שתף קטע נבחר

ארה"ב גילתה 363 בעיות בחמקני ה-F35

נמשכים הקשיים בייצור מטוסי הקרב המתקדמים, שגם ישראל הזמינה 20 מהם. בדו"ח ביקורת נמצאו מאות ליקויים העלולים להשפיע על ביצועי המטוס, בטיחותו ועלותו. מנהלי הפרויקט: "הרוב המוחלט של הבעיות הללו כבר נפתר, השאר נמצא בטיפול"

הגוף האמון על הביקורת בצבא ארה"ב מאשים בדו"ח עדכני את החברות האחראיות על בניית חמקני ה-F35 בהתנהלות קלוקלת העלולה לפגוע באמינותו, בביצועיו ובמחירו של מטוס הקרב שאמור להיות המתקדם בעולם. הביקורת הזו צריכה לעניין מאוד גם את ישראל, שמסייעת לפרויקט והזמינה גם היא מראש 20 מטוסי F35 בעלות של 10 מיליארד שקל.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

המבקר של הפנטגון ציין 363 בעיות בעיצוב ובייצור של ה-Joint Strike Fighter, מטוס הקרב ההייטקיסטי שאמור להיות חוד החנית של צבא ארה"ב בעתיד. עבור ארה"ב ושמונה מדינות נוספות התומכות בפרויקט, בהן ישראל, הדו"ח מעלה שאלות חדשות בנוגע לטכנולוגיה ולמחיר הסופי של ה-F35, שמאז השקת פרויקט התכנון שלו סבל מעיכובים רבים בייצור ומשינויים בעלות.

 

לפי המשרד המפקח על פרויקט המטוסים, היצרנית הראשית שלהם, חברת לוקהיד מרטין, וחמישה קבלני-משנה נוספים לא סיפקו "ביטחונות איכות" קפדניים, והפגמים "עלולים להשפיע באופן שלילי על ביצועיהם, אמינותם ותחזוקתם של מטוסי ה-F35 ובסופו של דבר גם על עלות התוכנית כולה". בדו"ח הזהיר המשרד גם כי כמה בעיות, כולל בניהול התוכנה, עלולות לגרום סכנה בטיחותית.

 

תוכנית ה-F35, שנועדה להחליף את מטוסי הקרב בחיל האוויר, חיל הים וחיל הנחתים של צבא ארה"ב, היא כבר עכשיו התוכנית היקרה ביותר בהיסטוריה של הצבא האמריקני, ועלותה 395.7 מיליארד דולר. דו"חות עצמאיים שפורסמו לאחרונה מצאו שהתוכנית הצליחה לרסן את העלויות, אולם ממצאיו של המבקר מצביעים על כך שייצור ומלאכת עיצוב שנפלו בהם פגמים עלולים לשבור את מסגרת התקציב של התוכנית בעתיד.

 

גורמים רשמיים הודו כי הרעיון המקורי של ה-F35 היה אופטימי מדי. ייצורו החל זמן רב לפני ההשלמה של מבחני טיסה יסודיים. המבקר האשים גם את קבלני המשנה בתוכנית, בהם חברת Honeywell שלדבריו לא פיקחה באופן מספק על מערכת החמצן במטוס.

 

במחלקה האמונה על פיתוח מערכת ה-F35 כינו את דו"ח המבקר "יסודי ויעיל", אולם המעיטו בחשיבות הממצאים. בהודעה שפרסמה המחלקה נמסר כי רוב הבעיות שהוזכרו כבר זוהו על-ידי המנהלים וכי הדו"ח לא הציג "בעיות קריטיות או חדשות המשפיעות על תקינות התוכנית". לדברי המחלקה, מתוך 343 פעולות התיקון שהדו"ח מציע לבצע, 269 כבר בוצעו ו-74 כבר החלו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
ה-F35 של צבא ארה"ב. גם ישראל משקיעה
צילום: gettyimages
מומלצים