שתף קטע נבחר

מחשש לתקיפה: אסד מזיז סקאדים ומשגרים

אובמה טרם החליט, בריטניה לא רוצה לתקוף לפני יציאת הפקחים ומדינות אירופה אחרות מעוניינות למצות את המהלך המדיני - אבל אסד לא לוקח סיכונים. כוחותיו החלו להעביר טילי סקאד ועשרות משגרים מבסיס ליד דמשק. ההערכה: חוששים מפגיעה בסקאדים

התקיפה האמריקנית עדיין לא יצאה לדרך והאירופים דורשים למצות את המהלך המדיני לפני פעולה צבאית - אבל בסוריה מעדיפים לא לקחת סיכונים. כוחותיו של הנשיא בשאר אסד החלו להעביר טילי סקאד ועשרות משגרים מבסיס בצפון דמשק, ככל הנראה כדי להגן עליהם מתקיפה הצפויה של ארצות הברית. כך מסרו אמש (יום ה') גורמי אופוזיציה סוריים. 

 

לקראת תקיפה בסוריה - כתבות אחרונות ב-ynet:

כוננות ברמב"ם: מכינים חניון לאשפוז בחירום

סוגרים שבת בצפון: "נקווה שזה לא לחינם"

ממה מורכב נשק כימי? לומדים על סוריה

 

השינוע מהבסיס שבמורדות הרי קלאמון, אחד האזורים בעלי הנוכחות הצבאית הגבוהה ביותר בסוריה, נראה אמנם כאמצעי זהירות - אבל יכול להתפרש גם כפרישה מחדש בהיקף מוגבל של כוחות אסד. קפטן פיראס ביטאר, בכיר בכוחות המורדים, אמר בנוסף כי גם בשני בסיסים סמוכים שונעו טילים.

  

 (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

 

מורדים שעקבו אחר המתרחש במפקדה של בריגדה 155 של צבא אסד, יחידת טילים שמוצבת בין דמשק לחומס, דיווחו כי ראו עשרות משגרי סקאד משונעים מהמקום אתמול בבוקר. גורמים נוספים בקרב המורדים דיווחו כי ראו משגרים מכוסים בבד ומשאיות שהובילו טילים וציוד נוסף.

 

הבסיס נכלל ברשימת מטרות שהציגו המורדים בכינוס של המועצה הלאומית הסורית, ארגון גג של האופוזיציה, שנערך בתחילת השבוע באיסטנבול. דיפלומטים המוצבים במזרח התיכון אמרו עוד לסוכנות הידיעות רויטרס, כי פשיטות המורדים וקרבות בדרכי מפתח מנעו פינוי רחב יותר של מאות אנשי ביטחון ובסיסי צבא.

 

אחד הפעילים מסר לרויטרס כי "נראה שרוב כוח האדם בבסיס כבר עזב". בהתייחסו לשינוע אמצעי הלחימה, הוא הוסיף: "ייתכן שהנשק מובל לאחסון במקום אחר, או שהוא יישאר כל הזמן בתנועה כדי למנוע תקיפה". לדברי קפטן ביטאר, ייתכן כי אמצעי הלחימה יועברו למעוזים של נאמני אסד ליד חומס או רחוק יותר, לשטח שנשלט על-ידי העלאווים.

 

גורמי אופוזיציה העריכו גם כי פונה יחידת טילים נוספת שפעלה עד כה בסאייה, שדרומית לדמשק. "מהבסיס בסאייה שוגרו טילים ללא הפסקה ונורתה אש ארטילרית לעבר הפרברים הדרומיים של הבירה, אולם מאז אתמול שום דבר לא נורה מהמחנה", הם סיפרו. "כנראה שהבסיס רוקן מאנשים ומציוד".

 

סגן נשיא ארה"ב: עוד אין החלטה

סגן נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן הבהיר אמש כי הנשיא ברק אובמה טרם קיבל החלטה לגבי תקיפה בסוריה - כך דיווחו כלי תקשורת אמריקניים. יחד עם זאת, דובר הבית הלבן ג'וש ארנסט אמר אמש לעיתונאים כי הממשל האמריקני יספק בכוחות עצמו צידוק משפטי אם תתקבל ההחלטה להגיב לתקיפה הכימית. "כאשר הנשיא יגיע להחלטה על תגובה הולמת שתדרוש גיבוי משפטי, אנחנו נייצר אותו בעצמנו", אמר.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

חברי הפרלמנט בבריטניה הצביעו הלילה ברוב של 285 מול 272 נגד התערבות צבאית אפשרית בסוריה, כדי להרתיע אותה משימוש חוזר בנשק כימי. "הבית לא אישר את ההצעה. ברור לי שהפרלמנט הבריטי, שמשקף את רצון העם, לא רוצה בפעולה צבאית", אמר קמרון לאחר המפלה שנחל בבית הנבחרים בלונדון. "הבנתי את זה, ואפעל בהתאם".

 

מוקדם יותר ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון הצהיר אתמול במהלך דיון בפרלמנט כי הראיות כי ממשלת סוריה השתמשה בכלי הנשק האלו בשבוע שעבר במתקפה הכימית בפרברי דמשק, "נמצאות ממש לנגד עינינו". הוא הדגיש כי לא יעלה על הדעת לנקוט פעולה צבאית נגד סוריה אם המהלך יעורר התנגדות גורפת במועצת הביטחון של האו"ם, אך אישור המועצה אינו הבסיס החוקי היחידי לפעולה אפשרית. הדיון כונס לאחר שחברי פרלמנט בבריטניה דרשו לראות את דו"ח פקחי האו"ם על המתקפה הכימית בפרברי דמשק ולחכות עד יציאתם מסוריה, לפני ההחלטה על התערבות צבאית.

 

מדינות אחרות באירופה, לעומת זאת, נראה שמקבלות רגליים קרות: קנצלרית

גרמניה אנגלה מרקל שוחחה אתמול עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ודרשה ממנו לפעול באמצעות מועצת הביטחון של האו"ם להעברת החלטה בינלאומית "מהירה" בתגובה למשבר בסוריה. בהודעת הממשלה בברלין, נמסר כי גרמניה ורוסיה הסכימו כי המשבר בסוריה יכול להיפתר באמצעים פוליטיים.

 

גם צרפת, שאמורה למלא חלק חשוב בקואליציה לצד האמריקנים והבריטים, לוקחת צעד אחורה. נשיא צרפת פרנסואה הולנד אמר כי הפתרון הפוליטי חייב להישאר במוקד בסוריה, אך הוסיף שפתרון כזה יכול להתבצע רק אם הקהילה הבינלאומית תוכל לעצור את ההרג ותתמוך בצורה טובה יותר באופוזיציה לנשיא בשאר אסד. "הכול חייב להיעשות למען פתרון פוליטי", אמר הולנד.

 

התפתחויות נוספות במשבר הסורי

חיל הים האמריקני הודיע כי הציב משחתת חמישית במזרח הים התיכון, שעות לאחר שהרוסים הודיעו כי שתי ספינות טילים שלהם יגיעו בקרוב לאזור. גורם ביטחוני מסר שאוניית המלחמה "סטאוט" "נמצאת במזרח התיכון ונעה מזרחה", והיא תצטרף לארבע ספינות הקרב שכבר הוצבו באזור על רקע תקיפה אפשרית בסוריה. שעות קודם לכן גורם צבאי רוסי מסר לסוכנות הידיעות אינטרפקס כי כלי השיט נשלחים לאזור כדי לחזק את הנוכחות הימית הרוסית בגלל "המצב הידוע שם".

 

הרמטכ"ל, רב-אלוף בני גנץ, שיגר איום לכיוון דמשק והבהיר כי לישראל אין חלק באירועים שמתרחשים בקרבתה, "אבל במקרה של הפניית האש לישראל ברור לכל מנהיג באזורנו ובעולם כולו כי המחיר יהיה כבד וההפסד של האויב צורב וקשה". גם ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר, לפני התייעצות ביטחונית שהתקיימה בקריה בתל אביב, כי "מדינת ישראל ערוכה. אין צורך בשינוי שגרת החיים כרגע, אבל אם מישהו ינסה לפגוע באזרחי ישראל - צה"ל יגיב בעוצמה רבה מאוד".

 

בדואר ישראל הודיעו כי רק ביומיים האחרונים חולקו כ-20 אלף ערכות מגן. מדובר בזינוק עצום - ביקוש של פי 5 ביחס לממוצע עד השבוע שעבר ותחילת ההכנות לתקיפה אמריקנית בסוריה. לפי נתוני

הדואר, אתמול חולקו במוקדי החלוקה יותר מעשרת אלפים ערכות מגן, ונפתחו למעלה מאלף הזמנות לקבלת הערכה באמצעות שליח של דואר ישראל. ל-ynet נודע כי במקביל, משרד הביטחון, בתיאום פיקוד העורף, הנחה את שני המפעלים שמייצרים ערכות מגן להאיץ את קצב הייצור שיוגבר מ-30 ל-50 אלף בחודש.

 

מפקד משמרות המהפכה במדינה, מוחמד ג'עפרי, הצהיר בראיון שהעניק לסוכנות ידיעות איראנית, כי תקיפה אמריקנית בסוריה תוביל לחורבן ישראל באופן מיידי ותגרור את ארה"ב "למלחמת וייטנאם השנייה". לדבריו, במקרה של תקיפה, "סוריה תהפוך לשדה קרב מסוכן יותר מזה שהתרחש בווייטנאם ותסבך עוד יותר את הצבא האמריקני". גם רמטכ"ל צבא איראן איים: "כל פעולה צבאית נגד סוריה רק תדרדר את הציונים ללוע האש".


פורסם לראשונה 29/08/2013 21:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
טילי סקאד. לא נשארו במקום
צילום: AFP
מומלצים