שתף קטע נבחר

למה עדיין אי אפשר להכניס מזון מבחוץ לקולנוע?

לא רבים יודעים שלמרות הרעש שחולל, חוק הפופקורן לא אושר בסופו של דבר, כי הכנסת התחלפה. כרגע, ההצעה צריכה לעבור הליך חקיקה מחדש ובשורה התחתונה – בבתי-הקולנוע עדיין יכולים לאסור בכיף על הכנסת מזון ושתייה מבחוץ ואנחנו עדיין משלמים ביוקר על פופקורן

לא רוצים לרכוש פופקורן וקולה במחיר מופקע בקולנוע? בעיה שלכם, אתם עדיין צרכנים שבויים. ומה עם "חוק הפופקורן" שזכה לתהודה ואמור היה לחסל את האיסור על הכנסת מזון ושתייה לאולמות ומופעים? לא רבים יודעים שלמרות שהיה אמור להיכנס לתוקף בינואר 2013, הוא כלל לא אושר עדיין בכנסת ולא נכנס לתוקף משום שנפל בין הכיסאות בגלל הבחירות. כעת מנסים ברשות להגנת הצרכן ולסחר ההוגן להקימו לתחייה בכנסת הנוכחית – אך כרגע, כלל לא ברור מה יעלה בגורלו.

 

 

לפי התיקון לחוק הגנת הצרכן, שכונה "חוק הפופקורן", בתי-קולנוע, אולמי מופעים, מגרשי ספורט, בתי-חולים ושאר מקומות סגורים, לא יוכלו עוד לאסור על הציבור הבא בשעריהם להביא עמם אוכל ושתייה שלא נקנו בתחומם.

 

כיום מוכרים באולמות הקולנוע פופקורן ב-150-200 שקל לק"ג (30-18 שקל למנה, כשדיל פופקורן ענק + 2 שתייה בסינמה סיטי, לדוגמא, מתומחר ב-50 שקל). זאת לעומת המחירים בסופרמרקט: אריזת 600 גרם (6 מנות) של פופקורן להכנה במיקרוגל עולה 22-21 שקל, ו-500 גרם גרעינים לפופקורן נמכרים ב-6-5 שקלים. בסופר נמכר גם פופקורן מוכן שנמכר כחטיף, שעולה 6-4.5 שקלים לשקית של 80 גרם. גם שתייה, חטיפי שוקולד וגלידה נמכרים בבתי הקולנוע במחירים הגבוהים בכ-50%-100% ממחיריהם בסופרמרקטים.

 

חוק הפופקורן לא כלל מסעדות ובתי אוכל והיה לו סייג נוסף: ניתן להכניס לאולם רק סוגי מזון ושתייה שכבר נמכרים בו, כלומר – אי אפשר להביא לקולנוע חמין וקלמנטינות מהבית, ואי אפשר לנשנש סנדוויץ' טונה או עמבה באולם, אבל לפי החוק - כן אפשר יהיה להביא פופקורן מהבית, או גלידה וקולה שנקנו מחוץ לאולם, למשל.

 

סינמה סיטי גלילות: מותר לאסור להכניס מזון מבחוץ, כי החוק לא נכנס לתוקף (צילום: אסף לב) (צילום: אסף לב)
סינמה סיטי גלילות: מותר לאסור להכניס מזון מבחוץ, כי החוק לא נכנס לתוקף

 

הצרכנים נותרו מבולבלים - למה החוק לא בתוקף?

החוק הזה, הוא בכלל סעיף מהצעה לתיקון חוק נרחב ורב סעיפים, שאמור היה להיות: "כיפת הברזל שתגן על הצרכנים, ותעניק תרופה מיידית לכל עוולה צרכנית", כדברי יו"ר הוועדה דאז, ח"כ כרמל שאמה-הכהן (ליכוד), שגם יזם את "חוק הפופקורן". תיקון החוק אושר בוועדת הכלכלה לקריאה שנייה ושלישית ביולי 2012, למרות התנגדות בתי הקולנוע, ואמור היה להיכנס לתוקף אחרי אישורו בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת בינואר 2013.

 

ברשתות בתי הקולנוע טענו מנגד כי "האיסור הזה יפגע פגיעה אנושה שלא תהיה לה תקומה ברמה העסקית". בכל זאת החוק אושר בוועדה – ועם ישראל צהל. עקב כך, צרכנים רבים חושבים שהחוק כבר נכנס לתוקף ובצדק מסוים: אחרי שתיקון חוק מאושר בוועדת הכלכלה של הכנסת – הדרך משם קצרה מאוד לאישורו במליאה, אך במקרה זה, האישור של וועדת הכלכלה נעשה בדמדומי הכנסת הקודמת. הכנסת התחלפה, החוק נזנח והצרכנים נותרו מבולבלים.

 

צרכן בשם אסף אמר ל-ynet: "בסינמה סיטי בגלילות עדיין כתוב בנקודת בדיקת הכרטיסים, לפי הכניסה לאולמות, כי אין להכניס דברי שתייה ואוכל - זאת בניגוד גמור לחוק ולמרות שבפועל, הסדרנים מאפשרים זאת".

 

שמואל, צרכן נוסף, כתב ל-ynet: "אני וחברי הגענו ליס פלאנט בקניון איילון, כדי לצפות ב'מהיר ועצבני'. קנינו אוכל ושתייה בחוץ, אך כשהגענו למקום, דקות לפני תחילת הסרט - לא הותר לנו להכניס פנימה את האוכל, בניגוד לבתי-קולנוע אחרים בהם אני מבקר לעיתים. נאלצנו לאכול בחוץ למרות שהקרנת הסרט כבר החלה.

 

"זה היה מקומם ומכעיס, אך טענתו של השומר היתה ש'החוק לא עבר בקריאה שלישית'. גם אנשים אחרים שהזכירו את החוק בפניו והתחננו להיכנס - לא נכנסו עד שזרקו או אכלו את האוכל שהביאו איתם".

 

רשתות הקולנוע נוהגות כך כי אין חוק

רשתות הקולנוע הללו נוהגות כחוק או ליתר דיוק – נוהגות כך כי אין חוק. ברשות להגנת הצרכן והסחר ההוגן מנסים כעת להציל את חוק הפופקורן יחד עם תיקון החוק המלא –תיקון 36 לחוק הגנת הצרכן. 

 

התיקון אמור היה גם להרחיב את סמכויות האכיפה של הרשות להגנת הצרכן במשרד הכלכלה, ולאפשר לה להטיל על עוסקים עבריינים קנסות מנהליים 50-25 אלף שקל לתאגיד, ו-10,000 עד 25 אלף שקל לבעל עסק יחיד. בהפרה מתמשכת, יגדל הקנס ב-25 שקל על כל יום נוסף של הפרת החוק. על הפרה חוזרת במשך שנתיים לאחר ההפרה הראשונה, הקנס יעמוד על 150% מהקנס הראשון.

 

החוק יצטרך לעבור שוב הליך חקיקה מורכב

"אין ברירה, למרות שהצעת החוק כבר נוסחה ואושרה בוועדה והונחה על שולחן הכנסת, כיוון שהכנסת התחלפה, הפרוצדורה של החקיקה מתחילה מחדש מהשלב של קריאה ראשונה", הסבירה ל-ynet היועצת המשפטית של הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן חנה טירי, "כדי שהצעת החוק המורכבת לא תעבור שוב קריאה ראשונה, הגשנו לפני 3 שבועות בקשה לרציפות לוועדת שרים לחקיקה והבקשה אושרה. כרגע אנחנו מחכים שהכנסת תאשר את הרציפות. לנו חשוב מאוד שתאושר הקמתו של מנגנון עיצומים כספיים והגברת האכיפה. חוק הפופקורן זה רק סעיף בהצעה".

 

האם זה אומר שהצעת החוק, הכוללת את "חוק הפופקורן", תצטרך לעבור שוב את אישור וועדת הכלכלה לקריאה שנייה ושלישית?

 

"כן. קודם צריך שהכנסת תאשר את בקשת הרציפות ואז ההצעה תצטרך לעבור שוב את אישור וועדת הכלכלה לקריאה שנייה ושלישית".

 

ומתי זה יקרה, מה לוח הזמנים?

 

"הליך אישורה תלוי ביו"ר הוועדה ובלו"ז שלה והוועדה תצטרך לאשר שוב, סעיף, סעיף. לוועדה יש כרגע על הראש את חוק ההסדרים הדחוף יותר, אז לא ברור מתי זה יקרה. אנחנו מקווים שזה יקרה מהר אבל הכנסת היא המחוקק. אם יהיו הרבה חברי כנסת שיתנגדו לסעיף הפופקורן – הוא לא יעבור. אני יכולה להצביע נגד ולהגיש הסתייגות במליאה".

 

תגובות

יו"ר ועדת הכלכלה היוצא, ח"כ כרמל שאמה הכהן מסר בתגובה: "כל שבוע שהצעת החוק לא מאושרת ונכנסת לתוקף, עולה לכולנו הרבה כסף וחבל. על ועדת הכלכלה להגביר לחץ וקצב, אחרת יש מספיק כוחות אינטרסנטים שינסו לבלום את אישור ההצעה".

 

מרב חן ויס פלאנט נמסר בתגובה: "חשוב להבהיר כי לא הייתה בכוונת החוק לאפשר הכנסת פריטי מזון כגון: מאכלי מזון מהיר, כריכים, מגשיות מזון מוכן או תבשילים ביתיים.

 

"מדיניות החברה עד כה ובעתיד הנה להקל על קהל לקוחותינו, אי לכך, ולמרות שחוק הפופקורן אינו תקף, נמשיך לנהוג כפי שתמיד נהגנו גם לפני היזמה בכנסת, ונאפשר לקהל הלקוחות להכניס אל אולמות הצפייה מזון ומשקאות הדומים לאלו הנמכרים בבתי הקולנוע.

 

"אנו מתירים הכנסת בקבוקי שתייה מפלסטיק, שקית חטיפים (כגון במבה), ממתקים (סוכריות, שוקולד ודומיהם) ופריטים נוספים אשר עצם צריכתם באולם הקולנוע אינה גורמת אי נוחות לקהל הרחב - הן מבחינת ריחות לא נעימים, לכלוך וכדומה. לגבי התלונה הספציפית – מאחר ואין לנו פרטים נוספים, אנו מניחים שהלקוחות ביקשו להכניס לאולם מאכלים שהכנסתם אסורה, גם אם החוק היה תקף".

 

בסינמה סיטי מסרו בתגובה: "מיום פתיחתה בשנת 2002 ומן הסתם בלי קשר לחוק , מיישמת רשת הסינמה סיטי את המדיניות הדומה לחוק החדש, מאפשרת להכניס לאולמות הקולנוע מזון ומשקאות, ובלבד שיותאמו לקולנוע,לא יפגעו בציוד ולא ייפגעו בחוויה של הצופים האחרים באולם ובקולנוע. ברשת התקבלו תלונות מועטות בנושא והן התייחסו רק לגבי מזון שבכל מקרה לא ניתן להכניסו לאולמות הקולנוע, גם לפי מדיניות החוק החדש".

  

ממשרד הכלכלה נמסר בתגובה:  "'חוק הפופקורן' הוא סעיף אחד בהצעת חוק, הכוללת תיקוני חקיקה רבים לחוק הגנת הצרכן, שיזמה הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן באמצעות שר הכלכלה.

 

"הצעת חוק זו נדונה בכנסת הקודמת ואושרה לקריאה שנייה ושלישית ואף הונחה על שולחן מליאת הכנסת לקריאה שנייה ושלישית. לצערנו, בסמוך לכך יצאה הכנסת לפגרת בחירות ועל כן לא נערכה הצבעה במליאה והצעת החוק לא אושרה.

 

"לפני שלושה שבועות אישרה ועדת השרים לענייני חקיקה רציפות על הצעת חוק זו. לאחר אישור רציפות על ידי הכנסת תובא הצעת החוק, כפי שמתחייב, לאישורה של וועדת הכלכלה לקריאה שנייה ושלישית ואנו מקווים כי ההצעה כולה תאושר בכנסת הנוכחית, לרבות הסעיף שידוע בשם "חוק הפופקורן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: shutterstock
ואם בא לי להביא פופקורן שהכנתי במיקרו?
צילום: shutterstock
מומלצים