבנק המרכזי. בנוסף, הוטלו מגבלות על העברת הון לחלק הטורקי של האי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הפגנות בקפריסין
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
כספומט בקפריסין
צילום: רויטרס
מומלצים