שתף קטע נבחר

אפל

איך פלסטיק שקוף וצבעוני מציל חברה על סף התמוטטות ; או מה המרחק בין הארי קרישנה ל- imac

מייסד אפל, סטיב ג'ובס, נולד בקליפורניה ב-1955. הוא שנא ללמוד ואהב טכנולוגיה. אחרי הלימודים מיהר לשמוע הרצאות בחברת היולט פקארד וגם עבד בחברה. בתיכון הכיר ג'ובס את מי שהפך בהמשך לשותפו באפל, סטיבן ווזניאק.

הצעדים ראשונים

לאחר סמסטר אחד בקולג', עזב ג'ובס את הלימודים והצטרף לכת ההארי קרישנה. הוא התקבל לעבודה באטארי, המייצרת משחקי טלוויזיה. לאחר שחסך די כסף נסע לטיול בהודו. בשנים בהן שוטט ג'ובס במזרח, למד ווזניאק, חברו מהתיכון, באוניברסיטאות קולורדו וברקלי. הוא התמחה בתוכנה והתקבל לעבודה בהיולט פקארד. בבית עסק בבניית מחשב קטן.
כשחזר ג'ובס מהודו, ביקר את חברו ומול המחשב שבנה ווזניאק החל להתפתח חזונם.
השנה היתה 1976. מספר רוכשי המחשבים האישיים בארה"ב הגיע ל-70 אלף בסה"כ. מחירי המחשבים נעו בין אלף ועד 20 אלף דולר.
ג'ובס האמין שלמחשב יש פוטנציאל להפוך למכשיר המוני, נוח למשתמש, וזול.
הונם הראשוני הסתכם ב-1,300 דולר - לאחר שמכרו את הפולקסוואגן של ג'ובס ואת מחשב ההיולט פקארד של ווזניאק. השניים לקחו הלוואה של 10,000 דולר והחלו לבנות את אפל I - מחשב אישי עם מארז עשוי דיקט. ב-1977 כבר הוציאו את מחשבי אפל II.
באותה שנה, השנייה לפעילות אפל, רשמו ג'ובס ווזניאק את אפל כחברה. השם אפל ניתן לה כשהשותפים חיפשו רעיון לשם, וראו תפוח על השולחן.
סך המכירות של מחשבי אפל II ב-1977 הגיע ל-774 אלף דולר. השניים מינו יו"ר ונשיא לחברה. ג'ובס הפך לסגן יו"ר ווזניאק לסגןנשיא למחקר ופיתוח. בשנת 1978 יצאה אפל בהנפקה לציבור, לפי שווי של 97 מיליון דולר.

מים גנובים ימתקו

במרוצת שנות ה-70 שינו מדעני זירוקס את דרך העבודה במחשבים האישיים. הם פיתחו, למעשה, את הגרסה הראשונית ל"חלונות" ונעזרו בהמצאה המהפכנית מכולם - ה"עכבר".
לרוע מזלה, נכשלה זירוקס בשיווק ההמצאה. בוקר אחד ביקרו באולם התצוגה של זירוקס כמה מהנדסים מאפל, ונחשפו לרעיונותיהם חוקרי זירוקס. הם חזרו הביתה כדי ליישמם ולשכללם על מחשבי האפל.
המחשב המצליח הבא של אפל נקרא ליסה. הוא כלל אפשרויות מגוונות ועכבר משוכלל יותר מזה של גאוני זירוקס.

עלייתו של המקינטוש

בינתיים המשיך ג'ף רסקין, מקבוצת מייסדי אפל, לפתח את המקינטוש - הקרוי על שם זן תפוחים נפוץ בארה"ב. זה היה מחשב אישי חזק יותר, שכל הפעולות בו נעשו בשליטת העכבר. מהנדסי אפל סברו שיוציאו לשוק את המקינטוש זמן קצר לאחר הביקור הגורלי בזירוקס, אך הפיתוח נמשך שלוש שנים. הצוות עבד מסביב לשעון. ג'ובס יזם נופשונים לצוות הפיתוח, שהיה יוצא יחד לסופי שבוע שהוקדשו לדיונים ולבילויים שכללו מדורות על החוף ושחייה בעירום.
ב-1984 יצא המקינטוש לשוק ונחשב למחשב המהפכני והמשוכלל ביותר שיוצר עד אז. סרט הפרסומת שחשף את מחשב המקינטוש בוים ע"י רידלי סקוט. הפרסומת המדהימה הוצגה רק פעם אחת, במהלך משחק ה"סופר בול" ב-1984, וצפו בה 43 מיליון אמריקנים. מחיר המקינטוש היה 2,495 דולר - רחוק מהישג ידו של כל אחד. למרות שנות הפיתוח הממושכות, הוא היה גדוש מגרעות. אירגון מנהלי חברות הענק באמריקה קבע כי החברות ייצמדו רק למוצרי י.ב.מ. לעומתם, אנשי המולטימדיה, המו"לים, העיתונים וסתם יאפים, התאהבו במחשב החדש.
ג'ובס החליט לחלק את המקינטוש לבדרנים, אמנים וסופרים, כמו מיק ג'אגר ואנדי וורהול. ואולם, ב-1984 רכשו רק רבע מיליון משתמשים את המקינטוש. במאי 1985 פיטרה הנהלת אפל את סטיב ג'ובס, בעל המניות העיקרי. בסמוך לפיטוריו ירד נתח המכירות של החברה מ-19% ל-11% משוק המחשבים האישיים.
ב-1985 יצא לשוק המקינטוש II. בעל מערכת הפעלה חדשה, זיכרון ענק ותוכנה חדשנית - ה"פייג' מייקר", שהפכה את פעולות ההוצאה לאור, הפרסום והעיצוב לפשוטות יותר. למקינטוש היה מונופול על שוק ההוצאה לאור והגרפיקה. מנגד הלך וקטן נתח החברה בשוק הביתי. המחשב הביתי עם תוכנות ההפעלה של מייקרוסופט הלך ודחק את מקינטוש. בשלב מסוים האשים ג'ובס את גייטס כי גנב את רעיון ה"חלונות" מאפל. גייטס ענה: "זה כאילו לשנינו יש שכן עשיר ואתה פורץ לביתו. כשאתה נכנס אתה מגלה כי אני כבר שם ואומר: זה לא הוגן. רציתי לגנוב את המכשיר לפניך".

שובו של הג'ובס

באותה שנה, כשהמניה צללה לעומק של 13 דולר והסוף נראה קרוב, חזר ג'ובס לחברה. הוא חזר בשכר של דולר לשנה - לבקשתו.
בשנת 1997 שוב הוכיחה אפל שבחדשנות אין לה מתחרים. היא הוציאה מקינטוש צבעוני ומעוצב מפלסטיק שקוף בצבע כחול שנקרא iMac. גם מחירו היה ידידותי להפליא: 1,299 דולר. חצי שנה לאחר מכן הציעה החברה את המחשב בחמישה צבעים נוספים ובאותה הזדמנות ירד המחיר ל-1,100 דולר. שוב הפכו בעלי מחשב אפל לקוליים שבחבורה. בזכות ה-iMac הצליחה החברה לפרוץ חזרה לשוק הביתי.
ב-1999 יצא לשוק ה-iBook, המחשב הנייד המעוצב שהוליד שורה שלמה של מוצרים שחיקו את האופנה החדשה. גם הנייד נחל הצלחה כבירה.





פורסם במגאזין "ממון" "ידיעות אחרונות" ב-4.1.2000




לפנייה לכתב/ת
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
האשים את ביל גיטס, סטיב ג`ובס
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
ארכיון ידיעות אחרונות
המצאה מהפכנית-עכבר המחשב
ארכיון ידיעות אחרונות
תפוח על השולחן, אפל
מארזים צבעוניים
מחיר ידידותי - Imac
ארכיון ידיעות אחרונות
"זה כאילו שאני גנבתי לפניך" ביל גיטס
ארכיון ידיעות אחרונות
מומלצים