שתף קטע נבחר

שינוי שיטת הממשל: סתימת פיות, לא לפעול מהר

האופוזיציה רותחת בעקבות הצעת החוק, שפורסמה לראשונה ב-ynet, שתעלה את אחוז החסימה ותקשה על הפלת ממשלה. שלי יחימוביץ': "הנאשם ליברמן רוקח חקיקה דיקטטורית". אחמד טיבי: "זאת הצעה דרקונית". אלי ישי: "הצעה שמתאימה לדרום אמריקה". גם ביש עתיד מסתייגים: "אין לפעול בחופזה"

לו עלה אחוז החסימה ל-4 אחוזים לפני בחירות 2013, היה הרכב הכנסת שונה למדי מזה שנבחר בסופו של דבר. למשל, הכנסת לא הייתה כוללת אף אחת משתי המפלגות הערביות (רע"מ-תע"ל זכתה ל-3.65 אחוזים מהקולות ובל"ד ל-2.56 אחוזים), וגם לא את חד"ש (2.99 אחוזים מהקולות). כמו כן, גם קדימה של שאול מופז (2.09 אחוזים) הייתה נשארת בחוץ. אפילו התנועה (4.99 אחוזים), מרצ (4.55 אחוזים) ויהדות התורה (5.16 אחוזים) לא היו רחוקות מלמצוא את עצמן מתחת לרף התחתון ומחוץ למשכן.

 

 

אבל העלאת אחוז החסימה לארבעה אחוזים הוא רק סעיף אחד בהצעת החוק שתצא לדרך ביום שני הקרוב תחת הכותרת "הגברת המשילות והעלאת אחוז החסימה". שלל הסעיפים (ראו להלן), ותהליך החקיקה המזורז של ההצעה - שאותה מקדמת ישראל ביתנו על דעתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו - צפויים לגרום להשפעה דרמטית על יחסי הכוחות בכנסת, להגברת עוצמת הקואליציה ולצמצום כוחה של האופוזיציה לאיים בהפלת הממשלה.

 

מליאת הכנסת. כמה קשה יהיה להגיש הצעת אי אמון? (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מליאת הכנסת. כמה קשה יהיה להגיש הצעת אי אמון?(צילום: גיל יוחנן)

 

"מדובר בהצעת חוק דרקונית של גורמים שלא יכולים לחיות עם אופוזיציה ביקורתית", אמר אמש (ד') ח"כ אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל). "המטרה היא לפגוע בייצוג שלנו. אם החוק יעבור יתברר שמטרת הפוליטיקה החדשה היא לסתום פיות באמצעות אויבי הדמוקרטיה כמו ליברמן, דוד רותם (יוזם ההצעה, מ"א) ו'חבר האחים' שלהם. לא המפלגות הקטנות הן הסיבה לסחיטה ולאי היציבות של הממשלות אלא 'אבירי' הימין, המתנחלים, שיונקים מעטיני השלטון על חשבון הגברת ריקי כהן והגברת פאטמה עבדאללה כאחת".

 

אלה השינויים שמוצעים, בין היתר, בהצעת החוק:

1. הקשחת התנאים להגשת הצעת אי אמון בממשלה. כיום ניתן להפיל ממשלה באמצעות 61 חברי כנסת שתומכים במועמד ספציפי. אולם, כל סיעה יכולה להגיש הצעת אי אמון באופן כמעט אוטומטי. הצעת החוק מציעה לחייב את חברי הכנסת לגבש רוב של 61 חברים כתנאי להגשת אי האמון. המשמעות היא, למעשה, ביטול מוסד האי אמון שנהוג בכנסת מדי יום ב', שבאמצעותו מותחת האופוזיציה ביקורת על הממשלה.

2. במקרה שהביעה הכנסת אי אמון בממשלה, והמועמד שנבחר להרכיב ממשלה כשל, לא יתקיימו בחירות חדשות כפי שנהוג כיום והממשלה הקיימת תמשיך בכהונתה.

3. לא תדרש הסכמת נשיא המדינה להחלטת ראש ממשלה לפזר את הכנסת.

4. אחוז החסימה, שעומד כיום על 2 אחוז, יוכפל ל-4 אחוזים. המשמעות: פחות מפלגות קטנות בכנסת.

5. לא יינתן מימון מפלגות לרשימות שלא עברו את אחוז החסימה. המשמעות: מועמדים חדשים יחששו להתמודד בשל המחיר הכספי.

6. מספר שרי הממשלה, לרבות ראש הממשלה, לא יעלה על 19.

7. מספר סגני השרים לא יעלה על ארבעה.

 

ח"כ רותם הסביר מוקדם יותר את הצעת החוק ואמר שהיא "מימוש ההבטחה שלנו לבוחרים לחיזוק המשילות והכנסת. לא ייתכן שראש הממשלה והממשלה בכלל יהיו נתונים לסחטנות ותעלולים פרלמנטריים אין סופיים. העם בחר בממשלה על מנת שזו תמשול ותנהל את ענייני המדינה ועלינו לאפשר לה זאת. כל מי שטובת המדינה והחיים התקינים של האזרחים כאן עומדים לנגד עיניו צריך לתמוך בהצעה הזאת".

 

ליברמן. "מקדם את ההצעה בעודו יושב על ספסל הנאשמים" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ליברמן. "מקדם את ההצעה בעודו יושב על ספסל הנאשמים"(צילום: גיל יוחנן)
 

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

 

אבל ההצעה עוררה מן הסתם התנגדות גם בקרב המפלגות הגדולות שאינן חברות בממשלת נתניהו. יו"ר האופוזיציה שלי יחימוביץ' טוענת שמטרת החוק היא ביצור כוחה של הממשלה וחסימת כל דרך לבקרה או להחליף אותה: "בעודו יושב על ספסל הנאשמים, ואפילו מנוע מלהיות שר בממשלה, רוקח ליברמן חקיקה דיקטטורית שמתאימה היטב לאופיו ולאופיה של מפלגתו, אבל אינה עולה בקנה אחד עם ערכי מגילת העצמאות ועם רעיון המדינה היהודית והדמוקרטית. ישראל ביתנו בראשות ליברמן ויש עתיד בראשות יאיר לפיד הן שתי מפלגות שאין בהן ולו סממן קלוש של דמוקרטיה. הן נשלטות בידי אדם אחד ללא כל מנגנון דמוקרטי וללא בחירות פנימיות דמוקרטיות. מדובר בדגם מסוכן שלמרבה הצער הולך ומתרבה ומטיל צל כבד על הדמוקרטיה הישראלית".

 

אל יחימוביץ' הצטרף ח"כ אלי ישי (ש"ס): "אין ספק שהצעת החוק הייתה מתקבלת בברכה בחלק ממדינות דרום אמריקה. היא רק ממחישה את הצורך בהצעות אי אמון ואת חובת הכנסת להציע לחלק מחבריה לעבור קורסים במבוא לדמוקרטיה ואזרחות".

 

"זה חוק שפוגע אנושות בכלים הפרלמנטריים"

מחקר שנערך אחרי בחירות 2013 ניסה להעריך מה היו תוצאות הבחירות במקרה שאחוז החסימה היה עומד על ארבעה אחוזים: מהמחקר עלה שהליכוד-ביתנו הייתה זוכה ל-34 מנדטים, יש עתיד הייתה מזנקת ל-23, העבודה ל-18, הבית היהודי הייתה נשארת על 12 מנדטים, ש"ס הייתה מקבלת 12 מנדטים, מרצ הייתה נחלשת לארבעה, ואילו קדימה הייתה נמחקת מהמפה הפוליטית.

 

הממשלה ה-33. "דרושה מגילת זכויות, לא דיקטטורה" (צילום: אבי אוחיון לע"מ) (צילום: אבי אוחיון לע
הממשלה ה-33. "דרושה מגילת זכויות, לא דיקטטורה"(צילום: אבי אוחיון לע"מ)

 

ח"כ איתן כבל (העבודה) מציין שגם הוא סבור שיש מקום לתיקון שיטת הממשל, אבל ההצעה הספציפית של ישראל ביתנו מובילה לריקון מושג האופוזיציה מתוכן: "מי שמציע הצעות כאלה צריך לעבור שיעור מחדש בדמוקרטיה. רוב בכנסת נועד כדי לשלוט ולא כדי לדרוס.

ההצעה המדוברת פוגעת אנושות בכלים הפרלמנטריים החשובים שעומדים לרשות האופוזיציה. אני בעד תיקונים בשיטה, אבל נגד ביצור הרוב בדרכים שלא מתכתבות עם הדמוקרטיה".

 

יו"ר מרצ, זהבה גלאון: "בשם היציבות השלטונית, ההצעה של ליברמן והליכוד ביתנו תחריף את סכנת עריצות הרוב. במקום להחליף את המושלים ולשריין בחקיקה מגילה של זכויות אדם, ליברמן מציע משטר של 'מנהיגים חזקים' כמו בדיקטטורות נוסח פוטין".

 

ח"כ עיסאוי פריג' (מרצ) המליץ לשנות את שם ההצעה מחוק המשילות לחוק ההשתלטות: "זאת הפוליטיקה החדשה שכולם מדברים עליה? זה בדיוק אותו קו אנטי דמוקרטי שהחל בממשלה הקודמת וממשיך עכשיו בתמיכת לפיד. חסימת האפשרות להצעות אי אמון והעלאת אחוז החסימה מטרתן אחת: השתקת האופוזיציה. אני רוצה להזכיר לנתניהו שעד לא מזמן הוא עמד בראש מפלגת אופוזיציה עם 12 מנדטים. והגלגל מסתובב".

 

במפלגת "יש עתיד" לא התייחסו ישירות להצעה הפרטנית של ח"כ רותם, ומסרו רק: "מראשית הדרך הדגשנו את הצורך בשינוי יסודי בשיטת הממשל הישראלית - שינוי שיוביל ליציבות ולמשילות. נעשה זאת בהליך ראוי ורחב שיביא לשינוי מהותי. ח"כ ד"ר רונן הופמן כבר החל בעבודה נרחבת בסוגיה. שינוי שיטת הממשל הוא נושא רחב ורציני המחייב שיח משותף עם כל סיעות הבית, גורמי אקדמיה ומשפט והציבור כולו. אין לפעול לגביו בחופזה".

 

לפני כחודש וחצי ולאחר חתימת ההסכם הקואליציוני בין יש עתיד ובין הליכוד ביתנו, פנה ח״כ חיליק בר מהעבודה ליו"ר יש עתיד, השר יאיר לפיד, והתריע מפני ההבנות שהושגו בעניין חוק המשילות. ״כבר ב-19 למרס התרעתי על הסכנה שבשינויים המוצעים", אמר בר. "ראיתי את הפגיעה האנושה בדמוקרטיה כפי שהשתקף מההסכם הקואליציוני בין 'יש עתיד' לבין 'הליכוד-ביתנו' ופניתי מיד, בתחילה בעל פה ואח״כ בכתב, ללפיד ושאלתי אותו לפשר הסעיפים הבעייתיים הללו. הפוגעים בדמוקרטיה באופן חמור ביותר. הראיתי לו את הסעיפים והוא אמר לי כי הדבר נראה מוזר ושהוא יבדוק זאת״. לדברי בר, לפיד לא השיב למכתבו היום.


פורסם לראשונה 01/05/2013 22:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
אחמד טיבי. "מה עם ריקי כהן ופאטמה עבדאללה?"
צילום: אוהד צויגנברג
ח"כ עיסאוי פריג'. הגלגל מסתובב
צילום: גיל יוחנן
יחימוביץ' עם לפיד. "במפלגתו אין ולו סממן של דמוקרטיה"
צילום: גיל יוחנן
אלי ישי. "הם צריכים קורס בדמוקרטיה"
צילום: גיל יוחנן
איתן כבל. לא זו הדרך
צילום: מוטי קמחי
מומלצים