שתף קטע נבחר

ענף הבנייה: "בנק ישראל מנסה לייצר פאניקה"

גורמים בענף הנדל"ן מגיבים בחריפות לפרסום דו"ח בנק ישראל בנוגע לסיכון הנשקף לנוטלי משכנתאות בארץ: "בנק ישראל גייס מחקר אקדמי כדי להצדיק את המגבלות שהטיל על נוטלי המשכנתאות - זה חמור וחסר אחריות"

החלטת בנק ישראל לפרסם היום (א') דו"ח בנוגע לסיכון הנשקף לנוטלי המשכנתאות בישראל, עוררה תגובות חריפות בענף הבנייה. בכירי הענף מסתייגים ממה שהם רואים כניסיון להרתיע את הציבור מנטילת הלוואות לצורך רכישת דירות.

 

מחקר: יוקר הדיור מסכן את בעלי המשכנתאות

המשכנתא תוגבל ל-30 שנה ול-50% מהשכר

למ"ס: מחירי דירות יד שנייה ירדו ב-1.2%

 

יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, אוהד דנוס, אמר בתגובה כי "מה שעשה בנק ישראל היום, הוא חמור מאוד וחסר אחריות, כשגייס מחקר אקדמי על מנת להצדיק את המגבלות, שהטיל המפקח על הבנקים לפני כשבועיים על נוטלי המשכנתאות".

 

דנוס התייחס למחקר של כלכלני הבנק שפורסם היום ולפיו, שיעור ההלוואות לרכישת דירות המוגדרות כהלוואות "בסיכון גבוה" (החזר חודשי המהווה יותר מ-40% מההכנסה החודשית של הלווה) נמצא ברמת שיא היסטורית ובינלאומית.

 

כלכלני מחלקת המחקר בבנק המרכזי הצביעו במחקרם על כך שבתנאים אלה מיתון כלכלי המלווה בעלייה בשיעור האבטלה עשוי להוביל לחדלות פירעון של רבים מנוטלי המשכנתאות. עוד נסקרה האפשרות שעלייה מתמשכת בריבית בנק ישראל תוביל לחדלות פירעון של הלווים שנטלו משכנתאות בריבית משתנה הצמודה לריבית הכללית במשק.

 

בשני המקרים, ציין המחקר כי ירידה במחירי הדירות תהפוך את הבנקים לרגישים יותר לחדלות פירעון של לווים, מאחר שלא יוכלו לפצות את עצמם על חדלות הפירעון באמצעות עיקול הדירות ומכירתן.

 

"קצב הבנייה הנמוך מבטיח יציבות"

דנוס ציין כי "הפאניקה שמנסים לייצר אינה במקומה", בעיקר מכיוון שאין סבירות לירידה במחירי הדירות. "בשונה ממקומות אחרים בעולם, אנו מדברים על מוצר שבמחסור, שגם אותם חדלי פירעון, שכולנו תקווה שלא יהיו כאלה, יהיו חייבים בקורת גג לאחר שיממשו את דירתם. כלומר, הנה הדירה אותה עזבו, עכשיו שוב תשמש להשכרה. הנתון הזה הוא המאפיין את המשק הישראלי, ממשקי אירופה והופך כל השוואה ללא רצינית".

 

לדבריו, הגורם העיקרי למחסור הוא קצב התחלות הבנייה, שממשיך להיות נמוך מקצב התווספות משקי הבית לאוכלוסייה. "קצב התחלות הבניה של 35 אלף ביחס לגידול של 40 אלף משקי בית בשנה, מבטיח את המשך היציבות בשוק הדיור".

 

במקביל, נמתחת היום ביקורת על ניסיונו של בנק ישראל להניא את הציבור מלנצל את רמות הריבית הנמוכות ששוררות כיום וליטול משכנתאות עם ריבית משתנה הצמודה לריבית בנק ישראל. ליאור איילון, מנכ"ל חברת "משכנתא אובייקטיבית", ציין היום כי בפועל, מעודדים כלכלני בנק ישראל את הלווים לבחור במסלולים שאינם רווחיים עבורם.

 

לדבריו, הבחירה של הלווה היא בין ריבית נמוכה ומשתנה לבין ריבית קבועה אך צמודת מדד וגבוהה יותר. הפרע בין הריביות, הוא סבור, מצדיק את הסיכון שבעליית הריבית. "זוג צעיר שלוקח היום משכנתא של חצי מיליון שקל לפי ריבית פריים של 1.85%, לטווח של 20 שנה עם החזר חודשי של 2,498 שקל, ישלם עד תום תקופת המשכנתה סכום של 598 שקל", הוא מסביר. "משכנתא זהה שתילקח במסלול קבוע צמוד למדד תסתכם בהחזר של 786 אלף שקל, עם החזר חודשי של 2,529 שקל. ההפרש בין שתי המשכנתאות עומד על לא פחות מ-188 אלף שקל לאורך כל חיי המשכנתא.

 

"המחקר של בנק ישראל משקף תמונת מצב עגומה של שוק הדיור כיום. אולם המסקנה אליו הגיעו מוטעית. לצערנו, אנחנו לא ניצבים בפני מצב של בחירה בין אופציה טובה יותר לטובה פחות. שתי האלטרנטיבות העומדות בפני הלווים אינן אטרקטיביות במיוחד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים