שתף קטע נבחר

 
צילום: AP, MCT, AFP , רויטרס, סי די בנק

הדו"ח הבריטי: יש הצדקה לפעול נגד אסד

רוח גבית לתקיפה: לונדון הודיעה כי יש "סבירות גבוהה" שמשטר אסד אחראי לטבח וכנראה השתמש בנשק כימי ב-14 הזדמנויות קודמות. עוד הודגש: מבחינה חוקית, בריטניה רשאית לפעול גם ללא אישור האו"ם. "זהו פשע מלחמה ופשע נגד האנושות", נכתב בדו"ח

על רקע המאבק הדיפלומטי לקראת אפשרות לתקיפה בסוריה, הודיעה בצהריים (יום ה') המועצה הבריטית לענייני מודיעין כי הראיות שברשותה מצביעות על "סבירות גבוהה" שממשלת סוריה עמדה מאחורי המתקפה הכימית בפרברי דמשק בשבוע שעבר. הדו"ח שפרסמה לונדון מפרט את ההצדקות המשפטיות לנקיטת פעולה צבאית מצדה של בריטניה, גם אם מועצת הביטחון של האו"ם תתנגד לכך. ynet העביר בשידור חי דיון בפרלמנט הבריטי על התגובה למתחולל בסוריה. 

 

"השימוש בנשק כימי על ידי משטר אסד הוא פשע חמור שצריך להעסיק את הקהילה הבינלאומית בהיותו הפרה של החוק הבינלאומי הנוהג האוסר על שימוש בנשק כימי, והוא בבחינת פשע מלחמה ופשע נגד האנושות", נכתב בדו"ח הבריטי, "עם זאת, הבסיס המשפטי לפעולה צבאית הוא התערבות הומניטרית. המטרה היא להקל את הסבל ההומניטרי על ידי הרתעה משימוש נוסף בנשק כימי או הפרעה לשימוש כזה".

 

לקראת תקיפה בסוריה - כתבות נוספות ב-ynet:

 

לפי הערכת המועצה הבריטית לענייני מודיעין, המשטר עשה שימוש בנשק כימי ב-14 מקרים קודמים לפחות. "לא ייתכן שהאופוזיציה ערכה תקיפות בנשק כימי בהיקף הזה", נכתב בדו"ח. "יש מידע מודיעיני שמעיד על אשמת המשטר במתקפות האלו. הגורמים האלו מעלים את הסבירות שהמשטר הסורי הוא האחראי".

 

ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון הצהיר במהלך הדיון בפרלמנט כי הראיות כי ממשלת סוריה השתמשה בכלי הנשק האלו בשבוע שעבר (במתקפה הכימית בפרברי דמשק) "נמצאות ממש לנגד עינינו". קמרון הוסיף כי בדיקת מומחים העלתה כי אין סיכוי שהסרטונים שהפיצו המורדים של קורבנות הטבח הכימי בפרברי דמשק, הינם מזויפים. "כל חבר בפרלמנט שטרם צפה בסרטונים האלו, צריך ללכת ולעשות זאת", ציין ראש הממשלה. "המשטר הסורי הודה שהוא ערך מבצעים באותו האזור".

 

קמרון הדגיש בדיון בפרלמנט כי לא יעלה על הדעת לנקוט פעולה צבאית נגד סוריה אם המהלך יעורר התנגדות גורפת במועצת הביטחון של האו"ם. עם זאת, כך ציין, אישור המועצה אינו הבסיס החוקי היחידי לפעולה אפשרית. "זה אינטרס בריטי לשמר את הטאבו הבינלאומי האוסר שימוש בנשק כימי", אמר ראש הממשלה בבית הנבחרים.

 

  • לקריאת הדו"ח המלא הבריטי המלא - לחצו כאן

     

    מטוסי חיל האוויר המלכותי (צילום: AFP, ROYAL NAVY  SAC Taz Hetherington   ) (צילום: AFP, ROYAL NAVY  SAC Taz Hetherington   )
    מטוסי חיל האוויר המלכותי(צילום: AFP, ROYAL NAVY SAC Taz Hetherington )

     

    קמרון נשאל מדוע לדעתו אסד נקט צעד שכזה. "הוא כנראה בוחן את הגבולות של עם מה הוא יכול לחמוק ללא עונש", ענה ראש הממשלה הבריטי. הוא הוסיף כי אם העולם לא יעשה דבר, אסד יסיק כי הוא יכול לעשות שימוש בכלי הנשק האלו פעם אחר פעם, ללא השלכות".

     

    גם מעבר לתעלה ממשיכה להתגבש הקואליציה נגד סוריה. דובר של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל אמר כי היא ונשיא צרפת פרנסואה הולנד שוחחו היום בטלפון והם מסכימים כי יש להגיב למתקפה הכימית בסוריה. "הם מקווים שמשלחת האו"ם תסיים את עבודתה במהירות ותגיש דו"ח מיידי למועצת הביטחון כדי שהיא תמלא את חובותיה בנוגע לפשע המפלצתי הזה", נכתב בהצהרה מטעם מרקל. פקחי האו"ם, הבודקים את אתר התקיפה הכימית, יעזבו את סוריה רק בשבת.

     

    מרקל ניצבת בפני בחירות בעוד ארבעה שבועות, שבהן היא מקווה לזכות. היא ניצבת לפיכך בפני מצב פוליטי סבוך, שכן רוב הציבור הגרמני מתנגד למעורבות צבאית בסוריה. על פי סקר שערכה רשת הטלוויזיה ZDF, כ-58 אחוז מאזרחי גרמניה מתנגדים לתקיפה ורק 33 אחוז תומכים בה.

     

    שר ההגנה הצרפתי אמר היום כי צבא צרפת מוכן לפעול בסוריה אם הנשיא ייתן את ההוראה. אך הולנד נשמע היום מתון משהיה קודם כשאמר שפתרון פוליטי עודנו המטרה הסופית לגבי סוריה. עם זאת, הוא הדגיש שניתן יהיה להשיג פתרון

    מסוג זה רק אם הקהילה הבינלאומית תוכל לשים סוף להרג לתמוך בצורה טובה יותר באופוזיציה לבשאר אסד. מוקדם יותר השבוע אמר הולנד כי יש "להעניש את המשטר הסורי" על "הפשע המזוויע" של שימוש בנשק כימי.

     

    הדו"ח הבריטי, שפורסם בין היתר לקראת הדיון בפרלמנט ונועד להכין את הקרקע לאפשרות של תקיפה, מורכב משני חלקים: ההצדקות המשפטיות שמראות כי לבריטניה הזכות החוקית לנקוט

    פעולה צבאית, גם בהיעדר הסכמה ממועצת הביטחון של האו"ם, וחומרים מודיעיניים לגבי ההתקפה הכימית בפרברי דמשק בשבוע שעבר. חומרים אלה קובעים כי אין ספק שאכן מדובר בשימוש בנשק כימי וכי יש מודיעין מסוים שמצביע על כך שקיימת "סבירות גבוהה" שהממשלה הסורית עומדת מאחורי המתקפה.

     

    במקביל, דובר משרד החוץ הרוסי, אלכסנדר לוקשביץ, ביקש היום מהאו"ם להורות לפקחיו להמשיך את החקירה בפרברי דמשק, ולבדוק שלושה מקומות נוספים שבהם לכאורה בוצעה התקפה כימית על ידי משטר אסד.

     

    Read this article in English  


  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: AFP, MCT, EPA
    קמרון ואובמה
    צילום: AFP, MCT, EPA
    מומלצים