שתף קטע נבחר

פישר מתערב במט"ח: רכש עשרות מיליוני דולרים

התערבות שנייה של בנק ישראל בשוק המט"ח בשבועיים האחרונים: רכש על פי ההערכות כמה עשרות מיליוני דולרים, כדי לעצור את התחזקות השקל מול הדולר ולמנוע פגיעה ביצואנים. כתוצאה מההתערבות התחזק הדולר וטיפס ל-3.59 שקלים

בנק ישראל התערב היום (ג') שוב בשוק המט"ח, ורכש כמות מצומצמת יחסית של דולרים, כמה עשרות מיליונים על פי הערכות בשוק המט"ח. זו הפעם השנייה בשבועיים האחרונים שבנק ישראל רוכש דולרים על מנת למנוע את התחזקות השקל מול הדולר, הנובעת מפערי הריביות בין ישראל לארה"ב ופוגעת ברווחי היצואנים.

 

 

כתוצאה מהתערבות בנק ישראל התחזק הדולר בשעות האחרונות וטיפס לרמה של 3.59 שקלים, לאחר שכבר ירד לרמה של 3.58 שקלים מוקדם יותר. בבנק ישראל לא הגיבו לדיווחים בנוגע לרכישות.

 

התחזקות השקל מול הדולר נובעת מהפער בין רמת הריבית במשק הישראלי (1.75%) לרמת הריבית בארה"ב (0.25%-0.5%). פער הריביות גורם לביקוש גובר לשקל, אשר נתמך גם בציפיות להתחזקות השקל כתוצאה מגילויי הגז במאגרי הים התיכון.

 

לפני שבועיים דחק פישר בממשלה לאשר את החוק להקמת קרן ריבונית לרווחי גז, בין השאר בטענה כי היעדר קיומה של קרן כזו כיום, תומכת בהתחזקות השקל ומעודדת רכישה של שקלים על ידי ספקולנטים, אשר מנפחים את ערכו אף יותר.

 

החשש: פגיעה ביצוא שתביא להאטה

התחזקות המטבע המקומי פוגעת בכלכלה הישראלית מכיוון שהיא שוחקת את רווחיותן של התעשיות המייצאות לחו"ל, שהוצאותיהן נספרות בשקלים והכנסותיהן במטבע זר. ככל שהשקל חזק יותר, מקבלים היצואנים פחות שקלים עבור כל מטבע זר שהרוויחו. לאורך זמן, התחזקות מהירה וחדה מדי של המטבע המקומי עשויה לבוא לידי ביטוי בהאטה כלכלית ואך בעלייה בשיעור האבטלה. 

 

לבנק ישראל שתי דרכים להתמודד עם תופעה זו: האחת היא הורדת הריבית במשק, והשנייה היא רכישות מסיביות של אותו מטבע זר שמולו מתחזק המטבע המקומי, אשר יוצרות פיחות מלאכותי בערכו של השקל. בשנים האחרונות עשה בנק ישראל שימוש נרחב בכלי הרכישות, לאחר שהתברר כי הריבית הנמוכה ששררה בשנים 2010-2009 הייתה אחד מהגורמים העיקריים להתנפחות מחירי הנדל"ן.

 

כעת נדמה שהבנק שב למדיניות של רכישות מט"ח, לאחר שמחירי הדיור חזרו לעלות והקטינו את הסבירות להורדה נוספת של הריבית. עם זאת, יכולת הרכישה של בנק ישראל מוגבלת הפעם, בשל הרכישות שנעשו אז, לפני שנתיים. רכישות אלה הגדילו את יתרות המט"ח של בנק ישראל לרמה של 77 מיליארד דולר. תחום היעד של הבנק להחזקת יתרות הוא בין 65 ל-90 מיליארד דולר, כלומר, המכסה שקבע לעצמו הבנק קרובה למיצוי.

 

הנגיד לממשלה: להגדיל היצע הדירות

"השמיכה של בנק ישראל קצרה", מציין האסטרטג הראשי של קבוצת הביטוח "איילון", יניב פגוט. "מצד אחד הוא חייב לדאוג לעידוד הצמיחה, ומאידך לחצי המחיר בשוק הדיור בלתי נסבלים. במידה והריבית תמשיך לרדת, קיימת סכנה מוחשית לרתיחה בשוק הדיור ובנתונים האלה הבנק המרכזי חייב סיוע מממשלת ישראל בזירה זו".

 

בבנק ישראל אכן ממשיכים לדרוש סיוע שכזה מצד הממשלה והכנסת. אתמול השתתף נגיד בנק ישראל בישיבה של ועדת הכספים שעסקה בנושא הדיור, ואמר כי "כדי להוריד את המחיר ולהמשיך לבנות בקצב גבוה, יש צורך להגדיל את היצע הדירות. דרך הורדת המחיר היא דרך הגידול בהיצע".

 

עם זאת, במידה שמחירי הדירות יוסיפו לטפס והריביות הנמוכות בחו"ל ימשיכו ללחוץ על השקל, בבנק ישראל לא זונחים לעת עתה את מדיניות רכישות המטבעות המסיבית. בפברואר האחרון רמז פישר כי הטענה שבנק ישראל מוגבל ביכולתו לרכוש מטבעות חוץ אינה מדויקת, כאשר אמר בכנס בינלאומי בפראג: "אפשר להילחם עם השוק, אם מה שהשוק רוצה זה שהמטבע שלך יתחזק".

 

פישר התייחס בנאומו לאמצעים שבהם נוקט בנק ישראל על מנת להתמודד עם התחזקות השקל ואמר כי "אפשר לעשות זאת לנצח. זה יהיה מאוד יקר, אבל ניתן לעשות זאת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים