שתף קטע נבחר

אלרגיה עונתית: איזה טיפול יעזור להימנע

הגשם הראשון נתן את האות - ורבים מתחילים להרגיש שוב את האלרגיה העונתית. למה זה קורה, מה הקשר בין אלרגיה עונתית לבין מחלות ומהו הטיפול המומלץ? מומחים לרפואה משלימה מסבירים

הגשם הראשון הביא איו לא רק ריח רענן, אלא גם את הסימן לפתיחתה של ענת המעבר  ואת שלל האלרגיות המלוות אותה.  אלרגיה מוגדרת כתגובה של מערכת החיסון מפני חומרים המצויים בסביבה ונקראים אלרגנים. אלה עשויים להימצא בכל מקום ובכל זמן. בין אם נעקצנו על ידי יתוש או נשמנו אבק, אם הגוף שלנו בריא ובמצב מאוזן מבחינת מערכת החיסון, אנחנו לא נרגיש זאת כמעט.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

 

מערכת החיסון מתריעה מפני האלרגיה

אחת המערכות החשובות ביותר בגוף האדם היא מערכת החיסון, שנועדה לשמור עליו מגורמים שעלולים להסב לו נזק, כגון וירוסים, חיידקים ומזהמים שונים. תפקידה לזהות ולטפל בגורמים אלו ובכך להגן על בריאותו של האדם.

 

לחיות עם אלרגיה

אויבים מבית: 4 אלרגיות שמחכות בין הרהיטים

אלרגי לחתול - זה לא בגלל הפרווה: 8 מיתוסים

אלרגיה לפני החורף: למה זה קורה ואיך לטפל

 

אבל במידה שהמערכת החיסונית לא מספיק חזקה, הגוף לא יידע להתמודד עם אותו מחולל אלרגני, בין אם הוא אבקנים של פרחים, קרדית האבק, פרוות, עובש, בושם, טבע, שמש, בעלי חיים, דשא וצמחיה, עקיצות חרקים וכדומה, ולכן תיווצר תגובה שלילית ואנחנו נפתח תגובה אלרגית, שתגרום לשיבוש איכות החיים.

 

אותם חומרים נתפסים על-ידי מערכת החיסון בצורה שגויה כמזיקים, כאשר מדובר בעצם על גורמים נייטרלים ולא מזיקים. לאדם שאינו סובל מאלרגיה, חלקם אף יכולים להסב הנאה.

 

יפעת פליישון, הומיאופתית קלאסית מסבירה כי "מה שנהוג לכנות אלרגיות עונתיות, הן למעשה חלק מנטייה כללית או מרגישות כללית של אותו אדם לסביבה. לדוגמא, פרחים שונים הפורחים בעונה מסוימת ומפזרים אבקנים, חרקים הפעילים יותר בקיץ. בקיץ אנשים שוהים זמן רב יותר בחוץ, אם זה בטבע או בים וחשופים יותר לשמש, לעקיצות חרקים, לאבק, למאכלים מסוימים ולכן עולה הסיכוי שהם יפתחו אלרגיות שונות".

 

בעוד הרפואה הקונבנציונלית מדברת על זיהוי הגורם, הימנעות ו/או דיכוי המערכת החיסונית על ידי תרופות וסטרואידים, הרפואה המשלימה, מדברת על זיהוי, התמודדות וחיזוק המערכת החיסונית, על-מנת שתדע להתמודד עם אותם חומרים אלרגניים, המומחים מהרפואה הסינית ומהומיאופתיה מרגיעים שאפשר ללמד את הגוף לחיות בשכנות טובה עם הגורמים לאלרגיות.

  

מיליארד סינים לא טועים

לפי הרפואה הסינית, בעקבות עליית הטמפרטורה בקיץ, אנשים משנים את סגנון החיים שלהם ועקב כך עלולה להיגרם החלשה אנרגטית של הגוף וחשיפה לפגיעות גבוהה יותר.

 

רויטל שבי, מומחית לרפואה סינית, מסבירה שאצל הסינים יש דגש על התזונה. הארוחות צריכות להיות מאוזנות, כאשר בכל פעם יש לכלול מירב הטעמים וסוגי מזון שונים. ארוחה שתהיה חד-צדדית לכיוון טעם מסוים, יכולה לגרום לתגובה אלרגית.

 

"בקיץ, אנשים משנים את התזונה ו"משגעים" את המערכת האנרגטית בגוף, וכך, מערכת החיסון יוצאת מאיזון" אומרת שבי, "לדוגמא, אני יכולה לעבור ליד גלידרייה ולראות אנשים מעמיסים בגביע אחד כמויות אדירות של גלידה, שמעלה את רמת הליחה בגוף ויוצרת חוסר איזון. התזונה הקיצונית גורמת לפיתוח אלרגיות".

 

האויב שבפנים

ההומיאופתיה מדברת על ריפוי שצריך להתקבל בתוך האדם - השינוי יתרחש אצלו בפנים. בכל אדם קיים כוח ריפוי אנרגטי, אותו נוהגים לכנות - Vital force שאחראי לבריאותו של האדם. "כדי להחזיר את האדם למצב של בריאות צריך "לדבר" עם כוח הריפוי האנרגטי. האלרגיה היא תקיעות של כוח הריפוי, שלא נותן תשובה למחלה. התרופה בעצם משחררת את אותה תקיעות" מסבירה פליישון.

 

לא כל אחד יהיה רגיש באותה רמה לאותו אלרגן. יש אנשים שרגישים יותר לעקיצות יתושים ויש כאלה שפחות. לא על כולם זה משפיע באותה צורה. סביר להניח שאלו שיהיו רגישים יותר כתוצאה מחשיפה לחומר מסוים, האלרגיה תתפתח למצב כרוני. במקרה כזה, הטיפול יהיה שונה וארוך יותר, ותהיה השפעה גם על מערכות נוספות בגוף, כמו המערכת הרגשית, שתביא לדיכאון, חוסר תיאבון ונדודי שינה. התרופה ההומיאופתית פועלת בכל הרמות, על כל המערכות הרלוונטיות לאותה בעיה.

 

הסימפטומים

ברפואה הסינית, הגורמים האלרגנים הנישאים באוויר מיוחסים לאלמנט ה"רוח". בשל כניסת הרוח לרשת המרידיאנים בגוף, נפגעת זרימת האנרגיה, המכונה הצ'י המגן. היות והחדירה מתבצעת דרך כלי הנשימה, האיבר הראשון שנפגע הוא הריאות, שאחראיות על אחסון הליחה, ולאחר מכן מערכת העיכול והטחול, שאחראי לייצור הליחה. הגודש שנוצר בריאות גורם להופעת תסמיני האלרגיה.

 

"האלרגיות המתפתחות בתקופת הקיץ מאופיינות בדרך כלל בעודף ליחה שגורמת לדליפות של נוזלים מהגוף" מסבירה שבי "זה יבוא לידי ביטוי בהתעטשויות, דמע ובעיקר נזלת שקופה ומימית. שזוהי האלרגיה הנפוצה ביותר שנגרמת בקיץ". אלרגיות נוספות, יכולות לגרום לגירויים באף, בגרון, באזור הלוע הפנימית, גודש בדרכי הנשימה, דלקות ואדמומיות בעיניים, פריחות בגוף, חום מקומי וכדומה.

 

לפי הרפואה הסינית הבסיס של האנרגיה ("צ'י"), נמצא במערכת העיכול ולכן פעמים רבות, אדם שתהיה לו נזלת אלרגית, יסבול במקביל גם מחולשה באזור הבטן (מערכת העיכול) ושלשולים. בנוסף", אומרת פליישון "תופעות נוספות יכולות להיות רגשיות ונפשיות, כמו דיכאונות, עצבנות, אובדן תיאבון ונדודי שינה".

 

איזה רמדי שיעזרו להתמודד עם האלרגיות (צילום: גטי אימג')
איזה רמדי שיעזרו להתמודד עם האלרגיות(צילום: גטי אימג')

 

הטיפול המומלץ

אפשר לקבל טיפול של שבוע שבועיים, בתוספת של פורמולות של צמחים, שתעזור להעביר את האלרגיה בטווח הזמן המיידי. במידה והבעיה היא כרונית, מומלץ לבצע טיפול ארוך יותר, שתפקידו לסייע לחיזוק ולאיזון המערכות והזרמים האנרגטיים בגוף, דבר שיסייע בטווח הארוך להתמודד עם מחוללי האלרגיה. לאחר מספר חודשים נוכל לראות את השיפור גם בבדיקות דם.

 

"בדרך כלל במקרה של נזלת שקופה, נטפל בדיקור ונייעץ על שינוי תזונתי. ההמלצה היא להפחית במוצרי חלב, חיטה, מזון מטוגן, חריף ומתוקים. למרות שזה לא אידיאלי, האוכל הרצוי הוא קצת יותר תפל ובלי הרבה תבלינים, כגון: ירקות מבושלים, אורז, מרקים, קטניות וכדומה" ממליצה שבי.

 

"בנוסף, נשלב פורמולות מצמחים, כדוגמת ה– SI JUN ZI TANG, ER CHEN TANG ו- MA HUANG TANG. הטיפול הזה פותר את הצורך בסטרואידים, משאפים, טיפות אף ותכשירים כימיים נוספים". שבי מוסיפה ש "הטיפול הוא מקיף ונועד לטפל באדם כמכלול ולא רק בסימפטום כזה או אחר".

 

ישנם דברים נוספים שלפי הרפואה הסינית יכולים לסייע במקרים של נזלת שקופה, ביניהם ג'ינג'ר, בצל ירוק, זרעי חרדל, קינמון, ציפורן ופלפל שחור או לבן. הרעיון הוא להשתמש בארומה החריפה של המרכיבים הללו, כדי לגרום לחימום במערכת העיכול, שתגרום לייבוש (התמרה) של הליחה.

 

ניתן לערבב את החומרים במרק, תה או כתיבול לתבשילים. ניתן למצוא אותם בבתי הטבע השונים ושם יוכלו לעזור לכם להתאים בין הסימפטומים שלכם לבין הטיפול, אך רצוי להסתייע באיש מקצוע מהרפואה הסינית ולשלב זאת בטיפול עמוק יותר.

 

"התרופה ההומיאופתית היא אינפורמציה אנרגטית, שבכוחה להפעיל את כוח הריפוי באדם ובכך את כל מערכות הגוף הרלוונטיות, כולל מערכת החיסון" מסבירה פליישון "היא מתחברת לכוח הריפוי, ועובדת על התדר האנרגטי של אותו סימפטום".

 

התרופה (רמדי) ההומיאופתית היא בעצם תוצר של דילול מקסימאלי של האלרגן עצמו. פליישון מביאה מספר דוגמאות למקרים המאפיינים אלרגיות בתקופת הקיץ וממליצה על טיפול לפי הגישה ההומיאופתית:

 

אלרגיה כתוצאה מעקיצת מדוזה – כאשר המקום נפוח ושורף, נעשה שימוש בתרופה הנקראת ע"ש המחולל שלה – Medusa ומופקת מהחיה עצמה.

 

תרופה שנקראתLedum מופקת מצמח ה- Ledum palustreונקראת בעברית "תה לברדור". יעילה במיוחד לעקיצות של חרקים שונים, פרעושים ויתושים.

 

התרופה Caladium seguinum – מופקת מצמח שמוצאו מדרום אמריקה, יעילה במקרים של עקיצות של צרעות, במיוחד לאנשים בעלי זיעה מתוקה שמושכת את הצרעה.

 

Carbolicum acidum - תרופה חזקה לשוק אנפילקטי מעקיצת דבורים. תשמש כעזרה ראשונה, אך לא במקום טיפול רפואי בבי"ח. רצוי להחזיק אותה בתיק עזרה ראשונה.

 

Natrium – muriaticum (נתרן וכלור) - תרופה ממינרל מלח השולחן המוכר. יעילה לפגיעות מקרני השמש. פעמים רבות הביטוי יהיה תגובה אלרגית על העור – גירוד, פריחה, נפיחויות. תרופה חזקה גם לכאבי ראש מגרנות שמתגברות בשמש

 

רובנו, כנראה, פספסנו עד היום את הסימנים שמצביעים על אלרגיה בקיץ ודחינו את הכל בטענה שמדובר על התקררות בגלל המזגן או השמועה על וירוס שמשתולל עכשיו.

 

אך בהחלט יש חיה כזאת ורבים מהציבור, שסובלים מכך, אינם מודעים לטיפולים הטבעיים, שניתן לעשות (חלקם באופן עצמאי ופשוט), על מנת לשפר את איכות החיים וליהנות שוב מקרני השמש, מהים, מטיול בטבע ומכל הדברים שלא פעם, מסבים לנו הנאה מרובה.

 

השתתפו בהכנת הכתבה: יועצי פורטל "קליניקה" – הבית של הרפואה המוסמכת בישראל




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
האם המזגנים האם האשמים באלרגיה שלנו?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים