שתף קטע נבחר

המבקר על אסיר X2: 'לא רואה סיבה להיכנס לזה'

ברקע החשיפה על אודות אסיר נוסף, שנשמר בתנאים דומים לאלה של סוכן המוסד שהתאבד בן זיגייר, הדגיש השופט בדימוס שפירא כי ימתין לבדיקת הרשויות לפני שיחליט אם לפתוח בחקירה: "נקבל תשובה ברורה ואז נבדוק אם היה כשל"

מבקר המדינה ימתין לבדיקת הרשויות לפני שיפתח בחקירה עצמאית לבירור נסיבות החזקתו בכלא של מי שכונה "האסיר איקס הנוסף": יומיים לאחר ש"ידיעות אחרונות" חשף את דבר קיומו של אסיר נוסף, שנשמר בכלא ישראלי בתנאים דומים ביותר לאלה של בן זיגייר, התייחס היום (ה') מבקר המדינה יוסף שפירא לנושא. בכנס שערך משרד המבקר במרכז הבינתחומי בהרצליה אמר שפירא כי "לא ראיתי מקום להיכנס לנושא הזה. לא ראיתי כל סיבה לקפוץ על זה. לפעמים האבק צריך לרדת. קודם נקבל תשובה ברורה מראש הממשלה, משר הביטחון, מראש השב"כ, מראש המוסד או מגורם מוסמך אחר שיגיד שאכן היה דבר כזה, רק אז נבדוק אם היה כשל כלשהו".

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

יעלון: קרבות כמו ביום כיפור פחות רלוונטיים 

אלון חסן פקד המונים. יחימוביץ': "מושחת ובריון"

 

השופט בדימוס שפירא התייחס בהמשך גם לסוגיית בן זיגייר ואמר כי "הרשויות כבר נדרשו לעניין ועדיין אין החלטה שלהם, כך שאין להחלטה שתהיה השלכה עתידית כי הוא נמצא כבר במקום אחר".

 

על רקע הפרסומים השונים בנוגע לאסירים עלומים לכאורה אמר המבקר שפירא באופן כללי כי "חשוב לזכור כי במדינה דמוקרטית כבוד האדם שייך לכל אדם באשר הוא אדם. גם אסירים

 ועצירים, בלא קשר לחומרת עבירתם זכאים לשמירה על כבודם וזכויותיהם הבסיסיות, כגון הליך משפטי הגון. אני בטוח כי רשויות המדינה מקפידות ויקפידו בנושא זה".

 

במהלך הכנס התייחס פרקליט המדינה, משה לדור, לחושפי שחיתויות במוסדות הציבור והקשיים שמשרדו עומד מולם. "חושפי השחיתויות הם בראש ובראשונה אלו שמביאים את הסיפור הראשוני. הם יודעים לחבר את הפרטים ולימים, מה שאנחנו נעריך כצל הרים, יסתיים בסופו של יום בכך שלא היה מדובר כלל בהתנהלות מושחתת".

 

לדור הוסיף כי "אחד הקשיים שאיתם אנחנו צריכים להתמודד הוא בבתי המשפט. חלק מהתיקים שמזוהים על ידינו כסיבה, הופך בהמשך הדרך, אחרי הגשת כתב אישום, לכך שתחום קביעת העובדות שלנו הייתה חלקית יותר מזו שהנחנו בזמן הגשת כתב האישום". מיד לאחר מכן סייג לדור את דבריו והדגיש שאינו מתכוון לתיק ספציפי.

 

פרס: "ראשי ערים עובדים קשה" 

גם נשיא המדינה שמעון פרס התייחס לנושא השחיתות הציבורית ואמר כי "נוצר רושם שיש בעיה עם ראשי הערים. יש הרבה ראשי ערים יוצאים מן הכלל, הם עובדים קשה. אני חושב שכדי לחנך צריך לעודד ולתת קרדיט לאנשים. אין דבר המשחית עם ושלטון מפשרה בנושא השחיתות ויש לעקור את השחיתות מהשורש. ישנן חולשות באדם, ועל מבקר המדינה מוטל תפקיד כבד משקל במלחמה זו, מצד אחד לחנך, להוות דמות מוסרית וערכית ומצד שני לא להיכנע לתופעות אלו".

 

הנשיא תהה מדוע בדו"חות הביקורת של המבקר לא מוזכרים מבוקרים לטובה והמבקר ענה כי קיימים אישי ציבור שיזכו לשבח. הנשיא התייחס גם לחילופי השלטון. יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין

אמר כי מוסד מבקר המדינה הוא היחיד שמשמש היום בתפקיד שומר הסף של המדינה. לדבריו, "משרד מבקר המדינה זוכה לאשראי ציבורי בלתי רגיל בישראל, שאין כמעט מוסדות ציבוריים נוספים שנהנים ממעמד שכזה".

 

עו"ד מתן גוטמן, עוזר בכיר למנכ"ל משרד מבקר המדינה, ביקש להגדיר בחקיקה את מוסד המבקר כגוף הממונה על זכויות האדם. "במדינת ישראל צריך מוסד לאומי שאינו משפטי שיעסוק בזכויות אדם", אמר גוטמן. "מוסד מבקר המדינה תמיד הגן על זכויות האדם. יש צורך בהכרזה מפורשת שאומרת שמוסד מבקר המדינה מטפל בנושא זכויות האדם ולאמץ מודל כמו זה הקיים בחלק ממדינות אירופה, כמו לדוגמה זה הקיים בפינלנד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המבקר שפירא
צילום: גיל יוחנן
מומלצים