שתף קטע נבחר

צילום: MCT, רויטרס, מוטי קמחי, רועי עידן

בריטניה אמרה לא, אובמה מוכן לתקוף לבד

הפרלמנט הבריטי הצביע נגד תקיפה בסוריה, שר ההגנה הודיע כי לונדון לא תשתתף בפעולה צבאית - ונשיא ארה"ב משנה כיוון. גורמי ממשל אמרו ל"ניו יורק טיימס" כי ארה"ב צפויה לפעול לבדה, התקיפה עשויה להתחיל בשבת

האופוזיציה הבריטית סיכלה את הקואליציה הבינלאומית - ונשיא ארצות הברית ברק אובמה החליט לא לחכות עוד לבת בריתו: הפרלמנט בלונדון הצביע הלילה (יום ו') נגד ההצעה לתקוף בסוריה, וגורמי ממשל בכירים אמרו ל"ניו יורק טיימס" כי אובמה מתכוון לפעול נגד משטר אסד גם בלי הבריטים, שיישארו בחוץ. ההחלטה הבריטית קובעת למעשה כי האמריקנים לא יתקפו כחלק מקואליציה, אלא ככל הנראה לבדם.

 

אותם גורמי ממשל אמנם הבהירו כי אובמה טרם קיבל החלטה סופית, אבל אמרו כי על פי כל האינדיקציות תקיפה אמריקנית עשויה להתרחש כבר לאחר יציאת פקחי האו"ם מסוריה. הפקחים, שחוקרים את הטבח הכימי בפרברי דמשק, אמורים לעזוב את בירת סוריה בשבת הקרובה. מהבית הלבן נמסר כי ההחלטה תתקבל על סמך "האינטרסים האמריקניים". בנוסף, רשת NBC דיווחה הלילה כי אחיו של הנשיא הסורי, מאהר אסד, הוא שהורה באופן אישי על התקיפה הכימית בשבוע שעבר.

 

חברי הפרלמנט בבריטניה הצביעו ברוב של 285 מול 272 נגד התערבות צבאית אפשרית בסוריה, כדי להרתיע אותה משימוש חוזר בנשק כימי. "הבית לא אישר את ההצעה. ברור לי שהפרלמנט הבריטי, שמשקף את רצון העם, לא רוצה בפעולה צבאית", אמר קמרון לאחר המפלה שנחל בבית הנבחרים בלונדון. "הבנתי את זה, ואפעל בהתאם".

 

זמן קצר לאחר מכן הבהיר שר ההגנה הבריטי פיליפ האמונד כי בהתאם לתוצאות ההצבעה בפרלמנט, בריטניה לא תשתתף בפעולה צבאית נגד סוריה, והוסיף כי להערכתו האמריקנים מאוכזבים מתוצאות ההצבעה. עם זאת האמונד העריך כי הפעולה הצבאית בסוריה תצא לפועל למרות פרישת הבריטים מהקואליציה.

 

בעקבות ההצבעה בפרלמנט הבריטי הבית הלבן הודיע כי החלטתו של הנשיא אובמה לגבי תקיפה אמריקנית אפשרית בסוריה תתקבל לפי האינטרסים של ארצות הברית, אך האמריקנים יתייעצו עם בני בריתם, כולל בריטניה. דוברת המועצה לביטחון לאומי של ארצות הברית, קייטלין היידן, אמרה כי האמריקנים מודעים להחלטת הפרלמנט הבריטי לפרוש מקואליצית המדינות שמוכנות לפעול צבאית בסוריה. היא ציינה כי הנשיא סבור שישנם "אינטרסים אמריקניים משמעותיים שהתנהלות המשטר הסורי מסכנת". 

 

הבית הלבן העביר את כל יום חמישי בניסיון להרגיע את חברי הקונגרס. הנשיא אובמה שוחח אישית עם מנהיגי הרפובליקנים, יו"ר בית הנבחרים ג'ון ביינר ומנהיג המיעוט, סנאטור מיטש מקונאל. אמש תודרכו על ידי הנשיא ובכירי המועצה לביטחון לאומי 20 מבכירי הסנאטורים וחברי בית הנבחרים על כל ההיבטים של המצב. בין המתדרכים היו מזכיר המדינה קרי, שר ההגנה הייגל, היועצת לביטחון לאומי סוזן רייס וראש המודיעין הלאומי ג'יימס קלאפר.

 

הבית הלבן סבור שיש הוכחה חותכת למעורבות של משטר אסד בהתקפה הכימית. רשת NBC דיווחה שעדות מפתח למעורבות של משטר אסד היא שיחה של אחיו של הנשיא הסורי, מאהר אסד, מפקד משמרות הרפובליקה, שבה הורה על התקיפה באופן אישי. זו הסיבה לביטחון הרב שמפגין הנשיא אובמה בעמדתו בעד תקיפה.

 

דו"ח המודיעין הבריטי, שהוצג אתמול, דווקא נראה ככזה שמעניק רוח גבית לתקיפה בסוריה. לונדון הודיעה כי יש "סבירות גבוהה" שמשטר אסד אחראי לטבח וכנראה השתמש בנשק כימי ב-14 הזדמנויות קודמות. בדו"ח הודגש גם כי מבחינה חוקית, בריטניה רשאית לפעול גם ללא אישור האו"ם. "זהו פשע מלחמה ופשע נגד האנושות", נכתב בדו"ח - שלא שכנע את חברי הפרלמנט לתמוך בפעולה נגד אסד.

 

"האקדח המעשן" נגד אסד, שהיה אמור להימצא בדו"ח המודיעין האמריקני, כנראה לא מופיע שם. ב"ניו יורק טיימס" נטען אתמול כי לא נמצאה הוכחה שאסד הוא שנתן את ההוראה להשתמש בנשק כימי בשבוע שעבר בפרברי דמשק, אז לטענת האופוזיציה נטבחו יותר מאלף איש. בוושינגטון הדגישו כי דו"ח המודיעין לא יכלול פרטים על יירוט שיחות בין מפקדים סורים.

 

התפתחויות נוספות במשבר הסורי

סגן דובר הבית הלבן ג'וש ארנסט אמר אמש שהממשל נמצא בשלב סופי של הכנת הגרסה הלא מסווגת של הדו"ח הקובע את המעורבות של משטר אסד בשיגור הנשק הכימי. רשת CBS דיווחה כי הדו"ח יוצג היום לציבור. הממשל הבהיר שהחלק הפומבי של הדו"ח שומר על מקורות מידע ועל שיטות פעולה ולכן הוא מוגבל. בבית הלבן אומרים שבכירי קונגרס שנחשפו לדו"ח הסודי הגיעו למסקנה שאסד אחראי לשימוש נרחב בנשק כימי

 

אתר החדשות האמריקני "דיילי ביסט" דיווח הלילה כי ממשל אובמה סירב לשלוח מסיכות גז וציוד אב"כ נוסף, כולל אטרופין, למורדים הסורים, למרות בקשות חוזרות ונשנות של מתנגדי אסד בשנה האחרונה. לפי הדיווח, כעת, לאחר הטבח הכימי בפאתי דמשק בשבוע שעבר, המורדים הסורים מדגישים כי דחוף שיקבלו את ערכות האב"כ לפני שהתקיפה האמריקנית תצא לפועל. 

 

המערב מתמהמה, אבל בסוריה מעדיפים לא לקחת סיכונים. כוחותיו של אסד החלו להעביר טילי סקאד ועשרות משגרים מבסיס בצפון דמשק, ככל הנראה כדי להגן עליהם מהתקיפה הצפויה של ארצות הברית. בכיר במורדים מסר כי גם מבסיס סמוך שונעו טילים.

 

חיל הים האמריקני הודיע כי הציב משחתת חמישית במזרח הים התיכון, שעות לאחר שהרוסים הודיעו כי שתי ספינות טילים שלהם יגיעו בקרוב לאזור. גורם ביטחוני מסר שאוניית המלחמה "סטאוט" "נמצאת במזרח התיכון ונעה מזרחה", והיא תצטרף לארבע ספינות הקרב שכבר הוצבו באזור על רקע תקיפה אפשרית בסוריה. שעות קודם לכן גורם צבאי רוסי מסר לסוכנות הידיעות אינטרפקס כי כלי השיט נשלחים לאזור כדי לחזק את הנוכחות הימית הרוסית בגלל "המצב הידוע שם".

 

הרמטכ"ל, רב-אלוף בני גנץ, שיגר איום לכיוון דמשק והבהיר כי לישראל אין חלק באירועים שמתרחשים בקרבתה, "אבל במקרה של הפניית האש לישראל ברור לכל מנהיג באזורנו ובעולם כולו כי המחיר יהיה כבד וההפסד של האויב צורב וקשה". גם ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר, לפני התייעצות ביטחונית שהתקיימה בקריה בתל אביב, כי "מדינת ישראל ערוכה. אין צורך בשינוי שגרת החיים כרגע, אבל אם מישהו ינסה לפגוע באזרחי ישראל - צה"ל יגיב בעוצמה רבה מאוד".

 

בדואר ישראל הודיעו כי רק ביומיים האחרונים חולקו כ-20 אלף ערכות מגן. מדובר בזינוק עצום - ביקוש של פי 5 ביחס לממוצע עד השבוע שעבר ותחילת ההכנות לתקיפה אמריקנית בסוריה. עקב המחסור העצום, משרד הביטחון הנחה את שני המפעלים שמייצרים ערכות מגן להאיץ את קצב הייצור שיוגבר מ-30 ל-50 אלף בחודש. למרות הנהירה לערכות, היום ומחר מוקדי החלוקה לא ייפתחו.

 

מפקד משמרות המהפכה באיראן, מוחמד ג'עפרי, הצהיר בראיון שהעניק לסוכנות ידיעות איראנית, כי תקיפה אמריקנית בסוריה תוביל לחורבן ישראל באופן מיידי ותגרור את ארה"ב "למלחמת וייטנאם השנייה". לדבריו, במקרה של תקיפה, "סוריה תהפוך לשדה קרב מסוכן יותר מזה שהתרחש בווייטנאם ותסבך עוד יותר את הצבא האמריקני". גם רמטכ"ל צבא איראן איים: "כל פעולה צבאית נגד סוריה רק תדרדר את הציונים ללוע האש".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Amanda Lucidon
אובמה. לא מחכה לבעלת הברית
צילום: Amanda Lucidon
צילום: רויטרס
קמרון. מפלה בפרלמנט
צילום: רויטרס
מומלצים