שתף קטע נבחר

מה עדיף לחיזוק הסידן: חלב או תוספים?

רק 30% מהסידן שבמזון נספג בגופנו, כך שנטילת תוספי סידן הופכת להיות כמעט והכרח. מי צריך לקחת תוספים, ואיך תדעו להתאים את התוסף הנכון והאם ישנן תופעות לוואי מנטילתם?

חג השבועות ידוע כ"חג מוצרי החלב", וזה בדיוק הזמן לדבר על חשיבות הסידן לבריאות העצם. אחת המחלות השכיחות שבהן הסידן נעלם מהגוף היא אוסטיאופורוזיס, או בשמה בשפת העם "בריחת סידן". מדובר במצב בו יורדת תכולת הסידן בעצמות ב-25% ויותר, תופעה הגורמת להיחלשות העצם ושכיחות גבוהה להופעת שברים.

 

 

מחקרים רבים נעשו על מניעה וטיפול בשברים אלו, תרופות רבות פותחו לטיפול במחלה, אך הבסיס ההכרחי היה ונשאר- צריכה תקינה של סידן וויטמין D. שירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם, מסבירה כי ויטמין D  מסייע בספיגת תוספי הסידן בגוף.

 

עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט

 

סידן הוא המינרל השכיח ביותר בגוף. קיימת תמימות דעים שסידן הוא מרכיב חשוב התורם לבריאות העצם והוא מהווה "אבן הבניין", המרכזי של השלד. 99% ממנו קיימים בשלד ובשיניים, ו-1% נמצא בשאר חלקי הגוף ולוקח חלק בקרישת הדם, התכווצות והרפיית שרירים, מבנה התאים, לחץ דם, מערכת החיסון ועוד.

 

ככל שמתבגרים - זקוקים לתוספת סידן

מגיל 50 ומעלה, צריכת הסידן המומלצת ביום הינה 1,000-1,200 מ"ג ביום עם עדיפות לסידן הנצרך דרך מוצרי מזון- בעיקר ממוצרי החלב. בישראל, צריכת הסידן מהמזון הינה כ-500 מ"ג סידן בלבד ביום, מה שמביא את הצורך לתוספת סידן של כ-500-600 מ"ג ביום (זה המינון ברוב תוספי הסידן הקיימים בשוק).

 

ספיגת הסידן מהמזון הנאכל הינה כ-30% ממה שנאכל ובהיעדר רמה תקינה של ויטמין D, הספיגה יורדת ל-10-15% מהנאכל.

 

למי חשוב להתחיל להשתמש בתוספי סידן?

  • נשים - למניעה
  • נשים בגילאי 50+
  • לסובלים מאוסטאופורוזיס
  • מבוגרים
  • ספורטאים
  • אנשים רגישים לחלב

 

הטיפול השלם באוסטאופורוזיס מחייב גם נטילת סידן וגם נטילת וויטמין D. טיפול מניעתי על ידי מתן יומי של קלציום+ויטמין D מפחית ב-26%-54% את הסיכוי לפתח שברים אוסטיאופרוטים.

 

גורמי הסיכון לאוסטאופורוזיס

גנטיקה: נשים לבנות נמצאות בסיכון גבוה יותר לחלות באוסטאופורוזיס לעומת נשים שחורות. הבדלים אלו נובעים ככל הנראה מנטיות גנטיות.

 

מבנה גוף קטן ורזה: נשים רזות נמצאות בסיכון גבוה יותר לחלות באוסטאופורוזיס, כיוון שבקרב נשים אלו יש פחות רקמת שומן, המסוגלת לייצר אסטרון, שהוא תחליף לאסטרוגן המופרש מהשחלות בגיל הפוריות, ולפיכך הגוף אינו מסוגל לפצות את עצמו על החסר ההורמונלי, ועם הפיחות ההורמונלי, חלה הידרדרות במסת העצם.

 

היסטוריה משפחתית: הוכח שלבנות לאימהות שלקו באוסטאופורוזיס סיכוי גבוה יותר ללקות אף הן במחלה, לעומת בנות אשר האימהות שלהן לא לקו באוסטאופורוזיס. ההבדלים בין שתי הקבוצות נובעים כנראה מנטיות גנטיות, המשפיעות בעיקר על מסת העצם המרבית.

 

איזון הורמונלי תקין: כפי שכבר הוזכר, לאסטרוגן חשיבות רבה בבניית העצם בגופנו. הפרעות במחזור הווסת, הנובעות מרמת אסטרוגן נמוכה, בעיקר בתקופה שבה נבנית העצם, עלולות לתת את אותותיהן בגיל מאוחר יותר.

 

דיאטה דלת סידן: לסידן חשיבות בבניית עצם תקינה. נשים ונערות שנמנעו מטעמי דיאטה או מסיבות רפואיות אחרות מאכילת מזון עתיר סידן חשופות יותר למחלה.

 

אורח חיים: מזון לא בריא, חוסר בפעילות גופנית, אלכוהול, קפאין ועישון, קשורים בסיכון גבוה יותר לחלות באוסטאופורוזיס.

 

בלות מוקדמת: טבעית או כירורגית, בלא טיפול הורמונלי חלופי, מגבירה מאוד את הסיכון לחלות באוסטאופורוזיס. כאשר חדלה השחלה מלתפקד בגיל צעיר - באופן טבעי או בעקבות כריתת השחלות בניתוח או עקב טיפולים אחרים, הפוגעים בתפקוד השחלה, כגון טיפולים כימיים או קרינתיים - מתחיל תהליך איבוד מסת העצם להתגבר בגיל צעיר יותר, ועמו הסיכון להגיע למסת עצם נמוכה ביותר בגיל צעיר יחסית.

  

מה לבדוק לפני שמתחילים לקחת את התוספים? 

לפני שבוחרים בתוסף המתאים כדאי לבדוק את הנתונים הבאים: מינון סידן זמין, צורת נטילה, טעם, מינון סידן וויטמין D, קלות לקיחה, מינון מופחת של תופעות גסטרואינטסטינאליות, התאמה לחולי סוכרת- בחירת מוצר שאינו מכיל סוכר ולכן מותר לשימוש גם בקרב חולי סכרת, כמו טבליות קלציום D סנדוז ורמת ספיגה.

  

תכשירי הסידן המומלצים

שירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם מסבירה כי רצוי לקחת את התוספים אחרי האוכל, ולא אחרי מאכלי חלב למיניהם. "בנוסף חשוב לא לערבב עם תוספים נוספים כמו ברזל, אבץ או מגנזיום". בנוסף, חשוב להיות מודעים לתופעות הלוואי של התוספים כמו גזים ועצירות. "בכל מקרה מומלץ להתייעץ עם רופא לפני שמתחילים לקחת את התוספים", אומרת קטרון.

 

"קלציום D סנדוז" מבית נוברטיס קונסיומר ישראל (קלציום - 600 מ"ג , ויטמין - D3 400 יחב"ל): טבליות מסיסות, להשלמת סידן ויטמין 3D. טבליות קלציום D סנדוז הינן היחידות המוצעות כיום בשוק בצורת טבליה מסיסה, להכנת משקה טעים ומרענן בטעם תפוז.

 

שתי טבליות מסיסות של קלציום D סנדוז מכילות את הכמות היומית המומלצת של סידן ויטמין 3D לפי המלצת איגוד האוסטיאופרוזיס הבינלאומי (NOF). טבליות קלציום D סנדוז אינן מכילות סוכר ולכן הן מותרות לשימוש גם בקרב חולי סכרת. טבליות מסיסות מתאימות לכל אחד ובמיוחד לאלו החשים קושי בבליעת טבליות סידן גדולות. קלציום D סנדוז- היחיד הרשום כתרופת OTC ולא כתוסף מזון!

 

מחיר: 64.99 שקלים לאריזה המכילה 60 טבליות.

 

סידן ציטראט +ויטמין D מבית סולגאר: (קלציום ציטראט- 250 מ"ג, ויטמין D - 150 יחב"ל): צורת ספיגה משופרת של סידן ציטראט, הנספגת היטב גם בסביבה אשר אינה חומצית במידה מספקת, תכונה האופיינית למערכת העיכול של אנשים מבוגרים.

 

מחיר: 73.11 שקלים לאריזה המכילה 60 טבליות.

 

סידן 600+D מבית סופהרב: (קלציום קרבונט- 600 מ"ג , ויטמין D- 200 יחב"ל)-

מחיר: 15.00 שקלים לאריזה המכילה 60 טבליות.

 

קלציצו בטעם תפוז/לימון מבית כצט: (קלציום קרבונט-500 מ"ג, ויטמין D-400 יחב"ל)-

מחיר:56.99 שקלים לאריזה המכילה 60 טבליות.

 

קלציום ציטראט + ויטמין D מבית הדס:(קלציום ציטראט- 300 מ"ג, ויטמין D – 200 יחב"ל)-

מחיר: 60.15 שקלים ל-60 טבליות.

 

סידן ציטראט + ויטמין D מבית אלטמן: (קלציום ציטראט- 250 מ"ג, ויטמין D 400 יחב"ל)-

מחיר: 66.69 שקלים ל-90 טבליות ו- 111.49 ל-120 טבליות.

 

סידן ציטרט + ויטמין D מבית לייף: (קלציום ציטראט- 315 מ"ג, ויטמין D- 200 יחב"ל)-

מחיר: 52.99 שקלים ל-60 טבליות.

 

קטרון מוסיפה כי קיימים תוספי סידן עם מינרלים נוספים כמו מגנזיום ואבץ, ולא רק עם ויטמין D. "אולם, כאמור, תוספת של ויטמין D עוזרת לספיגה טובה יותר של תוספי הסידן", אומרת קטרון.

      

 ד"ר בכרך היא מומחית לרפואת משפחה וחברת הוועד המנהל של העמותה הישראלית לאוסטיאופרוזיס

 



לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה החשיבות של תוספי סידן?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים