שתף קטע נבחר

שיאני השכר ב-2012: כמה קיבלו המנהלים?

חגיגת השכר בחברות הבורסאיות נמשכת: 10 מקבלי השכר הגבוה ביותר קיבלו בשנה שחלפה 122 מיליון שקל. בראש: דוד עזריאלי עם 23 מיליון שקל. וכמה נשים יש בין 50 המובילים?

חגיגת השכר בחברות הבורסאיות המשיכה גם בשנת ‭,2012‬ אם כי הניסיונות לצמצם אותה הצליחו במידה מסוימת. 10 מקבלי השכר הגבוה ביותר קיבלו ב-2012 סכום כולל של ‭122.5‬ מיליון שקל, בהשוואה ל-180 מיליון שקל שקיבלה העשירייה הראשונה ב-‭.2011‬ רף הכניסה לעשירייה הראשונה הוא שכר של ‭9.3‬ מיליון שקל לשנה (במונחי עלות לחברה‭.(‬

 

כתבות נוספות על שכר הבכירים בערוץ הקריירה :

 

מטבלת שיאני השכר ניתן לראות כי המגזר המתגמל ביותר בשנה החולפת היה הנדל"ן. הצלחתן של החברות הגדולות בענף, בעיקר בתחום הנדל"ן המניב (עזריאלי וגזית גלוב בראשן‭,(‬ הביאה את בכירי החברות לצמרת הטבלה.

 

נתון מעניין נוסף הוא היעדרן של נשים ברשימה. בקרב 50 המנהלים בעלי השכר הגבוה ביותר ישנה אשה אחת בלבד - חנה פרי-זן, שעד ספטמבר האחרון שימשה כמשנה למנכ"ל בנק הפועלים.

 

פרי-זן פרשה מהנהלת הבנק בעקבות פירוק החטיבה שניהלה, ועם פרישתה קיבלה ‭3.6‬ מיליון שקל (הפרשות לפנסיה‭.(‬ בעקבות זאת זינקה עלות שכרה ל-‭6.5‬ מיליון שקל (מתוכן משכורת ובונוסים בכשני מיליון שקל‭.(‬ כיום היא משמשת כיו"ר חברת ההשקעות פעילים, שבבעלות הבנק.

 

ברשימת 100 המנהלים בעלי השכר הגבוה נכללות 5 נשים, שמתוכן 4 מועסקות בחברות בשליטתה של שרי אריסון - בנק הפועלים, שיכון ובינוי וישראכרט.

 

עוד ניתן ללמוד מהטבלה כי על מנת להתברג בצמרת, השכר צריך להיות מלווה בבונוסים ובחבילת אופציות נדיבה. האופציות נחשבות לכלי יעיל להעלאת הערך של מניות החברה: כשהחברה צומחת והמניה עולה, כך עולה התגמול למנהל.

 

אלו הם 10 המנהלים שמובילים את טבלת השכר בחברות הבורסאיות:

 

1. דוד עזריאלי | יו"ר ובעל השליטה בעזריאלי

עלות שכר: 23 מיליון שקל

 

גיל: 90‬

 

תחום פעילות: נדל"ן מניב

 

השכלה: לימודי ארכיטקטורה בטכניון.

 

על האיש: איל הנדל"ן הישראלי-קנדי קפץ השנה למקום הראשון בטבלת שיאני השכר, מהמקום השני בשנה שעברה. עזריאלי בן ה-90 מעניק לחברה שהקים שירותי ייעוץ דרך שתי חברות קנדיות שבבעלותו. על פי הסכם העסקתו, שנחתם ואושר במאי ‭,2010‬ הוא זכאי לדמי ניהול של 8 מיליון שקל בשנה (צמודים למדד) ולמענק ששווה ל-‭1%‬ מה-EBITDA של החברה (הרווח לפני ריבית, מסים ופחת‭.(‬ המענק הזה הוא אשר העניק לעזריאלי את ראשות טבלת שיאני השכר בשנה החולפת. המענק הסתכם ב-‭14.3‬ מיליון שקל - הבונוס הגבוה ביותר שקיבל בכיר בחברה ציבורית בשנה החולפת.

 

קשה להתווכח עם תרומתו של עזריאלי לחברה, שהחלה לפעול בשוק הנדל"ן לפני 55 שנה בצפון אמריקה ולפני 30 שנה בישראל, עם הקמת קניון איילון ברמת גן. מאז שהחברה הונפקה, לפני 3 שנים, נהנה עזריאלי מדמי ניהול בעלות של 69 מיליון שקל. כבעל השליטה בחברה, המחזיק ב-‭72%‬ ממניותיה, הוא זכאי גם לדיבידנדים שמחלקת החברה, ובמשך 3 שנים גרף לכיסו 530 מיליון שקל (כ-400 מיליון שקל אחרי מס).

 

מניותיו של עזריאלי בחברה שוות היום כ-‭8.7‬ מיליארד שקל. הסכם העסקתו צפוי להסתיים ביוני הקרוב, אז יצטרכו בעלי המניות של החברה להכריע אם להמשיכו ל-3 שנים נוספות או לדרוש שינויים בהיקף השכר שלו. 4 ילדיו של עזריאלי מחזיקים במניות החברה, ובתו דנה אף מכהנת כסגנית היו"ר.

 

על החברה: קבוצת עזריאלי סיימה את השנה האחרונה עם רווח של 986 מיליון שקל. הנתון שמשקף יותר מכל את ההצלחה של החברה הוא התפוסה בנכסי החברה בישראל, שמתקרבת ל-‭.100%‬ החברה פתחה בשנה החולפת שני קניונים חדשים והיא נמצאת בשלבי פיתוח של נכסים נוספים. אחד האתגרים שעומדים בפני עזריאלי בשנה הקרובה הוא מציאת מחליף למנכ"ל הקבוצה, שלמה שרף, שביקש לעזוב את תפקידו.

 

2. דוד אביעזר | מנכ"ל פרוטליקס

עלות שכר: ‭11.95‬ מיליון שקל

 

גיל: ‭48

 

תחום פעילות: ביומד

 

השכלה: פרופ' לביולוגיה במכון וייצמן

 

על האיש: למרות ההפסדים הגבוהים שצברה חברת הביומד הישראלית, האחרון שבהם בסך 108 מיליון שקל בשנת ‭,2012‬ מתברג אביעזר בצמרת שיאני השכר, הודות לחבילת האופציות שקיבל מהחברה, שעלותן היא הגבוהה מבין 10 מקבלי השכר המובילים. במשך 16 שנותיו בפרוטליקס ידעה החברה עליות ונחשבה לאחת ההבטחות הגדולות של תעשיית הביומד הישראלית, אך גם נחלה מפלות כואבות, בעקבות דחיות חוזרות ונשנות באישור תרופת הדגל שלה לטיפול במחלת הגושה.

 

על החברה: פרוטליקס, המפתחת תרופות המבוססות על חלבונים מהצומח, נמצאת כיום בצומת מרכזי, כשהציבה את עצמה למכירה. החברה קיבלה לפני כשנה את אישור מינהל המזון והתרופות האמריקאי ‭(FDA)‬ לשיווק התרופה שפיתחה לטיפול במחלת הגושה, מחלה גנטית נדירה. לפרוטליקס הסכם לשיווק התרופה עם פייזר, שאף הוזכרה כמועמדת לרכוש אותה.

 

3. עוזי ימין | מנכ"ל דלק ארה"ב

עלות שכר: ‭11.85‬ מיליון שקל

 

גיל: 44

 

תחום פעילות: דלק ואנרגיה

 

השכלה: תואר שני במינהל עסקים

 

על האיש: ימין הוא אחד מהאנשים שהתמזל להם להיתקל ביצחק תשובה. ימין, רו"ח במקצועו, עבד בעבר במשרד האוצר ולתקופה קצרה גם בכלל ביטוח. הוא הובא לקבוצת דלק על ידי חתנו של תשובה, רוני אלרואי, ובשנת 2001 נסע לבקשת תשובה לפתח את עסקיו בארה"ב. ימין נחשב לאחד המנהלים המוערכים וגם המתוגמלים ביותר לאורך השנים בקבוצת דלק. בשנה החולפת נהנה ימין ממענק של ‭5.8‬ מיליון שקל שהקפיץ אותו לצמרת מקבלי השכר.

 

על החברה: דלק ארה"ב ממשיכה להתרחב, ואת הסימן הטוב ביותר לכך קיבלנו לפני מספר שבועות, כשקבוצת דלק מכרה ‭19%‬ ממניותיה בתמורה ל-‭1.6‬ מיליארד שקל. ימין, המחזיק במניות החברה, מכר בשנים האחרונות מניות ב-32 מיליון דולר.

 

4. רביב צולר | מנכ"ל איי.די.איי הנפקות

עלות שכר: ‭11.6‬ מיליון שקל

 

גיל: 48‬

 

תחום פעילות: ביטוח

 

השכלה: בוגר חשבונאות וכלכלה

 

על האיש: רביב צולר החל את דרכו בעולם הפיננסים בחברת אייפקס בשנת 1994. 5 שנים מאוחר יותר הוא כבר ייסד חברה משלו, נס טכנולוגיות, שאותה הוביל להנפקה בוול סטריט. ב-2007 עזב את החברה לאפיזודה קצרה כיו"ר חברת החיתום של בית ההשקעות כלל פיננסים, ומיד לאחר מכן מונה למנכ"ל ביטוח ישיר מקבוצת איי.די.איי.

 

על החברה: העסקה הגדולה ביותר שבוצעה באיי.די.איי בשנה החולפת היא הכנסתה של קרן באטרי כשותפה לחברה, לאחר שהקרן רכשה ‭17%‬ ממניות החברה בתמורה ל-120 מיליון שקל. העסקה ריפדה גם את כיסיו של צולר, שזכה בעקבותיה למענק מיוחד של ‭7.5‬ מיליון שקל.

 

5. איתמר דויטשר | מנכ"ל אלקטרה

עלות שכר: ‭10.75‬ מיליון שקל

 

גיל: ‭48‬

 

תחום פעילות: השקעות ואחזקות

 

השכלה: תואר שני במינהל עסקים

 

על האיש: דויטשר הגיע לאלקטרה לפני 7 שנים כמחליפו של המנכ"ל הוותיק, שלמה שרף, שעזב את החברה אחרי 30 שנה. בתפקידו הקודם כיהן כמנכ"ל דניה סיבוס מקבוצת אפריקה ישראל של לב לבייב. דויטשר זוכה לאמון רב מצד בעל השליטה באלקטרה, גרשון זלקינד, כפי שמתבטא בנתוני השכר שלו, שכללו בשנה החולפת מענק של 4 מיליון שקל וחבילת אופציות בהיקף דומה.

 

על החברה: בשנה החולפת גדל צבר העבודות של אלקטרה והוא מתקרב ל-7 מיליארד שקל. החברה השתלבה במספר פרויקטים מרכזיים, ובראשם שותפות בהקמת עיר הבה"דים של צה"ל בנגב.

 

6. ניר גלעד | מנכ"ל החברה לישראל

עלות שכר: ‭10.2‬ מיליון שקל

 

גיל: 56‬

 

תחום פעילות: השקעות ואחזקות

 

השכלה: תואר שני במינהל עסקים

 

על האיש: גלעד הוא מנערי האוצר שחצו את הכביש לעולם העסקי. הוא החל את דרכו המקצועית כרפרנט במשרד האוצר וטיפס בסולם הדרגות, כולל הפסקה קצרה כסמנכ"ל כספים בתעשייה האווירית, עד לתפקיד החשב הכללי במשרד האוצר, תפקיד שאותו סיים ב-‭.2003‬ משם עבר לחברת הביטוח מגדל כמשנה למנכ"ל, וב-2006 הצטרף לחברה לישראל של עידן עופר, והוא מכהן כמנכ"ל ב-5 השנים האחרונות.

 

גלעד סוגר שנה לא פשוטה, שבמרכזה ספג ביקורת על "מחטף האופציות" שביצע רגע לפני כניסתו לתוקף של תיקון שכר הבכירים, כשהחברה העניקה לו חבילת אופציות בשווי 21 מיליון שקל. במהלך שנותיו כמנכ"ל החברה קיבל שכר בעלות של יותר מ-60 מיליון שקל.

 

על החברה: החברה לישראל בניהולו לא רוותה נחת בשנה החולפת. החברה סיימה אותה עם הפסד של 540 מיליון שקל, שנבע בעיקר מהפסדי צים ובזן, והמשיכה לראות גם כיצד השקעתה ביצרנית הרכב החשמלי בטר פלייס אינה מניבה את הפירות להם ציפתה.

 

7. עקיבא מוזס | מנכ"ל כיל

עלות שכר: ‭9.9‬ מיליון שקל

 

גיל: ‭66‬

 

תחום פעילות: כימיקלים

 

השכלה: תואר שני במינהל עסקים

 

על האיש: מוזס הפך במרוצת השנים לשם הנרדף לכיל. הוא החל את דרכו בחברה לפני 38 שנים ככלכלן זוטר. בהמשך עבר תפקידים בחברה בארץ ובחו"ל, ולפני 14 שנה התיישב בכיסא המנכ"ל. בשנה שעברה עזב מוזס את כיל כאחד השכירים העשירים ביותר במשק. תחת ניהולו זינקה מניית כיל במאות אחוזים, ומוזס, שזכה לחבילת אופציות נדיבה במיוחד, נהנה מכך יחד עם יתר בעלי המניות. עבודתו המסורה של מוזס זיכתה אותו בתפקיד יו"ר חברת בזן, אף היא מקבוצת החברה לישראל של עידן עופר.

 

על החברה: למרות שעברה שנה לא פשוטה, כיל סיימה אותה עם רווחי עתק במונחים של השוק המקומי, ‭4.8‬ מיליארד שקל. כיל עשתה זאת בשנה שבה לא הצליחה לחתום על חוזי אשלג חדשים עם הודו וסין, עובדה שפגעה בהכנסותיה. עיקר תשומת הלב סביב החברה כיום נוגע לאפשרות של מכירתה לענקית הכימיקלים הקנדית פוטאש, בעסקה שמעוררת סערה ציבורית.

 

8. אורי יהודאי | מנכ"ל פרוטרום

עלות שכר: ‭9.6‬ מיליון שקל

 

גיל: ‭59‬

 

תחום פעילות: תעשייה

 

השכלה: תואר שני במינהל עסקים

 

על האיש: בדומה לקודמו ברשימה, עקיבא מוזס, גם יהודאי הוא איש של חברה אחת. הוא הגיע לפרוטרום לפני 26 שנה, וב-17 השנים האחרונות יושב בכיסא המנכ"ל. לאורך שנותיו גרף יהודאי שכר בעלות שמוערכת בעשרות מיליוני שקלים, וכך גם בשנה החולפת.

 

על החברה: תחת הנהלתו של יהודאי התמקדה פרוטרום בשנים האחרונות בהתרחבות דרך רכישת חברות, במטרה להפוך לאחת מחברות תמציות הטעם והריח הגדולות בעולם. ב-5 השנים האחרונות רכשה החברה 17 חברות בהיקף של כ-290 מיליון דולר. היא סיימה את השנה האחרונה עם רווח שיא של כ-191 מיליון שקל.

 

9. חיים כצמן | יו"ר גזית גלוב

עלות שכר: ‭9.3‬ מיליון שקל

 

גיל: ‭62‬

 

תחום פעילות: נדל"ן מניב

 

השכלה: בוגר משפטים מאוניברסיטת תל-אביב

 

על האיש: הגלגול של חיים כצמן לעולם הנדל"ן החל עוד בהיותו עורך דין שמתמחה בעסקאות מקרקעין. ההזדמנות הגדולה נקרתה בדרכו, עם זאת, דווקא בגלל אשתו שולמית, כשעבר יחד עמה להתגורר בארה"ב לשם התמחותה כרופאת ילדים בסוף שנות ה-‭.80‬ מחירי הנדל"ן הנמוכים באותה תקופה קרצו לכצמן, שב-1990 ביצע את רכישת הנדל"ן הראשונה שלו - בניין משרדים במיאמי. מאז המשיך, יחד עם שותפו דורי סגל, לבנות את אימפריית הנדל"ן של גזית גלוב, שחולשת על כמה ארצות, בראשן ארה"ב, קנדה וישראל.

 

ההצלחה הגדולה של גזית גלוב מתבטאת היטב בשכר בכיריה, שפוקדים את צמרת מקבלי השכר הגבוה ביותר מדי שנה. ג'פרי אולסון, מנכ"ל החברה-הבת אקוויטי וואן, הגיע השנה למקום השני ברשימה עם שכר בעלות של ‭14.2‬ מיליון שקל, הרוב באופציות למניות החברה.

 

על החברה: גזית גלוב ממשיכה לפתח את עסקיה ולהציג צמיחה עקבית כמעט בכל פרמטר. הכנסותיה בשנה החולפת הגיעו ל-‭5.2‬ מיליארד שקל, והרווח הנקי שלה כבר מגרד את רף מיליארד השקלים.

 

10. ארז ויגודמן | נשיא ומנכ"ל מכתשים אגן

עלות שכר: ‭8.85‬ מיליון שקל

 

גיל: ‭53‬

 

תחום פעילות: תעשייה

 

השכלה: בוגר תוכנית המנהלים של הרווארד

 

על האיש: ארז ויגודמן הגיע למכתשים אגן, אז בשליטת קבוצת אי.די.בי של נוחי דנקנר, היישר מחברת שטראוס, שבה כיהן כמנכ"ל במהלך העשור הראשון של שנות ה-‭.2000‬ קודם לכן כיהן כמנכ"ל עלית והוביל את המיזוג בין החברות. ויגודמן נחשב לאחד המנהלים השכירים העשירים ביותר בעשור האחרון, ובשנה החולפת נהנה ממענק של ‭6.8‬ מיליון שקל.

 

על החברה: תחת השליטה של כימצ'יינה הסינית, מכתשים אגן כבר מתכננת את העלאת הערך לבעלי המניות על ידי הנפקה מחדש של החברה, הפעם באחת הבורסות הזרות.

 

לחצו כאן כדי לצפות ברשימת 25 שיאני השכר ב-2012

 

הידיעה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דוד עזריאלי, בעל השליטה בקבוצת עזריאלי
צילום: עופר עמרם
צילום: עמית טורקניץ'
רביב צולר, מנכ"ל איי.די.איי הנפקות
צילום: עמית טורקניץ'
איתמר דויטשר, מנכ"ל אלקטרה
ניר גלעד, מנכ"ל החברה לישראל
צילום: יוני המנחם
צילום: ישראל מלובני
עקיבא מוזס, מנכ"ל כיל
צילום: ישראל מלובני
חיים כצמן, יו"ר גזית גלוב
צילום: ישראל הדרי
צילום: סיוון פרג
ארז ויגודמן, מנכ"ל מכתשים אגן
צילום: סיוון פרג
מומלצים