שתף קטע נבחר

אין כניסה: הוחרמו 30 צפרדעים ארסיות

30 צפרדעי חץ ארסיות שהוברחו מהולנד בניגוד לחוק, הוחרמו על ידי רשות המיסים ורשות הטבע והגנים משני נוסעים שהגיעו לארץ. החשש ברשות הוא כי ייבוא של דו-חיים מחו"ל יגרום להתפשטות של וירוס ופטריה קטלניים, שעלולים לסכן את האוכלוסיות המקומיות המצויות בסכנת הכחדה

רשות המיסים ורשות הטבע והגנים החרימו בתחילת השבוע 30 צפרדעי חץ ארסיות שהוברחו מהולנד בניגוד לחוק, ע"י שני נוסעים שהגיעו לישראל.

 

בחיפוש שנערך בכליהם של הנוסעים, נמצאו מספר קופסאות קטנות ובהן עשרות צפרדעי חץ בגוון כחול-אפור. בבירור עם רשות הטבע והגנים התברר כי מדובר במינים שאסורים לייבוא לישראל ונועדו למכירה בשוק הפרטי למגדלים. נגד החשודים נפתחה חקירה בגין סחר בערכי טבע מוגנים והצפרדעים הועברו למתקן מוגן במרכז הארץ להסגר, עד שיוחלט מה יעלה בגורלן.

 

 (צילום: רשות הטבע והגנים) (צילום: רשות הטבע והגנים)
(צילום: רשות הטבע והגנים)

 

קטנה ורעילה, כמעט ללא אויבים בטבע

צפרדעי החץ נפוצות במרכז אמריקה ובדרומה. הן בעלות צבעים עזים המסייעים למשוך חרקים ולצוד אותם, וכן להרתיע טורפים. בחלק ממיני הצפרדעים ישנן רעילות גבוהה, דבר שאמור להרתיע טורפים בטבע. עם זאת, כמעט ואין להן אוייבים טבעיים, למעט מספר מיני נחשים המסוגלים להתגבר על רעילותן.

 

בארצות הברית צפרדעי חץ ממינים שונים נמכרות בחנויות לבעלי חיים אקזוטיים במחירים שנעים בין 30 עד ל-70 דולר. באירופה המחיר למינים נפוצים נע בין 30-60 אירו.

 

בישראל, על אף האיסור, קיים סחר באמצעות חנויות לשיווק חיות אקזוטיות, וכן באמצעות מכירה ורכישה באתרי לוחות המודעות. מחירה של צפרדע חץ עשוי להגיע למאות שקלים. 

 

ברשות הטבע והגנים הביעו חשש כי הגעה של דו-חיים מחו"ל עלולה להפיץ פטריה או וירוס שעלולים להכחיד את אוכלוסיות הדו-חיים בישראל, שגם כך מצבן בטבע המקומי שברירי ביותר. 

 


צילום: WWF-Canon

צפרדע חץ ארסית כחולה מסורינאם בגן חיות בגרמניה. אחד המינים הפופולריים ביותר בעולם לגידול פרטי. כתוצאה מכך מצויה בסכנת הכחדה בטבע עקב איסוף פרטים מהטבע. על פי קרן הטבע העולמית, כיום לכידת דו-חיים בטבע מהווה איום נוסף על עתידם השברירי, כתוצאה מפטריה הגורמת למותם של אלפי צפרדעים וקרפדות ברחבי העולם. צבע גופה העז נועד להתריע בפני טורפים פוטנציאליים על מנגנון הגנה רעיל (צילום: WWF-Canon)

 

החשש: וירוס שעלול להכחיד אוכלוסיות שלמות

דנה מילשטיין, אקולוגית בתי גידול לחים ברשות הטבע והגנים ציינה כי "למרות שמדובר בצפרדעים צבעוניות ומקסימות, בישראל למעט ייבוא של דו-חיים למטרות מחקר, חל איסור בחוק לייבאם לארץ במטרה להגן על חיות הבר המקומיות", היא מסבירה בשיחה עם ynet.

 

להערכתה, "מדובר בצפרדעים שגודלו והורבו בשבי, כך שיתכן שאינן ארסיות. ברור לנו שהמגדלים יחזיקו אותן באקווריומים מתאימים ולא יחשפו אותן למגע עם הציבור. 

 

עם זאת צריך לזכור כי יש לצפרדעים זרות יכולת השפעה גדולה על המינים המקומיים שלנו.  הן יכולות להיות נשאיות של וירוס או פטריה", היא מדגישה.

 

"מספיק רק פרט אחד שיפיץ את המחלה ואז מדינת ישראל תהיה בבעיה בהתמודדות עם מחלה קטלנית שעלולה לפגוע בחיות המקומיות שהאוכלוסיות שלהן קטנות ושבריריות". 

 

 (צילום: רשות הטבע והגנים) (צילום: רשות הטבע והגנים)
(צילום: רשות הטבע והגנים)

 

מה מאיים על הצפרדעים והקרפדות בעולם?

בעולם מתמודדים כיום עם שני איומים מרכזיים על אוכלוסיות הדו-חיים. פטריה ששמה Chytridomycosis, התוקפת מאות מיני דו-חיים מאז שנת 1998 בעולם. כבר גרמה למותן של מאות אלפי צפרדעים וקרפדות, ואף להכחדה של מינים רבים בטבע. חוקרים סבורים כי המחלה הופכת לקיצונית יותר בעקבות שינויי האקלים והרס בתי גידול.

 

האיום הנוסף הוא וירוס רנה (Ranavirus) הנפוץ ברחבי העולם כתוצאה מסחר חוקי ולא חוקי של דו-חיים לשוק הפרטי. בחלק מהמקרים שימוש בדו-חיים כפתיון לדיג זירז את הפצת המחלה בקרב אוכלוסיות של דגי בר.

 

אחד המאפיינים של הוירוס הוא תמותה מאסיבית של דו חיים, דבר שעלול גם לפגוע באוכלוסיות של דגים וזוחלים. תמותות המוניות של דו-חיים בשלבי גלגול שונים שלהם, החל מראשנים ועד לפרטים בוגרים, תועדו ברחבי ארצות הברית, דרום אמריקה, אסיה ואירופה.

 

על פי מחקרים אחרונים בתחום, שיעורי התמותה בעת התפרצות הוירוס עלולים להגיע גם ל-90 אחוז ואוכלוסיות רבות של דו-חיים במדינות רבות בעולם ספגו פגיעה קשה בעיקר במדינות בהן ישנו סחר פורה בדו-חיים, כדוגמת ארצות הברית ואירופה.

 

במחקר משותף של מספר אוניברסיטאות בארה"ב שפורסם בשנת 2009, הביעו החוקרים דאגה רבה מכך שמליוני דו חיים מיוצאים למטרות גידול ומאכל ברחבי העולם, דבר שמגביר את הסכנה להתפשטות הוירוס ולתמותה של עשרות אלפי דו חיים בשנה.

 

בישראל עד כה לא התגלה הוירוס הקטלני

מילשטיין סבורה כי "אם צפרדע חץ תגיע לטבע המקומי, לא בטוח שהיא תצליח לשרוד באקלים הנוכחי, אך עדיין יכולה להפיץ מחלות ווירוסים לאוכלוסיות הדו-חיים המקומיות. מיני צפרדעים וקרפדות עלולים לטרוף ראשנים או פרטים גדולים יותר, ואף לגרום לעכירות בית הגידול".

 

לדברי מילשטיין, עד כה לא התגלו סימנים של הפטרייה הקטלנית בישראל וכיום מתנהל מחקר במטרה לזהות האם הוירוס מצוי בישראל.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים