שתף קטע נבחר

מדענים עוררו מחדש ביציות - ועקרות הצליחו ללדת

בטיפול חדשני הוצאו השחלות מנשים עקרות ועברו טיפול כימי, שבעקבותיו הביציות "התעוררו לחיים". התוצאה: נשים עקרות הצליחו ללדת תינוקות בריאים. מומחית ישראלית: "מדובר בבשורה גדולה. כעת צריך להמתין ולראות אם השיטה אפקטיבית בנשים נוספות"

תקווה לאלפי נשים הסובלות מעקרות בשל אי ספיקת שחלות: צעירות הסובלות מעקרות הצליחו להרות וללדת, בעקבות טיפול חדשני בו הוצאה השחלה החולה, הזקיקים "התעוררו לחיים" והביצית הופרתה בזרעון. על הטיפול דיווח כתב העת של האקדמיה האמריקנית למדעים PNAS.

 

 

צוות חוקרים מאוניברסיטת סטנפורד בארצות הברית ואוניברסיטת מריאנה ביפן חברו יחד לפרוייקט המשותף, בו לקחו חלק 27 נשים הסובלות מאי ספיקה שחלתית. מדובר במחלה שכיחה הפוקדת אחת מכל 100 נשים, בה השחלות מאבדות ביציות בגיל מוקדם, כך שהנשים סובלות ממנופאוזה (תסמונת גיל המעבר) והפסקת הווסת בגיל מוקדם.

 

החוקרים הסירו את השחלות מהנשים ובאמצעות טכניקה מיוחדת "עוררו לפעולה" את הביציות הבודדות שנותרו. תחילה חתכו את השחלות למקטעים, העבירו את המקטעים טיפול בכימיקלים ולבסוף חלקיקי השחלה הושתלו בחצוצרות.

 

בהמשך עברו הנשים טיפולי הפריה הורמונליים. מקטעי השחלה החלו לייצר ביציות, אשר הוצאו והופגשו עם זרעונים, כמקובל בטיפולי IVF. החוקרים דיווחו כי בשמונה נשים הצליח הטיפול והן הרו וילדו תינוקות בריאים.

  

החוקרים העריכו כי השיטה עשויה להצליח בכ-25% עד 30% מהנשים הסובלות מאי ספיקה שחלתית ובנשים שעברו כימותרפיה או טיפולי הקרנות, שגרמו לאי תפקוד השחלות. הטיפול עשוי לסייע גם לנשים בגילאי 40 עד 45 הסובלות מאי סדירות ווסתית.

 

"אי ספיקה שחלתית שכיחה מאוד גם בישראל" אומרת ל-ynet פרופ' מרתה דירנפלד, מנהלת היחידה לפוריות והפריה חוץ גופית בבית החולים כרמל בחיפה. "נשים עם אי ספיקה שחלתית סובלות ממאגר ביציות מאוד קטן, ומשחררות רק ביצית אחת בחודש, למול מאות ביציות שמתפתחות בנשים פוריות. הטיפול החדש הוא אכן חדשני ומסקרן, אך הוא עדיין נסיוני. אני מקווה שהוא יוכח יעיל ובטוח במחקרים נוספים, ואז זו תהיה בשורה גדולה לנשים".





 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
סיכויי ההצלחה של השיטה: 25%-30%
צילום: shutterstock
מומלצים