שתף קטע נבחר

יאיר לפיד, בעלי יצא לשליחות וחזר משותק

דיפלומטית ששירתה עם בעלה באפריקה מתארת במכתב לשר האוצר את הטרגדיה שפקדה את בעלה בכפר מבודד ומבקרת את היחס לעובדי משרד החוץ: "לנו אין שאלטרים לסגור, והמדינה מפנה את הגב". בשבוע האחרון החריפו העובדים את העיצומים

הפך לנכה תוך 36 שעות, בזמן ששהה בשליחות לצד אשתו: בעלה של דיפלומטית ותיקה, שהיה איתה בשליחות בכפר מבודד בחוף השנהב, נדבק בווירוס לא מוכר והפך למשותק. אשתו סיפרה את סיפורו במכתב לשר האוצר יאיר לפיד, והביעה את מחאתה על תנאי שכרם של עובדי משרד החוץ.

 

כבר יותר משלושה חודשים שעובדי המשרד נמצאים בעיצומו של סכסוך עבודה חריף. כל התביעות שלהם ביחד מסתכמות בכ-30 מיליון שקל, סכום זעום במונחי תקציב המדינה. ראש הממשלה בנימין נתניהו המחזיק כיום בתיק החוץ וכן שר החוץ לשעבר אביגדור ליברמן לא תומכים בהם, ואפילו רמזו בדיון בוועדת חוץ וביטחון שהם גורמים נזק בסכסוך שלהם לביטחון המדינה. הם רמזו כי עובדי משרד החוץ רוצים לא רק לשפר את תנאי השירות שלהם, אלא לנהל את המשרד.

 

נינה בן עמי, עובדת משרד החוץ המשרתת כיועצת מדינית בלשכת שר החוץ, שילמה מחיר כבד משפחתי כבד במהלך שליחות באבידג'אן, חוף השנהב. היא שלחה לשר האוצר יאיר לפיד מכתב המגולל את סיפורה האישי וניסתה להמחיש לשר האוצר את שעובר על שליחי משרד החוץ ברחבי העולם.

 

מחיר משפחתי כבד. נינה וליאור בן עמי (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מחיר משפחתי כבד. נינה וליאור בן עמי(צילום: גיל יוחנן)

 

בן עמי ובעלה ליאור נסעו לביקור עבודה בכפר מרוחק ומבודד. באותו ביקור נחשף ליאור לווירוס או חיידק לא מוכר. הוא נדבק בתסמונת גיליאן שפגעה במערכת העצבים והפכה אותו למשותק לחלוטין מהצוואר ומטה.

 

"לאחר שסיימתי לימודי תואר שני באוניברסיטת חיפה (גאוגרפיה) התקבלתי לקורס הצוערים של משרד החוץ ולאחר סיומו נשלחתי עם ליאור, שעזב עבודה שאהב כמנהל מערכות מחשוב בארגון גדול, לשרת באבידג'אן, חוף השנהב, כסגנית שגריר", כתבה בן עמי ללפיד. 

 

"לאחר מעט יותר משנה באבידג'אן, בעקבות ביקור עבודה בכפר מבודד שישראל סייעה לו לפתח את ענף הכוורנות, חלה ליאור בתסמונת גיליאן ברה שפגעה במערכת העצבים שלו והפכה אותו, בתוך 36 שעות, למשותק לחלוטין מן הצוואר למטה, כולל פגיעה באספקת הריאות.

  

"מכיוון שבבית החולים בחוף השנהב לא יכלו לתת לליאור טיפול ראשוני מעבר לאבחון, ומכיוון שהייתה פגיעה גם באספקת הריאות, כאמור, נאלצנו לחכות 72 שעות לרופא עם ציוד החייאה שהגיע משוויץ. זמן ההמתנה גרם לליאור נזק עצבי בלתי הפיך.

 

"במדינות עולם שלישי רבות חיים שליחים ישראלים בתנאים לא קלים. יש מדינות שבהן אין חשמל רוב הזמן ומשתמשים בגנרטורים, המים מסוכנים לשתייה ונחשפים למחלות וזיהומים רבים", כתבה בן עמי ללפיד ואף סיפרה שהיא ובעלה ליאור אובחנו במהלך השליחות שם כחולים במלריה.

 

נותר משותק. ליאור בן עמי (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
נותר משותק. ליאור בן עמי(צילום: גיל יוחנן)

 

"חבל שהמדינה לא מעריכה מספיק את הדיפלומטים המצוינים שלה", ממשיכה בן עמי. "אנשים עם תארים מתקדמים, דוברי שפות, שעברו הליך מיון לא קל בקבלה למשרד החוץ, שתורמים רבות למעמדה של ישראל בתחומים רבים, ומתמודדים עם אתגרים מקצועיים לא פשוטים. אני מתביישת לומר לחבריי מארה"ב ולדיפלומטים עמיתים מחו"ל מהו השכר שמקבל דיפלומט ישראלי ותיק.

 

"הדבר צורם עוד יותר כשלוקחים בחשבון שרבים מבני ובנות הזוג של הדיפלומטים מוותרים על קריירה ורצף בעבודתם ומתקשים מאוד למצוא עבודה לאחר החזרה לארץ. שכר כה נמוך, כשהוא השכר היחידי במשפחה עם ילדים, הוא לעג לרש. לעובדי משרד החוץ אין שאלטרים או נמלים לסגור. מדובר בעובדים ערכיים שמסורים לעבודתם ומעוניינים בטובתה של מדינת ישראל בכל לבם. למרבה הצער, המדינה מפנה להם את גבה".

 

תובעים מו"מ להסדר קיבוצי

סכסוך העבודה במשרד החוץ פרץ לאור תביעותיהם של עובדי המשרד להיכנס למו"מ על הסדר קיבוצי מיידי להסדרת הזכויות ותנאי שירות של העובדים בחו"ל. עוד תובעים העובדים תיקון שחיקת שכר שנוצרה במהלך השנים, קביעת מנגנוני פיצויים לבני הזוג שמאבדים את הקריירה בגלל השליחות, מתן פיצוי בגין מיסוי עודף ומפלה ושינויים בנוהלי ועדות המינויים.

 

כבר חודשיים שלא מתקיימים מגעים עם משרד האוצר בעניין. ביום חמישי האחרון קבע בית הדין האזורי לעבודה פשרה בין הצדדים: משרד האוצר ייכנס מיידית למו"מ עם עובדי משרד החוץ, ואלה בתמורה לא ישבשו השתתפות ישראל בסלון האווירי בפריז.

 

ואולם, המפגש הראשון של המו"מ התפוצץ זמן קצר אחרי שהחל ואחריו החליטו העובדים להחריף את העיצומים והפסיקו להעניק טיפול קונסולרי לישראלים בארץ ובחו"ל.

 למחרת הנחה משרד האוצר לנכות משכרם של העובדים המצויים בעיצומים שעות נוספות, כונניות, אש"ל והוצאות רכב.

 

בתגובה החליטו בוועד עובדי משרד החוץ להחריף את העיצומים הקיימים ולהורות על הפסקת הטיפול בביקורי אורחים בישראל באופן מיידי. בנוסף, ועד עובדי משרד החוץ הנחו לא לקבל אורחים בבניין משרד החוץ ובנציגויות ברחבי העולם.

 

בנוסף, הפסיקו עובדי המשרד את מתן השירותים הקונסולריים בנציגויות ישראל בחו"ל - לרבות הארכת תוקף דרכונים והנפקת תעודות מעבר חד-פעמיות.

 

ממשרד האוצר נמסר כי הם "מעדיפים שלא להגיב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
נינה וליאור בן עמי
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
לא תומך. שר החוץ לשעבר אביגדור ליברמן
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
העובדים גורמים נזק? נתניהו
צילום: גיל יוחנן
מומלצים