שתף קטע נבחר

עיריית בני-ברק מציגה: חשמל כשר - ולא חוקי

שני פסקי דין חייבו את עיריית בני-ברק לפנות לאלתר חוות גנרטורים פיראטית, אבל העירייה מצפצפת על בית המשפט. כעת ניתן פסק דין נוסף - אבל נראה שלעירייה לא באמת אכפת. אז מה עושים נגד עירייה שמזלזלת בחוק ובתושבים?

בשנת 2007 הונחו גנרטורים בשטח גבעת הבנים בבני-ברק, לשם מכירת "חשמל כשר" - כזה שמיוצר במכונה שאינה פעילה בשבת. זמן קצר לאחר שחוות הגנרטורים החלה לפעול, תושבי האזור - שסובלים מרעש וזיהום - פנו לבית המשפט לעניינים מנהליים בתל-אביב, וטענו שהחווה פועלת ללא היתר בניה. בית המשפט קבע כי אכן מדובר במתקן לא מורשה ולא בטיחותי, ויש לפנותו לאלתר.

 

 

פסק הדין לא הטריד את עיריית בני-ברק. במקום לפנות את המפגע, העירייה והוועדה המקומית לתכנון ובנייה הוציאו היתרי בנייה לגנרטורים. היתרים אלו ניתנו בניגוד לעמדתה של הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה במחוז תל-אביב, שקבעה כי אין לוועדה המקומית סמכות להנפיק היתרים לגנרטורים, ועליה להכין תכנית בנייה מתאימה אם ברצונה להכשיר את השימוש ב"חשמל כשר" ברחבי העיר.

 

הגנרטורים בבני-ברק. כשרים, אבל לא חוקיים (ארכיון) (באדיבות עו"ד עדי בר-לב) (באדיבות עו
הגנרטורים בבני-ברק. כשרים, אבל לא חוקיים (ארכיון)(באדיבות עו"ד עדי בר-לב)

 

בנסיבות אלו, התושבים פנו בעתירה נוספת לבית המשפט, שקבע כי ההיתרים בלתי חוקיים ובטלים, וכי על העירייה לפנות את השטח מיידית. אלא שהעירייה לא עשתה זאת.

 

בעתירה השלישית במספר, התושבים התלוננו על ריבוי ההליכים שהם נאלצים לנקוט במסגרת מאבקם כנגד ההתנהלות הכוחנית של העירייה: לא ייתכן שזו תבזה במשך כשש שנים את פסקי הדין שניתנו, ותאלץ את התושבים להוציא כספים על מנת לפעול לאכיפת שלטון החוק פעם אחר פעם.

 

בא-כוח העירייה טען כי ביהמ"ש התעלם בפסיקתו מהצורך של הציבור החרדי בבני ברק ל"חשמל כשר", ומהצורך לצרף לדיון צדדים נוספים העלולים להיפגע מההליך. לדבריו העירייה פועלת לשינוי התב"ע, אך הליכי התכנון אמורים להמשך כחמש שנים.

 

עוד הוסיף כי העירייה פעלה לחיפוש שטחים אחרים להקמת הגנרטורים, אך לא הצליחה למצוא כאלה. לכן היא פועלת להקטנת סבלם של התושבים ממפגעי הרעש והריח שנגרמו.

 

טענות העירייה לא מתקבלות על הדעת

השופטת ד"ר דפנה אבניאלי קבעה כי העירייה מבזה את בית המשפט, ומתעלמת משני פסקי דין מפורשים. "מצופה כי רשות ציבורית תפעל לכיבוד פסקי דין של בית המשפט ותשמש בכך אות ומופת לסדר התקין", כתבה.

 

לדבריה, טענות העירייה לאורך כל השנים אינן מתקבלות על הדעת. כל תכליתן להימנע מנקיטת צעדים, אותם היא חייבת לבצע בהתאם לעקרון שלטון החוק. "העובדה שהמשיבים טוענים כי פתחו בהליכי תכנון חדשים, העלולים להימשך כחמש שנים, בוודאי אינה מצדיקה התעלמות מפסקי הדין", כתבה השופטת.

 

לפיכך נפסק כי העתירה מתקבלת, וכי על העירייה לפעול לסילוק הגנרטורים שהוקמו שלא כדין. העירייה גם חויבה בתשלום שכר טרחת עו"ד ובהוצאות העותרים בסך 50 אלף שקל.

 

העירייה מבזה את ביהמ"ש

לדברי עו"ד יעקב אברמוביץ, לאור ההתעלמות של העירייה מהחלטות בית המשפט, ייתכן ועל התושבים לפנות לרשויות להן הן כפולה - כמו משרד הפנים ומשרד מבקר המדינה.

 

לדבריו אם העירייה לא תפעל כפי שהורה ביהמ"ש, התושבים יוכלו "לנקוט בהליך חדש של ביזיון בית משפט - וכדאי שיבקשו לחייב את הרשות המקומית בקנס כספי משמעותי ומרתיע".

  

עו"ד אורית טובים, העוסקת בדיני חוזים, מצטטת מתוך פסק הדין, כי "הימנעותה של העירייה ממילוי הוראות פסק הדין יש בה משום זרע של פורענות ואנרכיה, תוך פיתוח תרבות מסוכנות של שלטון כוח ושרירות, שאינה הולמת תרבות שלטון ראויה".

 

היא מוסיפה כי במידה ואף פנייה לא תסייע לפתרון הבעיה, יש לשקול הגשת עתירה דומה גם נגד משרדי הממשלה הרלוונטיים, ובמקביל אף לעתור לתביעה כספית בגין הנזקים וירידת ערך הדירות.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי צוקרמן
בני-ברק
צילום: רועי צוקרמן
מומלצים