שתף קטע נבחר

מ' החקלאות: שיפור בשיווק מוצרים אורגניים כחוק

בבדיקה שערך המשרד ב-2012 ב-48 דגימות תוצרת חקלאית וב-40 דגימות של תוצרת מעובדת, נמצא שהמשווקים עומדים בחוק טוב יותר לעומת בדיקת 2011. ב-33% מ-12 החנויות שבדק המשרד, הפיקוח סווג כטעון שיפור וב-11% מהן - הפיקוח לא היה תקין. ומיהם העבריינים? כרגע, אסור לגלות

שיפור בעמידה בתקנות המסדירות שיווק תוצרת אורגנית: חלה ירידה בשאריות חומרי הדברה במוצרים שמגדליהם ויצרניהם מכריזים עליהם כאורגניים, כך לפי סקר משרד החקלאות ל-2012. גם בסימון הלא תקין יש ירידה לעומת 2011. יחד עם זאת - המשרד אינו יכול לפרסם את זהותם של העוברים על החוק, כך נטען.

 

 

מאז 2009 עורך משרד החקלאות ופיתוח הכפר סקר לבדיקת שאריות חומרי הדברה במוצרים הללו וכן בודק שני קריטריונים נוספים: עקיבות - האם היצרן או המגדל מפוקח על ידי אחד מגופי האישור והבקרה המוסמכים וכן בדיקת סימון – בדיקה אם תווית המוצר נושאת את הסמל האורגני וסמל גוף הפיקוח כפי שנדרש על פי החוק. הסימון מסייע לצרכן לזהות כי מדובר במוצר מפוקח שמותר לסמנו כ"אורגני", וכן אם מופיע שם היצרן של המוצר, כנדרש. הפיקוח נעשה לפי חוק, החל מ-2008, אז נכנסו התקנות להסדרת הייצור והמכירה של תוצרת אורגנית מן הצומח לתוקף.

 

המוצרים שנבדקו במסגרת סקר 2012, כללו תוצרת טרייה ומעובדת, בין היתר, פירות וירקות, תבלינים טריים, לחמים, קטניות יבשות, פירורי לחם ואורז.

 

נבדקו 48 דגימות חקלאיות

במשרד החקלאות מסרו כי נערכו בדיקות מעבדה לשאריות חומרי הדברה האסורים לשימוש בחקלאות הנחשבת לאורגנית. "לפי תוצאות הסקר, בשנה שחלפה נמצאו חריגות ב-0.8% בלבד מהדגימות, לעומת 3.6% ב-2011, ו-8.6% מהמוצרים עם חריגה בשאריות חומרי הדברה ב-2010, ולעומת 24% חריגה ב-2009", כך נמסר בהודעה רשמית של המשרד.

 

עם זאת, יש לקחת בחשבון שבסקר נכללו רק 48 דגימות בפירות וירקות (מתוכן באחת נמצאו שאריות חומרי הדברה) ו-40 דגימות בלבד של מוצרים מעובדים (כשב-5 מתוכן נמצאו שאריות חומרי הדברה. זאת בעוד שבשוק פועלים מאות מגדלים ויצרנים שמתיימרים לשווק תוצרת אורגנית.

 

לדוגמא, בענף החקלאות האורגנית עוסקים כ-625 אנשים, מתוכם כ-370 מגדלים. ניתן להניח שבייבוא מוצרים אורגנים, יש מאות מותגים. עקב כך כלל לא ברור האם הדגימות הללו נותנות תמונה מלאה או לכל הפחות מייצגת, על שוק המוצרים האורגניים בישראל.

 

תחקור של אירוע החריגה בפירות וירקות, העלה, לפי המשרד, כי "השאריות שנמצאו מקורן משימוש בחומר הדברה מאושר לשימוש בחקלאות האורגנית, אך שהיה מזוהם כתוצאה מתקלה בתהליך הייצור. התוצרת לא שווקה כתוצרת אורגנית, אלא כתוצרת רגילה וחלקות הגידול נכנסו לתקופת הסבה מחדש. בנוסף, נאספו האצוות הפגומות של החומר מהשוק", כך נמסר.

 

"בנוסף, ב-5 דגימות מתוך 40 דגימות של מוצרים מעובדים נמצאו שאריות של חומרי הדברה בפירורי לחם (2 מוצרים שונים), אורז, חלה וגרגרי שיפון. כולם נפסלו לשיווק כאורגנים".

  

מוצרים לא מסומנים ותעודות משלוח שלא כחוק

במשרד בדקו כאמור גם את העקיבות - האם היצרן או המגדל מפוקח על ידי אחד מגופי האישור והבקרה המוסמכים. "ב- 99% מהבדיקות בסקר העקיבות נמצאה תקינה וניתן היה להתחקות אחר המגדל".

 

לגבי בדיקת הסימון: צרכן המעוניין לצרוך תוצרת מפוקחת הנחשבת לאורגנית צריך לחפש את הסמל האורגני של משרד החקלאות ופיתוח הכפר על גבי המוצר או אריזתו, כדי לדעת בביטחון כי המוצר שהוא רוכש אכן גודל ויוצר על פי הסטנדרט האורגני והוא מפוקח על ידי אחד מגופי האישור והבקרה שהסמיך משרד החקלאות ("סקאל ישראל", "אגריאור" ו"איי קיו סי - המכון לבקרה ואיכות").

 

במשרד אף בדקו במהלך 2012, כחנות בחודש. מהבדיקה ב-2012 עלה כי ב-66% מ-10 החנויות שנבדקו, הפיקוח סווג כתקין, ב-33% מהחנויות הפיקוח סווג כטעון שיפור וב- 11% מהחנויות הפיקוח סווג כלא תקין.

 

דוגמאות לפיקוח לא תקין: שילוט לא תקין במדפי החנות, שימוש בתעודות משלוח לתוצרת משווקת ונרכשת שלא על פי דרישות החוק, תוצרת משווקת לחנויות באריזות ללא סימון ועקיבות כנדרש וכן מוצרים שאינם מסומנים בסמלי האורגני כחוק.

 

העבריינים חסויים

ומיהם העבריינים? אין לדעת שכן שמותיהם הושחרו בסקר. נראה שכדי לחשוף את שמותיהם, על המשרד לקבל גושפנקא משפטית לכך, למרות שהוא הרגולטור שאמור לפקח על יישום החוק.

 

במשרד החקלאות מסרו בתגובה כי "על פי החוק לא ניתן לפרסם את פרטיהם של יצרנים שלא עמדו בדרישות החוק. עם זאת, לפני מס' חודשים יזם משרד החקלאות תיקון חקיקה שמאפשר למשרד, החל מהסקר הבא, לפרסם את פרטיהם של היצרנים שעברו על החוק בזמן אמת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
לוגו משרד החקלאות לתוצרת אורגנית
מומלצים