שתף קטע נבחר

ויטמין B ומקלחות קרות: איך למנוע ורידים ברגליים

30% מהאוכלוסיה סובלים מורידים ברגליים. עודף משקל, נשיאת משאות כבדים, פציעות ברגלים, הריונות ותרופות המכילות אסטרוגן עלולים להחמיר את הבעיה. רופא מומחה מסביר איך ניתן להקל על התופעה ואפילו להימנע ממנה

הקיץ כבר אוטוטו כאן וזה בדיוק הזמן לשלוף את בגדי הים, הסנדלים והבגדים הקצרים מהארון. אבל מה עושים עם כל אותם ורידים בולטים וכעורים שנראים כמו עכבישים או נחשים כחלחלים שמתפתלים לכם מתחת לעור? מה גורם להם וכיצד ניתן למנוע אותם?

 

 

נהוג לחשוב כי ורידים בולטים ברגליים זו בעיה אסתטית בעיקרה, אבל חשוב לדעת שמדובר בתופעה שעלולה להעיד אי ספיקת ורידים - בעיה רפואית שמחייבת בירור וטיפול.

 

כתבות נוספות

 

ורידים בולטים או מורחבים ברגלים עלולים להיווצר בגלל ליקוי בשסתומי הוורידים, שתפקידים להבטיח את זרימת הדם לכיוון אחד בלבד – אל עבר הלב ולא לכיוון הרגליים.

 

כאשר השסתומים הללו לא מתפקדים כנדרש, הדם זורם לעבר הרגליים, מפעיל לחץ עודף על דפנות הורידים וגורם להם להתרחב, להתנפח ולבלוט מבעד לעור. התופעה הזו של "ורידים בולטים ברגלים" או "דליות". זה מכונה בשפה הרפואית "אי ספיקה ורידית".

 

אחת המחלות השכיחות בעולם

מדובר באחת המחלות השכיחות בעולם: שיעור הסובלים מורידים בולטים ברגליים עומד על למעלה מ-30% מהאוכלוסיה: "אחת מכל שתי נשים, ואחד מכל ארבעה גברים יסבלו במהלך חייהם מורידים מורחבים ומאי ספיקה ורידית.

 

עודף משקל, נשיאת משאות כבדים, פציעות ברגלים, הריונות ותרופות המכילות אסטרוגן (למשל גלולות למניעת הריון) עלולים להחמיר את הבעיה.

 

עוד נמצא כי היא נפוצה במיוחד בקרב אנשים בעלי מקצועות הדורשים עמידה ממושכת, בהם ספורטאים רופאים מנתחים, ספרים, קופאיות ומוכרים. חולשה גנטית של דפנות ושסתומי הורידים, ולחץ מופרז בתוך הוריד בגלל קשיי יציאה גם הם בין הגורמים לתופעה.

 

ורידים מורחבים עלולים לגרום לנפיחויות, לבצקות, לכבדות ולכאבי רגלים, לדימומים ולדלקות, ולפעמים גם לפצעים עמוקים ולכיבים ורידיים ברגליים. בנוסף, החולים עלולים לפתח התכווצויות ברגליים, אדמומיות, שינויים בצבע העור סביב הקרסוליים, עיבוי והתקשות העור ברגליים ובקרסולים, כאבים במפרקים ועוד.

 

במקרים חמורים יותר עלולה להתפתח דלקת וריד פקקתית (תרומבופלביטיס) שעלולה לגרום לתסחיף ריאתי.

 

למרות שכיחות המחלה, והסיכונים בהם היא כרוכה, רק כ־10% מהסובלים מוורידים בולטים מטפלים בבעיה. אמנם אין אפשרות למניעה מוחלטת של הופעת ורידים ברגליים, אולם ניתן לעכב את התופעה ולמנוע את החמרתה.

  

איך ניתן לעכב את הופעת הוורידים?

1. הימנעו מעמידה או מישיבה לפרקי זמן ממושכים ללא תנועה. אם יש צורך בעמידה ממושכת כדאי להניע את הרגליים ממקום למקום מידי פעם, בכדי למנוע את הלחץ הנובע מהצטברות הדם.

 

2. הימנעו מפעילות גופנית מאומצת, המפעילה לחץ כבד על הורידים, למשל אימון משקולות.

 

3. הקפידו על פעילות גופנית מתונה כגון הליכה או שחיה. הפעילויות הללו עשויות לחזק את דפנות כלי הדם ולמנוע או לעכב את התפתחות הורידים הבולטים.

 

כשאתם הולכים, הקפידו על תנועה מלאה החל מהעקב ועד לקצות האצבעות. התנועה הזו ממריצה את זרימת הדם אל הלב.

 

4. הימנעו מאמבטיות חמות, סאונה ממושכת, שהות ארוכה בשמש ומריטת שערות בשעווה חמה. החום הכרוך בפעילויות הללו מרחיב את נימי הדם.

 

5. ערכו מקלחות קרות או פושרות. זה מכווץ את הורידים.

 

6. מומלץ לשבת או לשכב כשהרגליים מורמות מעט. תנוחה זו תשפר את זרימת הדם מהרגליים לכיוון הלב. בישיבה, השעינו את הרגליים על כיסא או על שרפרף גבוה. בשכיבה, הניחו כרית מתחת לרגליים, והקפידו על שיפוע שלהן כלפי מעלה.

 

7. הימנעו מישיבה בשיכול רגליים. ישיבה כזו תגביר את הלחץ על ורידי הרגליים.

 

8. גירבו גרביים אלסטיות או השתמשו בחבישה אלסטית. הגרביים הללו אמנם לא יעלימו את הורידים הבולטים, אולם הם עשויים למנוע את החרפת התופעה.

 

9. הקפידו לנעול נעליים נוחות והימנעו מלנעול נעליים עם עקב גבוה. הליכה בנעלי עקב, עלולה להחריף את תופעת הורידים הבולטים במידה כשהיא כבר קיימת.

 

10. הקפידו על משקל גוף תקין. משקל עודף מפעיל על הורידים לחץ מיותר.

 

11 .השתדלו להימנע ממצבי עצירות, המגבירים את הלחץ על הרגליים.

 

12. בטיסות ארוכות, (ורק לאחר ייעוץ וקבלת מרשם מהרופא המטפל) טלו תרופות לדילול הדם כמו אספירין או פלאביקס למניעת קרישי דם ופקקת ורידים.

 

כמו כן, הימנעו מישיבה ממושכת והקפידו על תנועה, למניעת בצקות והפחתת הלחץ הורידי ברגליים. בנוסף, בטיסות ארוכות הקפידו לגרוב גרביים אלסטיות.

 

13.טלו תוספי תזונה. ויטמין B, ויטמין C ואבץ המסייעים בשמירה על גמישותם של כלי הדם. ובחיזוק דפנותיהם יוכלו למנוע או לעכב את הופעתם של ורידים בולטים.

 

15. צרכו צמחי מרפא המיועדים לשיפור זרימת הדם כמו עוזרד וסרפד.

 

הכותב הוא רדיולוג בכיר, מנהל היחידה לרדיולוגיה פולשנית בבית החולים בילינסון והמנהל הרפואי במרכז ביגס מדיק





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך ניתן למנוע הופעת ורידים ברגליים?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים